Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Nypon, till mat
          Jan Lindgren
          Inlägg 20-01-2008, 20:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej alla rosenspecialister!
          Jag pysslar lite med ätbara bär och frukter. Vad ska jag använda för ros för att få bra, goda och många nypon till mat och sylt? Det måste rimligtvis finnas sorter som är utvalda till det också. Jag vet att Balsgård har jobbat med nypon så jag kan ringa och fråga men jag misstänker att det finns större kunskap här.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 5)
          renate
          Inlägg 20-01-2008, 21:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 656
          Medlem sedan:
          28-02-2003
          Medlem nr: 834



          Bifogad fil  PICT0014_1.jpg ( 97.55k ) Antal nedladdningar: 21

          Jag har aldrig lagat till nypon själv och vet inte vilka som är bäst i smaken,men jag har för mig att Rugosornas nypon är goda och lättast att hantera då de är relativ stora.Här finns en nypontråd där vi visar nypon från våra rosbuskar.Jag har även ett nyponalbum här på odla.


          --------------------
          MVH Renate zon 4
           
          Citera
          noranettan
          Inlägg 21-01-2008, 07:40
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 686
          Medlem sedan:
          12-03-2004
          Medlem nr: 2 985



          Vid gamla torpargrunder hittas ofta R. kamchatica ´Hollandica´. Den lär ha odlats just för de goda nyponens skull. Annars är det väl som renate säger, rugosor är lämpliga. De har ganska stora och köttiga nypon, men hur de smakar vet jag inte. När jag var barn gick vi ibland ut och skördade nyponen på vanliga vildrosor (canina) efter att de frusit till lite så att sockret lösts ut i dom. Det var gott, men de var oerhört små och pilliga när man skulle kärna ur.
           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 21-01-2008, 07:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          Skulle också spontant svara rugosorna... Har tyvärr inte tillagat dem själv, eftersom jag åtminstone när jag var yngre var allergisk mot nyponsoppa. Så jag har inte använt dem annat än till "klipulver" mot kompisar när man var liten, men jag minns att de var väldigt köttiga och lättrensade.... whist.gif

          (Att Hollandican odlades för nypon var intressant- jag har en sådan, som jag utgått från var en gammal grundstam där ädelrosen gått ut, men det kanske inte behöver vara så, alltså? Huset är 100 år snart, och det har varit bebyggt här sedan järnåldern åtminstone, så det kan ju finnas en och annan planta av andra skäl än bara prydnadsodling... Ska titta närmare på nyponen i år!)

          Har för mig att jag läst någonstans att de allra minsta nyponen, som på Rosa multiflora, inte skulle vara nödvändiga att kärna ur. Och med tanke på hur uscligt pilligt det skulle vara så vore det ju bra om det stämde.... Men det måste väl ändå bero på vad man tänker sig att göra av dem...?
           
          Citera
          Anna NV Uppsala
          Inlägg 23-01-2008, 23:42
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 260
          Medlem sedan:
          20-11-2002
          Medlem nr: 387



          Intressant att just Hollandican ska ha specielt värde i nyponen. ja fina nypon har den, lägger en länk

          http://www.alltomtradgard.se/_internal/cim...hix0j10oaorasqe

          Plantan fick jag som skott av Anders i Roslagen för ett antal år sedan, den är en väldigt trevlig planta nu, och nyponen är härligt dekorativa. Men jag har inte smakat dem...

           
          Citera
          Åsa E
          Inlägg 24-01-2008, 16:30
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 390
          Medlem sedan:
          14-05-2003
          Medlem nr: 1 409



          Farmor gjorde nyponsoppa av vresrosors nypon (som hon plockade i offentliga planteringar, hä hä whistling.gif). Det blev väldigt gott!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-09-2025, 19:49
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon