Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Chili con carne, mitt älsklingsrecept
          LadyG
          Inlägg 10-01-2008, 11:16
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Vita bönor
          4dl vita bönor (cirka 300g)
          1l vatten till kokning
          1 gul lök
          3-4 vitlöksklyftor
          1 lagerblad
          1 tsk Salt

          Lägg bönorna i blöt i kallt vatten och förvara kallt i minst 8 timmar. Slå av blötläggningsvattnet. Häll bönor, vatten och det andra i kokgrytan och koka bönorna mjuka, det tar cirka en och en halv timme om det är medelstora bönor.

          Chili con carne
          1 sats vita bönor (se ovan)
          400g nötfärs eller finstrimlat kött
          2 msk smör eller olja
          4 hackade gula lökar
          4-6 vitlöksklyftor
          2 tsk salt
          4 röda chilifrukter (finhackade)
          2 burkar krossade tomater (800g)
          1 tärning buljong
          4dl vatten
          2 röda paprikor
          2 gula paprikor
          (ev en skvätt tabasco om det är dålig fart på chilin)

          Bryn köttet i smör eller olja och finfördela det. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Krydda med salt, chili och rör om. Slå på tomater, buljong och vatten. Blanda och låt koka i cirka 20 minuter. Blanda i bönorna och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt paprikan och puttra färdigt i 5 minuter.

          Servera med generösa skivor vitt lantbröd.

          Man kan byta vita bönor mot t ex kidneybönor eller vad man nu tycker om, eller blanda friskt för att få en färgglad chili con carne. Det går t o m att använda burkbönor, även om jag föredrar smaken på de egenkokade. Oftast gör jag dubbel sats så att det blir mycket chili i 10-litersgrytan, på det viset får jag portioner över som jag kan frysa in också. Lätt att tina och värma om man har bråttom med middagen!


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          skogstroll
          Inlägg 10-01-2008, 11:57
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger

          http://www.hornfeldt.se/chili.html


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 10-01-2008, 12:53
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57) *
          Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger

          http://www.hornfeldt.se/chili.html


          rotfl.gif

          Deras variant av snabb-chili lät underhållande biggrin.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 10-01-2008, 13:15
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57) *
          Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger

          http://www.hornfeldt.se/chili.html

          Låter intressant, ska nog testas någon gång när jag hittar alla chilisorter. Funderar oxå på att skippa Tequilan. Men annars brukar min chili vara nästan exakt som den i LadyG´s recept.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 10-01-2008, 13:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Tycker ofta det är dåligt styrka på affärernas chilifrukter, möjligen med undantag för habanero då. Det kanske beror på hur långt de får åka för att komma hit eller säsong eller något men drömmen vore ju att odla stark och fin chili själv, fast det har jag inte lyckats med hittils.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Lottiz
          Inlägg 18-02-2008, 13:03
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 160
          Medlem sedan:
          22-02-2004
          Medlem nr: 2 862



          Nämen, så här ska riktig chili ätas!

          Stek lök och piri-piri. Fräs färsen och häll i krossade tomater och bönor. Spiskummin, färsk koriander, vitpeppar, salt och chilikryddor. En gnutta citron, och vid tillgång andra örter som basilika m.m. Vitlök precis innan det äts, och förståss baka baguetter till!
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 18-02-2008, 13:53
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Trevlig anrättning, men chili? Nix. Det ska vara bönor i en riktig chili con carne imho. wink.gif
          Å andra sidan är det en diksussion som är lika gammal som rätten själv, precis som tomaternas vara eller icke-vara.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 18-02-2008, 14:21
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Oavsett ingredienser så blir det oftast godare om det får koka ihop lite längre, minst 3 h, men man kan också ha det i ugnen vid 100 grader över natten.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 18-02-2008, 14:24
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Bettis
          Inlägg 18-02-2008, 14:36
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 4 213
          Medlem sedan:
          07-02-2007
          Medlem nr: 9 061



          Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för?


          --------------------
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 18-02-2008, 14:42
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Bettis @ 18-02-2008, 14:36) *
          Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för?


