Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ribes Sanguineum/Rosenrips - är bären ätliga?
          Anemone nebulosa
          Inlägg 09-08-2007, 00:05
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 239
          Medlem sedan:
          05-03-2007
          Medlem nr: 9 216



          Bild på Ribes Sanguineum/Rosenrips: http://www.ubcbotanicalgarden.org/potd/ribes_sanguineum.jpg

          Är bären ätliga? Idag plockade (och åt) jag av bären, och de som kom med hem tänkte jag använda i ett syltkok eller liknande. Jag vet att jag kanske är inne på fel tråd i forumet nu, men jag vill ju helst slippa skriva två inlägg, och jag undrar: Är det någon som har erfarenhet av Rosenrips inom det kulinariska området och vill dela med sig av recept?

          Varför heter växten ´sanguineum´?; är det för att den har ´blod´liknande färg på blommorna (cerise) eller för att växten är blodrenande, bra för blodet? -Jag syftar på det latinska ordet ´sanguis´som betyder blod, och antar att ´sanguineum´ härrör därifrån.


          --------------------
          Odlar på västkusten i zon II
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 5)
          Piccante
          Inlägg 09-08-2007, 01:00
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Bären är väl "ätliga" så till vida att man kan äta dem utan att må dåligt men de smakar förmodligen inget vidare heller så det är ingen mening med det. Men jag har inte hittat att de på något sätt är giftiga eller så.

          http://davesgarden.com/pf/go/2783/

          Sanguineum är vanligt artepitet, förmodligen syftande på blomfärgen. Kommer bara på röda blommor som heter så.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 09-08-2007, 07:00
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Om måbär och dess släktingar skriver Örjan Armfält Hansell i Bärboken beträffande likheten med vinbär: "Då bären är helt ofarliga har en förväxling med röda vinbär inga allvarliga följder. Bären är smaklösa och fadda. I regel bryr sig inte ens barn om måbär". I den efterföljande boken med recept, Mormors sylt.., finns den inte med.

          Däremot brukar fåglarna rensa buskarna effektivt.

          Tillägg: Jo, sang och dess olika sammansättningar har bara med blodets röda färg att göra, finns i ett flertal artnamn inom fauna och flora.

          Redigerat av Gossen Ruda: 09-08-2007, 07:02


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Anemone nebulosa
          Inlägg 09-08-2007, 13:22
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 239
          Medlem sedan:
          05-03-2007
          Medlem nr: 9 216



          Jag smakade på bären, och tror att de gör sig bra i sylt, jag tycker inte de har så fadd smak, och i såna fall försvinner den i ett hopkok skulle jag tro. Smaken är ett mellanting krusbär och svarta vinbär, fast mer oansenlig. Men, smaken är ju olika. Jag tycker det är spännande att experimentera lite grann med. Och, har man en liten kassa, då tar man även det som bara fåglarna vill ha.


          --------------------
          Odlar på västkusten i zon II
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 09-08-2007, 16:00
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          Om inte annat så blir de nog en bra utdrygning, särskilt om dom som Nicoline säger, smakar lite som svarta vinbär. Brukar själv blanda svarta vinbär, röda vinbär, hallon och blåbär till en av barnen mycket uppskattad pannkakssylt.


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          dotpointer
          Inlägg 06-09-2007, 21:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 215
          Medlem sedan:
          05-03-2007
          Medlem nr: 9 217



          Kanske använda till vin eller likör? Kanske tillsammans med några andra bär/blommor? smile.gif


          --------------------
          Robert, Ingarö.
          Zon II/III i sur skogsjord och halvskugga.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-09-2025, 21:02
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon