När vi ändå pratar våtmark.
Jag har ett parti i trädgården som ofta (nu för tiden) drabbas av översvämning. När vi byggde hus för några år sedan provgrävde vi i detta parti för att se om vi kunde ha infiltrationen där. Det kunde vi inte, eftersom det dagen efter grävandet (1,5 m djup grov - grävd av maskin) var gissningsvis 40 cm vatten i botten. Av det drar jag slutsatsen att det rinner vatten även "under marken". Denna del av tomten är den lägsta, och i kohagen "ovanför oss" finns både vattendrag och kärrliknande miljö.
Nåväl, i Småland har det regnat massor de sista åren - och det får till följd att denna del av trädgården (ca 30 kvm) ofta står under vatten. När vattnet inte är där, är jorden ändå svampig och mycket vattenmätt. Det växer 3 stora ekar i denna del av trädgården, men de slipper översvämningen (åtminstone syns ingen väta där).
Vad sjutton kan vi göra med detta parti? Grannen har föreslagit att vi höjer tomtnivån för att undvika svackan som vattenfylls. Kan man göra det? Vad händer då med träd och buskar?
Kan man inte utnyttja partiet till sumpväxter?
Förslag?!
Tack.
--------------------
MvH Jessica, zon 3-4 Småland
Länge leve doften, färgen och odlingsbarheten!
|