          Det är beräknat till 8 normalportioner, men vet man att det är storätare som ska spisa får man nog göra lite mer.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 20-02-2008, 12:17
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          Finns det nåt som kan passa till chili för den envise som inte nöjer sig med bara bröd till? Potatis blir väl lite konstigt? g.gif


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          estet
          Inlägg 20-02-2008, 12:46
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 611
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 308



          Har alltid ätit ris till chili.


          --------------------
          Zon 6
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 20-02-2008, 12:50
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (LadyG @ 18-02-2008, 15:24) *
          Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter?



          Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid.
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 20-02-2008, 16:27
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          Idag blir det då alltså chili smile.gif slurrp


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 24-02-2008, 08:22
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (KURT @ 20-02-2008, 12:50) *
          Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid.


          Det ska jag ha i åtanke när jag gör chili nästa gång, för det finns ju inget godare än chilin från dagen innan. Det är godare än nykokt chili till och med!

          Fast då måste man väl ha i mer vätska?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 24-02-2008, 08:26
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          ja det blev ju riktigt gott, trots köttfärsen. Ramlade över lite torkad ancho och piripiri i affären, köpte två sorters bönor och körde i lite vitlök mmmm slurp


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 24-02-2008, 09:50
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Ingen mer än jag som brukar ha ner kaffe och choklad (kakaopulver eller riktigt mörk choklad) i chili con carnen???


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Tobias80
          Inlägg 24-02-2008, 11:41
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 74
          Medlem sedan:
          19-01-2005
          Medlem nr: 4 892



          Här är en favorit.. Texas Chili con carne

          600g högrev i små bitar
          150g strimlad bacon
          3 hackade lökar
          2 hackade vitlöksklyftor
          2 tärnade röda paprikor
          2 flaskor mörkt öl
          2 msk finhackad jalapeno
          1 msk chipotle paste
          1 nypa mald kanel
          1 tsk spiskummin
          1 msk oregano
          matolja
          salt

          Bryn kött o bacon i olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fräs på låg värmet tills löken mjuknat. Häll på öl och låt koka upp. Skumma av och tillsätt resten av ingredienserna utom oreganon. Låt grytan småputtra under lock 2-2,5 timmar och tillsätt oregano mot slutet.
          Servera gärna med ris, tortillabröd och andra tacotillbehör.


          --------------------
          MVH//Tobbe
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 27-09-2009, 23:00
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Chili på mitt sätt, busenkelt och utan konstigheter:

          Högrev eller motsvarande, skuret i strimlor
          (färsk) chili
          En hel vitlök
          Färska tomater eller en halv (hel till jättesats) burk Mutti hela tomater
          Smör och rapsolja
          Salt
          (Persilja, om det är säsong)

          Skär och putsa köttet

          Värm upp en (stor) stekpanna
          I med rapsolja
          Skala (den hela) vitlöken
          När pannan tystnat, i med vitlöken.
          Passa
          Ta bort vitlöken när den luktar nötaktigt och vitlöksklyftorna tagit färg, ös över i gryta

          I med smör i stekpannan, het panna
          Ner med köttet när pannan tystnat
          Stek köttet i intervaller. Salta lätt. När det är färdigstekt (slarva inte med stekningen, brunt runtom), över med köttet i grytan (tillsammans med vitlöken)

          När allt kött är i grytan med vitlöken, i med tomater, salta lätt
          Och vatten

          Puttra på absolut lägsta värme, länge och väl, med locket lite på glänt

          Späd med mer vatten (inte köpt buljong) om det skulle behövas

          Efter typ en timme
          Strimla chilin, numera tar jag med frön och allt, i med den i grytan
          Puttra vidare på (absolut lägsta värme)

          Smaka av, mer salt?

          En gryta kan inte puttra för länge (på lägsta värme), den blir bara godare och godare

          Pröva med sticka om köttet känns mört. Smaka av

          När grytan tas från plattan: Ner med skuren bladpersilja (om det är säsong för det)

          Tillbehör: Kanske potatis? Ett gott bröd? Om sommaren/hösten: En god grönsallad. Om vintern: En sallad på köpta borlottibönor eller egna frysta brytbönor?













          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 13:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon