|
Min Chiliodling 2007 |
|
|
|
14-02-2007, 09:51
|
Medlem
Antal inlägg: 63
Medlem sedan: 12-05-2006
Medlem nr: 7 640

|
Hej!
Då jag själv tycker det är kul att läsa vad andra odlar för sorter och kanske ännu mer HUR de odlar så tänkte jag lägga upp lite info om min odling 2007.
Mina sorter: Jamaican Bell, Chocolate Scotch Bonnet, Tabasco och Rocoto!
Förra året odlade jag bara annuum så i år blir det "alla" andra!
Jag driver upp inomhus under en 200W kallvit LE lampa som är ett jädra drag i! Tänkte ha kvar några under den lampan hela tiden och plantera ut några i 10 liters hinkar framåt sommaren!
Oj vad spännande! Väntar bara på att fröna ska gro nu! Använder torvbriketter som jag tycker är så sablans smidigt!
Vad odlar ni!
/gustav
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
14-02-2007, 10:14
|

Medlem
Antal inlägg: 928
Medlem sedan: 12-09-2006
Medlem nr: 8 580

|
Jag odlar Jalapeno, Red Marconi, Anaheim, Corno di torro och Hungarian hot wax. Plus att jag i helgen även puttade ner lite frön från slim jim gul som jag bytat till mig här på Odla.
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2007, 10:29
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
Jag har inte sått ännu (förhoppningsvis orkar jag göra det ikväll), men planen är att det ska bli Hot Lemon (Capsicum baccatum), Malagueta (Capsicum fructescens), Chacoense (Capsicum chacoense), Aji Amarillo (Capsicum baccatum), Cumari (Capsicum chinense). Inga annuum för mig heller alltså (de får bara löss och spinn och annat oknytt) Jag kommer att så i torvbriketter (jag håller med, de är jättesmidiga för chilisådder!) och plantorna ska få stå i fönstret under ett lysrör tills jag kan flytta ut dem i 10-litershinkar. Jag har odlat både Jamaican Bell, Chocolate Scotch Bonnet och Tabasco förut. Bra val tycker jag  Tabasco och Jamaican Bell blev ganska höga, så dem får du kanske flytta ut allesammans.
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2007, 10:39
|

Medlem
Antal inlägg: 1 073
Medlem sedan: 17-07-2006
Medlem nr: 8 205

|
Jag har sått en mix av C annuum, nämligen Early Jalapeno, Hungarian Hot Wax och Boldog Hungarian Spice. Tyvärr var de inte separat förpackade så jag vet inte vilka som är vilka...  Hoppas på hjälp här ifrån Odla när plantorna har kommit upp, att skilja på dem!  Jag sådde dem 4 feb och nu har de precis börjat gro, så spännande! Tror det tog ca 7 dagar innan jag såg den första lilla utbuktningen som sedan blev en grodd...  Jag har sådden i ett miniväxthus i västerfönster med ett 11 W lysrör över, så inte så mycket kräm som Gustavs precis! Hoppas det funkar iaf...
--------------------
Liten trädgård i nordöstra Göteborg, zon 2.
Kika gärna in på min blogg! www.timjanoakleja.wordpress.com
|
|
|
|
|
14-02-2007, 10:48
|

Medlem
Antal inlägg: 1 123
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 250

|
I år blir det Roccoto, Jamaican bell och en namnlös sort från butiken som jag tog frön av. Allt utom Roccoton grodde på 1 vecka men jag minns att den var oerhört mkt trögare även andra år. Tror det tog nästan 3v för den att gro.
Lycka till med era chilesådder.
--------------------
Lena
|
|
|
|
|
14-02-2007, 11:17
|
Medlem
Antal inlägg: 63
Medlem sedan: 12-05-2006
Medlem nr: 7 640

|
Kul med chiliintresset hos alla! Noora, hur höga blev tabascon och Jamaican Bell? Ungefär alltså? Får väl flytta ut dem och spara Chocolate Scotch Bonnet å så har jag övervintrat två st Caribbean Red Habanero som får stanna inne! hmmm. när man hör vad alla andra odlar vill man ju odla ännu fler sorter men det får ju inte plats....  Jag har inga fönster i västerläge så det behövs en del extraljus fär att det inte ska bli rangliga plantor hos mig! /gustav
|
|
|
|
|
14-02-2007, 11:27
|

Medlem
Antal inlägg: 928
Medlem sedan: 12-09-2006
Medlem nr: 8 580

|
CITAT (gustav1977 @ 14-02-2007, 11:17) Kul med chiliintresset hos alla! Noora, hur höga blev tabascon och Jamaican Bell? Ungefär alltså? Får väl flytta ut dem och spara Chocolate Scotch Bonnet å så har jag övervintrat två st Caribbean Red Habanero som får stanna inne! hmmm. när man hör vad alla andra odlar vill man ju odla ännu fler sorter men det får ju inte plats....  Jag har inga fönster i västerläge så det behövs en del extraljus fär att det inte ska bli rangliga plantor hos mig! /gustav Oavsett åt vilket håll du har dina fönster så behövs extraljus vid den här tiden på året för att inte få rangliga plantor.
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2007, 14:42
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
CITAT (gustav1977 @ 14-02-2007, 11:17) Noora, hur höga blev tabascon och Jamaican Bell? Ungefär alltså? Får väl flytta ut dem och spara Chocolate Scotch Bonnet å så har jag övervintrat två st Caribbean Red Habanero som får stanna inne! De blev lite över midjehöga inklusive kruka (1 - 1,2 meter kanske?). Jag kanske ska tillägga att jag inte har världens bästa belysning, så mina chiliplantor blir ofta en gnutta högre än "normalt". Jamaican Bell blev nästan som ett litet träd. Jag har hört att de ska bli ännu mer trädlika om man övervintrar dem, men det har jag inte provat själv.
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2007, 15:08
|

Medlem
Antal inlägg: 207
Medlem sedan: 27-02-2006
Medlem nr: 7 143

|
Jag skar ned Jamaican Bell till ungefär häften då den blivit en meter förra året i början på April.När jag tog in den för övervintring var den nästan två meter hög och som ett litet träd precis som noora skriver. Det skall verkligen bli spännande att se hur det slutar i år då den redan har börjat skjuta nytt efter beskärning.De står nu i 10l-hinkar i ny jord under lysrör.
|
|
|
|
|
14-02-2007, 15:44
|
Medlem
Antal inlägg: 63
Medlem sedan: 12-05-2006
Medlem nr: 7 640

|
Ojdå!
Jag har bara beskurit mina Chilis litegrann tidigare.. När du beskar i april.. eh hur gjorde du då? Skar du bara av stammen över någon förgrening rakt av eller gjorde du på något speciellt sätt? Är det något man ska tänka på? tacksam för svar så jag får plats å bo där hemma:)
/Gustav
|
|
|
|
|
14-02-2007, 16:14
|

Medlem
Antal inlägg: 207
Medlem sedan: 27-02-2006
Medlem nr: 7 143

|
Ja så gör man - skär av strax ovanför ett bladpar.Sedan skjuter växten nya skott vid bladfästen under beskärningen.
|
|
|
|
|
14-02-2007, 19:46
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
Det här blir mitt tredje chiliår och utifrån tidigare erfarenheter - och misstag - gör jag i år på ett lite annat sätt. Jag provar en ny metod som går ut på att jag sår fröna i fuktat hushållspapper som jag lägger i en plastbytta jag fick en sallad i en gång. Den står i sin tur på ett sådant här brett (15 cm) gammeldags vattenelement. Varannan dag ungefär kollar jag om något frö har grott och i så fall lyfter jag försiktigt över det till ett miniväxthus som står under lysrör. Fördelen med det här är att jag garanterat får en planta per kruka. Tidigare har jag haft problem med att inte alla fröer har grott så att jag haft "tomma" krukor, och i de fall jag sått flera fröer i en kruka så har rötterna trasslat ihop sig så det blivit besvär när jag ska plantera om dem. Förut har jag provat torvkrukor och keramikkrukor men eftersom jag tyckte de torkade ut alldeles för snabbt provar jag i år med plast. Sen har jag också valt krukor som sitter ihop som en karta. Det är för att jag tidigare tyckt att det var jobbigt med alla småkrukor som trillar omkring i miniväxthuset. En annan sak är att jag inte sår allt på en gång utan sätter några fröer då och då och det under hela februari månad. Jag vill inte plantera om allting precis samtidigt - tyckte det blev lite stressigt förra året. Och så sorterna. I år satsar jag på bredd i sortimentet för att jag vill prova mig fram. Däremot sår jag bara ett par fröer av varje sort - jag har inte plats för mer en 40 plantor på min balkong nämligen, och så förutsätter jag att inte alla dessa tar sig. Här kommer listan: Chinense: Red Surinam/Mme Jeanette, Habanero Amarillo, Chocolate Habenero, Piment antillais, Numex Suave Baccatum: Chapéu de bispo (biskopsmössa), Lemon Drop, Aji Cristal, Criolla Sella, Aji Habanero Frutescens: Malagueta, Rawit Annuum: Vulcao, Santa Fé, Cayenne, Fresno, Golden Cayenne, Kolocsai, Piment d'Espelette, Hungarian Hot Wax, Serrano, Numex Big Jim (ska försöka slå världsrekord) Okänd art: Orange Thai, Sarit Gat CITAT Jag har sått en mix av C annuum, nämligen Early Jalapeno, Hungarian Hot Wax och Boldog Hungarian Spice. Precis den mixen har jag sått mina tidigare år. Jag tyckte inte jag kunde se någon skillnad i växtsättet på just de här tre - alla växte trädlikt och blev ganska spetiga men då hade jag dåligt med extrabelysning också. Early Jalapenon var den sort som hade sämst grobarhet medan Hungarian Hot Wax tog sig bäst. Tyckte också att den var godast. Det finns bilder på de här tre i mitt fotoalbum - Köksbalkongen - om du vill se hur de ser ut.
|
|
|
|
|
15-02-2007, 08:52
|

Medlem
Antal inlägg: 928
Medlem sedan: 12-09-2006
Medlem nr: 8 580

|
CITAT (arno @ 14-02-2007, 15:08) Jag skar ned Jamaican Bell till ungefär häften då den blivit en meter förra året i början på April.När jag tog in den för övervintring var den nästan två meter hög och som ett litet träd precis som noora skriver. Det skall verkligen bli spännande att se hur det slutar i år då den redan har börjat skjuta nytt efter beskärning.De står nu i 10l-hinkar i ny jord under lysrör. Är lite nyfiken på övervintring av chiliplantor. Hur beskärde du dina? Beskärde du när du tog in dem, eller gjorde du det nu i år?
--------------------
|
|
|
|
|
15-02-2007, 09:00
|
Medlem
Antal inlägg: 63
Medlem sedan: 12-05-2006
Medlem nr: 7 640

|
Ok arno då vet jag hur jag ska göra!
Myrtille: Du som odlat en del chili, har du några speciella knep för att öka grobarheten på fröna? Själv har jag haft mkt god grobarhet överlag och jag har bara blött mina frön i vatten innan jag sått dem. Det där med pappersmetoden läser man ju om här å där, är det smidigt eller pilligt? Hur fuktar man pappret? under kranen blir det ju dyngsurt eller tar du bara blomsprutan? Torkar pappret ut fort så man måste vara noga med att ha koll på fuktigheten? oj, det blev några frågor:)
/gustav
|
|
|
|
|
15-02-2007, 10:38
|
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678

|
CITAT (arno @ 14-02-2007, 15:08) Jag skar ned Jamaican Bell till ungefär häften då den blivit en meter förra året i början på April.När jag tog in den för övervintring var den nästan två meter hög och som ett litet träd precis som noora skriver. Det skall verkligen bli spännande att se hur det slutar i år då den redan har börjat skjuta nytt efter beskärning.De står nu i 10l-hinkar i ny jord under lysrör. Jisses, vilken tur att jag inte försökte övervintra mina Jamaican Bell
--------------------
|
|
|
|
|
15-02-2007, 10:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 073
Medlem sedan: 17-07-2006
Medlem nr: 8 205

|
CITAT (myrtille @ 14-02-2007, 19:46) CITAT Jag har sått en mix av C annuum, nämligen Early Jalapeno, Hungarian Hot Wax och Boldog Hungarian Spice. Precis den mixen har jag sått mina tidigare år. Jag tyckte inte jag kunde se någon skillnad i växtsättet på just de här tre - alla växte trädlikt och blev ganska spetiga men då hade jag dåligt med extrabelysning också. Early Jalapenon var den sort som hade sämst grobarhet medan Hungarian Hot Wax tog sig bäst. Tyckte också att den var godast. Det finns bilder på de här tre i mitt fotoalbum - Köksbalkongen - om du vill se hur de ser ut. Tack, jag ska ta mig en noggrann titt när jag börjar få lite större plantor! Synd att de inte är så olika, vore ju kul att kunna se vilken som är vilken... Sen en annan fråga: i en annan tråd frågade jag ju om din Piment d'Espelette, och du skulle kolla hur många frön du hade. Hur var det, fick du fler än du ville sätta..?
--------------------
Liten trädgård i nordöstra Göteborg, zon 2.
Kika gärna in på min blogg! www.timjanoakleja.wordpress.com
|
|
|
|
|
15-02-2007, 10:56
|

