Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Spenaten blommar!
          digitalkarin
          Inlägg 08-06-2003, 22:55
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 298
          Medlem sedan:
          30-03-2003
          Medlem nr: 1 016



          Oj, vad ska jag göra? Spenaten har blivit jättehög och börjar få blommor! Ska jag skörda allt medsamma och frysa det jag inte kan använda, eller vad ska jag gö'?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 15)
          Kajsa H
          Inlägg 09-06-2003, 08:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 56
          Medlem sedan:
          18-11-2002
          Medlem nr: 377



          Ja, det är lika bra att rycka upp den med rötterna och så något annat där. Spenat gillar inte värme för då går den i blom direkt, så man kan så en ny omgång framåt höstkanten om man vill. Hos mig blev det också en dålig spenatsäsong i år.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 09-06-2003, 09:19
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Japp spenat går mycket lätt i blom både torka och långa dagar gör så att den går i blom. Ska man odla spenat måste man passa med vattning + man kan testa så flera gånger under säsongen. Själv har jag lite för väldränerat land så jag odlar diverse sorters mangold istället de smakar ju också spenat och går att använda i alla recept där det ska vara spenat. +Det finns ju så många roliga och dekorativa sorter just nu. Mangolden är torktåligare och går inte lika lätt upp i blom (med undantag för den röda Ruby Chard den går bara upp i blom för mig). Mangold är tvåårig vilket innebär att den blommar andra året, en del sorter övervintrar (ej Bright Lights) här hos mig så att jag kan skörda lite primörer innan jag river bort plantorna.

          Ser fram emot att min Bright Yellow växer till sig och blir som på bilderna i katalogerna. Jag gillar det gula mot det gröna, och i påsen med mixade färgerna (Bright Lights) tycker jag det är för lite gult.




          Bright Lights



          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 09-06-2003, 13:08
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Ta vara på fröna!


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Kerstin i Malmö
          Inlägg 11-06-2003, 07:40
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 200
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 120



          Spenat blir oftast bäst på hösten tycker jag!
          Sätter troget spenat varje vår och sedan något år även på hösten och det blir väl egentligen inte så mycket av det men den är väldigt god.
          Dock försöker jag använda spenat i mycket mer än spenatstuvning för då går det så ofantliga mängder till det.

          Jag har i sallad, i omeletter, kokt i pasta, i grönsaksmixer som man fräser upp, ja som tillbehör till det mesta.

          Kerstin - som också måste dra upp sin spenat nu
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 01-07-2009, 08:51
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Och här börjar spenaten gå i blom. Kan man frysa ner spenaten färsk som den är?

          Annars får det bli spenatsallad i massor har jag en känsla av.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          GunnellF
          Inlägg 01-07-2009, 08:56
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 914
          Medlem sedan:
          10-04-2009
          Medlem nr: 22 185



          CITAT (Platinum @ 01-07-2009, 09:51) *
          Och här börjar spenaten gå i blom. Kan man frysa ner spenaten färsk som den är?

          Annars får det bli spenatsallad i massor har jag en känsla av.



          Du kan förvälla den och frysa in.


          --------------------
          Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt!
          Min hemsida
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 01-07-2009, 09:05
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (GunnellF @ 01-07-2009, 09:56) *
          Du kan förvälla den och frysa in.


          Är det lättsaltat vatten som gäller? Räcker det med att bara låta vattnet koka upp eller finns det någon tidsangivelse för hur länge de ska förvällas?


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 01-07-2009, 10:07
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          min spenat har oxå blommat sad.gif men det blev en väldigt lyxig stoooor sallad av det som var kvar:)

          jag odlar i balkonglådor och funderar på om det inte går att lura spenaten på nåt vis,
          att få den att gro tror jag att jag kan lyckas med nere i källaren,
          jag funderar på om man inte kan ställa den i östlig riktning mot en vägg och kanske hänga över något på kvällen, så den tror att dagen är kortare än den är, alternativt ta in lådan i källaren på kvällen

          plocksalladen ställde jag östligt mot en vägg och den mår MYCKET bättre där just nu.
          rucculan märkte jag dock ingen skillnad på, den blommar och smakar fränt

          edit: glömde en fråga om Mangold,
          kan man äta den färsk? eller är det som stuvad som den smakar som spenat?

          Redigerat av Malin_MeL: 01-07-2009, 10:09
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 01-07-2009, 11:23
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Späd mangold går utmärkt att äta rå i sallat, tunnbladiga sorter tycker jag är något bättre råa än såna som är lite mer tjockbladiga.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          GunnellF
          Inlägg 01-07-2009, 12:08
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 914
          Medlem sedan:
          10-04-2009
          Medlem nr: 22 185



          CITAT (Platinum @ 01-07-2009, 10:05) *
          Är det lättsaltat vatten som gäller? Räcker det med att bara låta vattnet koka upp eller finns det någon tidsangivelse för hur länge de ska förvällas?



          Inget salt i vattnet utan du kokar upp det och lägger i spenaten snabbt, är osäker på tid men det borde gå att hitta nånstans - i nån kokbok. Har sökt på nätet men inte hittat nåt. Men spenat ska nog bara i väldigt snabbt. Sen sköljer man av med kallt vatten och fryser i lagom stora fp (påsar eller askar, som man behagar).

          Man kan även torka spenat såg jag på http://www.fobo.se/artiklar/mat/torkning.shtml

          Spenat
          Klipp gärna sönder större blad, bred ut dem på ollor och torka dem vid max 35°. Tunna stjälkar och grova nerver torkas för sig.

          Finfördelade nerver och stjälkar och söndersmulade spenatblad användes som vanligt till stuvningar, soppor, «smörfräs» etc.

          Blötläggning av spenat i ljumt vatten ger en litet frän bismak. Vid blötläggning i hett vatten sker en liten smakförändring, men detta är enbart en fördel. Smaken blir mild och mycket god.


          --------------------
          Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt!
          Min hemsida
           
          Citera
          Bengalow
          Inlägg 01-07-2009, 13:40
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 185
          Medlem sedan:
          21-06-2009
          Medlem nr: 24 333



          Förvällning tar ca 3-4 minuter i kokande vatten. Detta för att få bort oxalsyran i spenatbladen....sedan ner i kallt vatten. Ta upp bladen och vrid ur dem i en handduk, och sedan in i frysen...

          Redigerat av Bengalow: 01-07-2009, 13:41
           
          Citera
          andersen
          Inlägg 01-07-2009, 16:19
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 4 130
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 51



          CITAT (digitalkarin @ 08-06-2003, 23:55) *
          Oj, vad ska jag göra? Spenaten har blivit jättehög och börjar få blommor! Ska jag skörda allt medsamma och frysa det jag inte kan använda, eller vad ska jag gö'?


          Ja skörda allt, så nytt prova Nya Zeelandsk spenat.


          --------------------
          Problemet är inte de onda människorna
          utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King.


          Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T.

          Att inte cykla är att gå för långt.

          Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
           
          Citera
          Zoegakatten
          Inlägg 03-07-2009, 14:41
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          03-07-2009
          Medlem nr: 24 576



          Vad händer med spenaten när den går i blom? Är den oätlig sen? Jag har både spenat som är på G att börja blomma och några plantor som har blommat ett litet tag. Går det att skörda rubbet nu, eller är det redan för sent?

          Blir hemskt glad för svar!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 03-07-2009, 16:44
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Spenaten slutar att producera blad när den börjar blomma och efter ett tag blir bladen gulaktiga och fula, det går dock utmärkt att skörda bladen ifall de ser OK ut då plantan blommar.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Zoegakatten
          Inlägg 03-07-2009, 16:51
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          03-07-2009
          Medlem nr: 24 576



          O, tusen tack för svaret! Då vet jag vad jag har att göra. smile.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 18:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon