Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Datummärkning av ägg?
          Gossen Ruda
          Inlägg 12-06-2007, 13:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Något som jag aldrig fattat är hur den tiden räknas ut. Ligger äggen i kylen håller dom 1-2 månader längre så varför i h---e har man sån kort tid? Är hönsen klokare än tidsuträknarna?


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          LadyG
          Inlägg 12-06-2007, 13:33
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Man får ange Förpackningsdatum vilket får vara senast tredje arbetsdagen efter värpning, samt Sista försäljningsdatum - 18 dagar efter förpackningsdag (eller 21 dagar efter värpdatum). Bäst före-datum är 7 dagar efter sista försäljningsdag (obligatoriskt), d.v.s. fyra veckor efter värpdagen.

          Redigerat av LadyG: 12-06-2007, 13:34


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          annelito
          Inlägg 12-06-2007, 13:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 255
          Medlem sedan:
          13-06-2003
          Medlem nr: 1 691



          Jag har fått ägg av en bekant som har höns, hur länge håller sig äggen? Jag fick äggen den 26 maj och jag är osäker på om dom fortfarande är okej? Dom är kvar i kylen och jag vet varken ut eller in...


          --------------------
          "Lycka är att göra det man vill och vilja det man gör".
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 12-06-2007, 13:58
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Ägg håller lääänge i kylskåp oftast flera månader.. Slå upp ägget i en kopp, luktar det illa är det dåligt.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          anna_rispan
          Inlägg 12-06-2007, 13:59
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4 869
          Medlem sedan:
          27-11-2004
          Medlem nr: 4 761



          Finns det inte ett test med vatten också. Man lägger ett ägg i en mugg med vaten. beroende på om ägget flyter rakt, snett eller landar på botten så vet man hur det ligger till. nån som känner igen vad jag far efter??
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 12-06-2007, 14:12
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (anna_rispan @ 12-06-2007, 14:59) *
          Finns det inte ett test med vatten också. Man lägger ett ägg i en mugg med vaten. beroende på om ägget flyter rakt, snett eller landar på botten så vet man hur det ligger till. nån som känner igen vad jag far efter??


          Jodå, du har så rätt. Ett färskt ägg sjunker när man lägger det i ett glas vatten, medan det gamla ägget flyter. Det beror på att luftblåsan som finns i äggets trubbiga ände ökar i storlek när ägget åldras.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          annelito
          Inlägg 12-06-2007, 15:07
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 255
          Medlem sedan:
          13-06-2003
          Medlem nr: 1 691



          Gud vad folk vet saker och härligt med dessa forum där svar dyker upp snabbare än blixten! Härligt när alla är bra på olika saker och dessutom vill dela med sig!


          --------------------
          "Lycka är att göra det man vill och vilja det man gör".
           
          Citera
          Bettson
          Inlägg 12-06-2007, 15:11
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          NUmera är också äggen märkta med leverantörsnummer, visste ni det. Det tittar jag på ofta, för om jag får ett dåligt ägg så vet jag att de slarvar med rutinerna och då vill jag inte ha deras ägg igen.

          Packerierna får ju in ägg från många olika underleverantörer.
           
          Citera
          Leia
          Inlägg 12-06-2007, 15:43
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 145
          Medlem sedan:
          20-02-2006
          Medlem nr: 7 103



          "Äggkalle" som vi kallar vår äggleverantör på jobbet påstår att ägg kan hålla i månader i kylskåp, och skulle det ha blivit dåligt kan du inte missa det, det känns på lukten. Så strunta i datumet och lukta när du knäcker det istället. smile.gif
           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 12-06-2007, 16:23
          Länk hit: #10


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          Äggens hållbarhetstid halverades väl när vi gick med i EU?...smile.gif Kanske för att det är så mycket salmonella och elände i utrikiska ägg, vad vet jag.


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera
          Bettson
          Inlägg 12-06-2007, 16:53
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          Känner på lukten ifall de är dåliga, jotack det känns giggle.gif

          I vintras så började det lukta illa i kylskåpet. Städade och luktade, men kunde inte komma på var lukten kom ifrån. OCH inga utgångna datum fanns.

          Så stod jag och stekte ägg en morgon. Och knäcker upp ett ägg i pannan. Och lukten den kan inte beskrivas i ord. Men jag är inte speciellt äckelmagad men jag kräktes. Och jag skurade, diskade men lukten satt i händerna tre dagar och jag kräktes vidare varje gång jag försökte äta.

          Så gick det några dagar. Familjen hade diarré och rasslig mage i omgångar. Det verkade inte smitta, men något samband med mat hade det. Till det gick upp ett ljus idea.gif

          Varje gång någon hade stekt i den stekpannan som det ruttna ägget hade landat i, så fick man problem med magen dagen därpå.
          Naturligtvis hade vi diskat och pannan var ju upphettad igen, så några bacilusker borde inte ha överlevt. Kunde inte förstå alls varför det var på detta viset.

          Men en microbiellt duktig person talade om för mig att min bästa gjutjärnspanna som är välskött och väl instekt ( 36år) förmodligen hade blivit drabbad av någon sorts toxinutveckling pga av det ruttna ägget. Och toxinet överlevde förmodligen i fettet i gjutjärnspannans porer.

          Så pannan åkte ut med en himla fart. Och alla mådde bra igen utom jag. Jag har fortfarande problem med saltbalansen eftersom jag äter blodtrycksmedicin och jag kräktes jättemycket i tio dagar.

          Fast det positiva som kom fram var att jag köpte en ny stekpanna i teflon. Har några sådana tidigare och var inte alls nöjd. Men nu verkar de ha utvecklats bättre och är både lättdiskade och lättstekta. Lätta att lyfta också för mig som har lite svaga händer. Så inget ont som inte har något gott med sig. tummenupp.gif

          Men står det SE450 på ägget, då köper jag inte.
           
          Citera
          Fera
          Inlägg 16-06-2007, 21:41
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 185
          Medlem sedan:
          25-04-2007
          Medlem nr: 9 996



          Att äggen förkortades när vi gick in i EU är för att vi har förvarar äggen i kylskåp (både hemma och även i butik) men att men inte förvarar äggen så svalt i alla EU länder. Dvs kortare hållbarstid. Samlonella finns ju med redan från början, så där har nog inte tiden så stor inverkan. Andra sjukdommar ???
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 04:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon