Jag odlar främst bönor där man skördar baljan innan själva fröet svällt, för de smakar bara gott när de är riktigt färska och krispiga de där sladdriga sakerna i plastförpackningar i butiken smakar inte lika som de man skördar från plantan och tillagar direkt i köket, så det är bara på sommaren man kan äta denna delikatess.
Och dessa typer av bönor finns i många olika färger, tyvärr blir de purpurfärgade gröna när man kokar dem.

Vill du ha själva fröerna + även skörda baljor så brukar borlottibönor funka bra de har goda baljor + om man låter baljorna sitta kvar får man goda fina frön + utseendet på både balja och fröer är vackert.
Runåbergs har sorten Borlotto lingua di fuoco nano med en utvecklingstid på ca 55 dagar så den är hyfsat snabb + det är en buskvariant så den blir inte så hög.
Runåbergs har tyvärr inga bilder på hemsidan men Graines beaumaux har bild på baljor och frön
http://www.graines-baumaux.fr/detailprodui...numproduit=1351
Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 02-01-2008, 12:36