Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gröna tomater, farliga att äta?
          Wilmer
          Inlägg 04-09-2007, 20:04
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Jag har alltid gjort syltade gröna tomater etc. av de tomater som inte hinner mogna. Men nu börjar jag undra om det kan vara farligt att äta gröna tomater, av samma anledning som man inte ska äta gröna potatisar. (Det där ämnet jag inte minns namnet på).

          Någon som vet något?

          Wilma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 12)
          ingrid fuxwall
          Inlägg 04-09-2007, 20:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Skulle det vara giftigt tror jag många skulle dött betydligt tidigare än vad de gjorde.
          Tycker det är en ganska stor skillnad mellan gröna potatisar och tomater, men jag har kanske fel och hoppas någon klokare kan svara
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 04-09-2007, 20:07
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Det gröna i potatis är ju solanin som blir pga för mycket ljus... Gröna tomater är ju bara omogna.


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 04-09-2007, 20:13
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Gröna tomater är ju gröna pga för LITE sol ljus, just det! Kanske svaret på frågan, vi får se om någon annan vet säkert..

          Wilma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 04-09-2007, 20:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Tosan @ 04-09-2007, 21:07) *
          Det gröna i potatis är ju solanin som blir pga för mycket ljus... Gröna tomater är ju bara omogna.


          Det gröna i potatis är klorofyll, dvs samma gröna färgämne som alla gröna växtdelar har inklusive gröna tomater. Solanin i potatis är färglöst.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 04-09-2007, 20:17
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Wilmer @ 04-09-2007, 21:13) *
          Gröna tomater är ju gröna pga för LITE sol ljus, just det! Kanske svaret på frågan, vi får se om någon annan vet säkert..

          Wilma

          Stämmer inte - inte tillräckligt mogna.

          För jag är 100 på att om de får sitta kvar på busken tillräckligt länge så blir de röda/gula/oranga eller vad det nu var meningen att de skulle bli.

          Tycker du att det är riskabelt att äta syltade gröna tomater tycker jag att du ska förvara dina tomater så att de mognar angel_not.gif
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 04-09-2007, 20:23
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Jag började fundera över detta när jag läste en tråd här (som jag inte hittar nu förstås). Det var någon som skrev om detta i relation till att tomater o potäter är släkt.

          I år blir det bara tomater som mognar på busken och några få som mognar på fönsterbrädan, så jag behöver inte oroa mig på ett år minst!! Andra år när det faktiskt växt lite i trädgårdslanden har det blivit kilovis gröna över när frosten kommit... Det var då det. Suck.

          Wilma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 04-09-2007, 20:24
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          CITAT (Markus_H @ 04-09-2007, 21:17) *
          Det gröna i potatis är klorofyll, dvs samma gröna färgämne som alla gröna växtdelar har inklusive gröna tomater. Solanin i potatis är färglöst.

          Hoppla, nu fick man lära sig nåt nytt om det man fått veta sen man var liten smile.gif Man blir aldrig fullärd

          Men är det inte så att gröna potatisar trots allt innehåller för mycket solanin? Eller är det fel åxå?


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 04-09-2007, 20:34
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Nu ger jag mig in på djupare vatten. Är det inte så att solaninet bildas när potatisen växer/förvaras ljust och sättet vi ser det på är att potatisen blir grön. Men det gröna i sig är ofarligt klorofyll, det fungerar dock som en "indikator".

          Minns jag rätt?

          WIlma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Margith
          Inlägg 04-09-2007, 20:47
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          CITAT (Wilmer @ 04-09-2007, 21:34) *
          Nu ger jag mig in på djupare vatten. Är det inte så att solaninet bildas när potatisen växer/förvaras ljust och sättet vi ser det på är att potatisen blir grön. Men det gröna i sig är ofarligt klorofyll, det fungerar dock som en "indikator".

          Minns jag rätt?

          WIlma


          Ja, så har jag fått lära mig det. Det är alltså därför som det inte räcker att skära bort det gröna på potatisen, utan hela potatisen ska kastas.
          Men att tomater skulle innehålla solanin har jag då aldrig hört.
          Eftersom det är ljuset som orsakar solaninet i potatisen borde ju, rimligtvis, röda tomater vara klart mycket mer giftiga än gröna g.gif

          Fortsätt att äta syltade tomater, det har jag gjort i snart 50 år och jag mår alldeles utmärkt fortfarande!


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          storm
          Inlägg 04-09-2007, 21:01
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 892
          Medlem sedan:
          26-11-2005
          Medlem nr: 6 799



          Solanin i gröna tomare?? g.gif Näääää det har jag aldrig hör men jag måste nog forska i det.

          Jo hittade på goggel ,Tomatin ett ämne som liknar solanin.man ska inte vräka i sig gröna tomater.


          --------------------
          hellre äta gröt tillsammans än äta oxfile ensam.
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 04-09-2007, 21:08
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Innehåller de TOMATIN, det är ju helt fantastiskt!!! Det är ju en av mina favorit whiskeys bravo.gif Måste genast skörda gröna tomater whist.gif

          Nej, skämt åtsido, då var det något i den stilen jag läste sist. Men lite syltade tomater och lite marmelad kan jag unna mig.

          Wilma


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          storm
          Inlägg 04-09-2007, 21:11
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 892
          Medlem sedan:
          26-11-2005
          Medlem nr: 6 799



          Jaap det ska jag med.


          --------------------
          hellre äta gröt tillsammans än äta oxfile ensam.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 18:10
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon