Medlem
Antal inlägg: 29 979
Medlem sedan: 23-01-2007
Medlem nr: 8 994
Recept för 4 personer
2 liter nyplockade nässlor 1 finhackad schalottenlök 1 msk smör ca 12 dl vatten 2 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong) 2 msk smör 2 msk vetemjöl (Ev en skvätt grädde) Till serveringen: 2 hårdkokta ägg och lite finhackad gräslök
Skölj nässlorna noggrant. Ta bort skräp och grova stjälkar.
Koka nässlorna i vattnet ca 10 minuter. Sila av vattnet men spar det!
Krama ur vattnet ur nässlorna och hacka dem grovt. Fräs den finhackade schalottenlöken utan att den tar färg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt nässelspadet och koka upp. Lägg i buljongtärningarna.
Knåda ihop en kula av smör och mjöl och rör ner i buljongen. Låt soppan sjuda ca 5 minuter och lägg sedan i de hackade nässlorna. Ev kan man tillsätta en skvätt grädde.
Servera med hårdkokta ägghalvor - kanske vaktelägg - och en aning finhackad gräslök.
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678
Vad sugen jag blir
Man kan ersätta nässlorna med kirskål om man vill. Jag brukar dessutom reda med 1/2-1 dl potatismospulver i stället för vetemjöl, det blir lite "matigare" då
Medlem
Antal inlägg: 3 454
Medlem sedan: 12-06-2006
Medlem nr: 7 932
Nässelsoppa är mycket gott och mycket nyttigt. Nässlorna hade börjat komma här men idag är det kallt och busväder så vi får vänta ett tag innan vi kokar soppa.
--------------------
Eva
En som inte gör dumheter som ung, gör det som gammal!