Perilla kallas även Shiso och det brukar finnas gröna och röda sorter. De röda brukar nog främst användas till dekoration. I matlagning brukar ofta Shison användas i mindre mängd i ex. sallat.
Runåbergs fröer har ett litet recepthäfte och där hittas ett recept på en sallad
skivad slangurka strimlad kinakål eller pak choi grön Shiso strimlad
Blanda slanggurka med kålen och salta och låt stå till nästa dag. Tillsätt shison, rör om och servera.
I häftet står även att shiso + fisk passar utmärkt ihop så man kan slänga ner några blad i en fiskgryta. (I Japan äts Shiso till rå fisk för att ta död på ev. parasiter, det är även vanligt att man friterar blad och blommor i tempura)
Har du röd Shiso så kan du färga vinäger läckert röd genom att låta några blad ligga och dra i vinägern ett par dagar. Man kan även färga ris om man smular sönder torkade blad i en skål och tillsätter lite salt och låter stå en stund, rör sedan ner det i riset.
Shison ska vara bra mot div. åkommor: Allergier, väderspänningar, hosta, huvudvärk mm
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|