|
Chili con carne, mitt älsklingsrecept |
|
|
|
10-01-2008, 11:16
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Vita bönor 4dl vita bönor (cirka 300g) 1l vatten till kokning 1 gul lök 3-4 vitlöksklyftor 1 lagerblad 1 tsk Salt
Lägg bönorna i blöt i kallt vatten och förvara kallt i minst 8 timmar. Slå av blötläggningsvattnet. Häll bönor, vatten och det andra i kokgrytan och koka bönorna mjuka, det tar cirka en och en halv timme om det är medelstora bönor.
Chili con carne 1 sats vita bönor (se ovan) 400g nötfärs eller finstrimlat kött 2 msk smör eller olja 4 hackade gula lökar 4-6 vitlöksklyftor 2 tsk salt 4 röda chilifrukter (finhackade) 2 burkar krossade tomater (800g) 1 tärning buljong 4dl vatten 2 röda paprikor 2 gula paprikor (ev en skvätt tabasco om det är dålig fart på chilin)
Bryn köttet i smör eller olja och finfördela det. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Krydda med salt, chili och rör om. Slå på tomater, buljong och vatten. Blanda och låt koka i cirka 20 minuter. Blanda i bönorna och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt paprikan och puttra färdigt i 5 minuter.
Servera med generösa skivor vitt lantbröd.
Man kan byta vita bönor mot t ex kidneybönor eller vad man nu tycker om, eller blanda friskt för att få en färgglad chili con carne. Det går t o m att använda burkbönor, även om jag föredrar smaken på de egenkokade. Oftast gör jag dubbel sats så att det blir mycket chili i 10-litersgrytan, på det viset får jag portioner över som jag kan frysa in också. Lätt att tina och värma om man har bråttom med middagen!
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
10-01-2008, 11:57
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.html
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
10-01-2008, 12:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57)  Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.html Deras variant av snabb-chili lät underhållande
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
10-01-2008, 13:15
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (skogstroll @ 10-01-2008, 11:57)  Jag kan bara rekommendera det här receptet, fast man kan ju skippa spriten om man säger så... Annars är det DÖDSGOTT!!! Jag har provat flera gånger http://www.hornfeldt.se/chili.htmlLåter intressant, ska nog testas någon gång när jag hittar alla chilisorter. Funderar oxå på att skippa Tequilan. Men annars brukar min chili vara nästan exakt som den i LadyG´s recept.
--------------------
|
|
|
|
|
10-01-2008, 13:17
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Tycker ofta det är dåligt styrka på affärernas chilifrukter, möjligen med undantag för habanero då. Det kanske beror på hur långt de får åka för att komma hit eller säsong eller något men drömmen vore ju att odla stark och fin chili själv, fast det har jag inte lyckats med hittils.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
18-02-2008, 13:03
|

Medlem
Antal inlägg: 160
Medlem sedan: 22-02-2004
Medlem nr: 2 862

|
Nämen, så här ska riktig chili ätas!
Stek lök och piri-piri. Fräs färsen och häll i krossade tomater och bönor. Spiskummin, färsk koriander, vitpeppar, salt och chilikryddor. En gnutta citron, och vid tillgång andra örter som basilika m.m. Vitlök precis innan det äts, och förståss baka baguetter till!
|
|
|
|
|
18-02-2008, 13:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Trevlig anrättning, men chili? Nix. Det ska vara bönor i en riktig chili con carne imho.  Å andra sidan är det en diksussion som är lika gammal som rätten själv, precis som tomaternas vara eller icke-vara.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
18-02-2008, 14:21
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Oavsett ingredienser så blir det oftast godare om det får koka ihop lite längre, minst 3 h, men man kan också ha det i ugnen vid 100 grader över natten.
|
|
|
|
|
18-02-2008, 14:24
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
18-02-2008, 14:36
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för?
--------------------
|
|
|
|
|
18-02-2008, 14:42
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Bettis @ 18-02-2008, 14:36)  Låter väldigt gott, hur många personer är receptet för? Det är beräknat till 8 normalportioner, men vet man att det är storätare som ska spisa får man nog göra lite mer.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-02-2008, 12:17
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
Finns det nåt som kan passa till chili för den envise som inte nöjer sig med bara bröd till? Potatis blir väl lite konstigt?
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
20-02-2008, 12:46
|
Medlem
Antal inlägg: 1 611
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 308