Medlem
Antal inlägg: 207
Medlem sedan: 27-02-2006
Medlem nr: 7 143

|
CITAT (Jonas70 @ 15-02-2007, 08:52) CITAT (arno @ 14-02-2007, 15:08) Jag skar ned Jamaican Bell till ungefär häften då den blivit en meter förra året i början på April.När jag tog in den för övervintring var den nästan två meter hög och som ett litet träd precis som noora skriver. Det skall verkligen bli spännande att se hur det slutar i år då den redan har börjat skjuta nytt efter beskärning.De står nu i 10l-hinkar i ny jord under lysrör. Är lite nyfiken på övervintring av chiliplantor. Hur beskärde du dina? Beskärde du när du tog in dem, eller gjorde du det nu i år? Jag ställde in dem i källaren i höstas under ett lysrör och ganska svalt ca.15 grader. Lyset på i 12 timmar och vattnade sparsamt för att simulera vinter. Beskar för en vecka sedan till ett par delningars höjd efter omplantering och det verkar fungera bra då de nu skjuter nya skott. Det finns säkert flera sätt men jag provade så här och det verkar fungera.
|
|
|
|
|
15-02-2007, 13:12
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
CITAT (gustav1977 @ 15-02-2007, 09:00) Myrtille: Du som odlat en del chili, har du några speciella knep för att öka grobarheten på fröna? Själv har jag haft mkt god grobarhet överlag och jag har bara blött mina frön i vatten innan jag sått dem. Det där med pappersmetoden läser man ju om här å där, är det smidigt eller pilligt? Hur fuktar man pappret? under kranen blir det ju dyngsurt eller tar du bara blomsprutan? Torkar pappret ut fort så man måste vara noga med att ha koll på fuktigheten? oj, det blev några frågor:)
/gustav Det är inget krångel med pappret. Jag viker ett ark hushållspapper dubbelt några gånger och blöter det under kranen. Sen kramar jag ur överflödigt vatten med händerna, lägger dit fröer och viker en gång till så att jag har ett litet fröpaket. Pappret behåller fukten rätt bra så jag har inte behövt återfukta hittills. Då tycker jag att såkrukor torkar ut fortare. Eftersom jag regelbundet lägger in nya fröpaket i plastbyttan ("kuvösen" som jag kallar den) som väl är lite fuktigare än de som ligger där sen tidigare så tillförs vätska hela tiden. I kuvösen är det varmt och fuktigt och det är väl det plus syre som sätter igång fröerna. Just syret var jag först lite orolig för, trodde att fröerna kanske skulle kvävas, men de verkar klara sig med det som finns, för gror gör de. Jag vet inte om det här ökar grobarheten (tror inte det) men jag tycker jag får större kontroll över processen, och det är inget merarbete. Tvärtom tycker jag att jag i år hittat en rutin som inte känns betungande. Jag ägnar cirka en kvart varannan kväll åt att kolla fröpaket, flytta över fröer som grott till en kruka med såjord och göra nya fröpaket. Det här hinner jag med medans jag lagar kvällsmat. Jag är en person som saknar uthållighet och bara tanken på att behöva sätta mig med något som tar flera timmar kan få mig att skjuta upp saker in i det längsta. Därför gör jag jobbet lite pö om pö i år, och med en lite lagom nonchalant attityd (apropå det här med att gå in i fröväggen som det stod om i en annan tråd). Jag har väl i och för sig tyckt att det är ganska bra grobarhet på chilifröer, det är vissa sorter som inte grott så bra, och vad det beror på vet jag inte - om det är sorten eller om det bara är dåliga fröer. Jag har inte testat något trix med att få dem att gro bättre. Jag tänker att de fröer som ger de bästa och mest friska plantorna kommer från fröer som gror bra.
|
|
|
|
|
15-02-2007, 13:14
|

Medlem
Antal inlägg: 324
Medlem sedan: 04-04-2005
Medlem nr: 5 306

|
CITAT (uteplatsen @ 15-02-2007, 10:51) Sen en annan fråga: i en annan tråd frågade jag ju om din Piment d'Espelette, och du skulle kolla hur många frön du hade. Hur var det, fick du fler än du ville sätta..? Oj, det hade jag glömt. Om du PM:ar mig din adress så skickar jag fröer pronto.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|