|
Har alltid ätit ris till chili.
--------------------
Zon 6
|
|
|
|
|
20-02-2008, 12:50
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (LadyG @ 18-02-2008, 15:24)  Det kanske är därför chili con carne alltid är godare dagen efter? Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid.
|
|
|
|
|
20-02-2008, 16:27
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
Idag blir det då alltså chili  slurrp
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
24-02-2008, 08:22
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (KURT @ 20-02-2008, 12:50)  Just det, och det gäller de flesta former av grytor, att man oftast kokar dem alltför kort tid. Det ska jag ha i åtanke när jag gör chili nästa gång, för det finns ju inget godare än chilin från dagen innan. Det är godare än nykokt chili till och med! Fast då måste man väl ha i mer vätska?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
24-02-2008, 08:26
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
ja det blev ju riktigt gott, trots köttfärsen. Ramlade över lite torkad ancho och piripiri i affären, köpte två sorters bönor och körde i lite vitlök mmmm slurp
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
24-02-2008, 09:50
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Ingen mer än jag som brukar ha ner kaffe och choklad (kakaopulver eller riktigt mörk choklad) i chili con carnen???
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
24-02-2008, 11:41
|
Medlem
Antal inlägg: 74
Medlem sedan: 19-01-2005
Medlem nr: 4 892

|
Här är en favorit.. Texas Chili con carne
600g högrev i små bitar 150g strimlad bacon 3 hackade lökar 2 hackade vitlöksklyftor 2 tärnade röda paprikor 2 flaskor mörkt öl 2 msk finhackad jalapeno 1 msk chipotle paste 1 nypa mald kanel 1 tsk spiskummin 1 msk oregano matolja salt
Bryn kött o bacon i olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fräs på låg värmet tills löken mjuknat. Häll på öl och låt koka upp. Skumma av och tillsätt resten av ingredienserna utom oreganon. Låt grytan småputtra under lock 2-2,5 timmar och tillsätt oregano mot slutet. Servera gärna med ris, tortillabröd och andra tacotillbehör.
--------------------
MVH//Tobbe
|
|
|
|
|
27-09-2009, 23:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
Chili på mitt sätt, busenkelt och utan konstigheter:
Högrev eller motsvarande, skuret i strimlor (färsk) chili En hel vitlök Färska tomater eller en halv (hel till jättesats) burk Mutti hela tomater Smör och rapsolja Salt (Persilja, om det är säsong)
Skär och putsa köttet
Värm upp en (stor) stekpanna I med rapsolja Skala (den hela) vitlöken När pannan tystnat, i med vitlöken. Passa Ta bort vitlöken när den luktar nötaktigt och vitlöksklyftorna tagit färg, ös över i gryta
I med smör i stekpannan, het panna Ner med köttet när pannan tystnat Stek köttet i intervaller. Salta lätt. När det är färdigstekt (slarva inte med stekningen, brunt runtom), över med köttet i grytan (tillsammans med vitlöken)
När allt kött är i grytan med vitlöken, i med tomater, salta lätt Och vatten
Puttra på absolut lägsta värme, länge och väl, med locket lite på glänt
Späd med mer vatten (inte köpt buljong) om det skulle behövas
Efter typ en timme Strimla chilin, numera tar jag med frön och allt, i med den i grytan Puttra vidare på (absolut lägsta värme)
Smaka av, mer salt?
En gryta kan inte puttra för länge (på lägsta värme), den blir bara godare och godare
Pröva med sticka om köttet känns mört. Smaka av
När grytan tas från plattan: Ner med skuren bladpersilja (om det är säsong för det)
Tillbehör: Kanske potatis? Ett gott bröd? Om sommaren/hösten: En god grönsallad. Om vintern: En sallad på köpta borlottibönor eller egna frysta brytbönor?
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|