Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Kan vin-sten se ut som glas?, fick några konstiga bitar i vita vinet
          Lilla Birka
          Inlägg 20-01-2008, 20:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          När jag tog det sista ur en flaska vitt vin, fick jag se en lustig formation på insidan av mitt glas. Det såg vid första anblicken ut som små bubblor, men när jag tog upp det med fingret kände jag att det var hårt, som socker. Smakade på det, ingen smak, bara knastrigt, insåg då att det kunde röra sig om små glasbitar. Kollade flaskan som är brun, men såg att det fanns dels en bit på insidan av flaskväggen och några bitar i botten. Om det är vinsten, borde det inte gå att smula sönder då? Och borde det inte ha en syrlig smak?


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          Ophelia
          Inlägg 20-01-2008, 21:14
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 474
          Medlem sedan:
          08-11-2003
          Medlem nr: 2 552



          Visst kan det vara vinsten och med allra största sannolikhet så är det säkert det. Det är absolut inget farligt och det innebär inte att vinet på något sätt är dåligt. För att undvika detta vid en fin middag så kan man dekantera vinet. Vinsten uppkommer när vinets syra reagerar med kaliumet eller kalciumet i vinet och vid vita viner blir det genomskingliga glasliknande bitar. Det är helt naturligt men för att vi konsumenter ska slippa det (ofta) så brukar man kylstabilisera vinet (dock ej alla) vilket innebär att man kyler ner vinet i några minusgrader under ett antal veckor för att sedan filtrera bort det. Man kan själv försöka förvara vinet på ett bra ställe för att undvika vinsten, bästa sättet är att förvara det i lagom temperatur för vinet att avnjuta och alltså inte för kallt. Lustigt är att man brukar faktiskt se vinsten som ett kvalitetstecken i bättre viner då man inte vill hålla på att filtrera riktigt bra viner för mycket yes.gif
           
          Citera
          Lilla Birka
          Inlägg 20-01-2008, 21:27
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          CITAT (Ophelia @ 20-01-2008, 21:14) *
          Visst kan det vara vinsten och med allra största sannolikhet så är det säkert det. Det är absolut inget farligt och det innebär inte att vinet på något sätt är dåligt. För att undvika detta vid en fin middag så kan man dekantera vinet. Vinsten uppkommer när vinets syra reagerar med kaliumet eller kalciumet i vinet och vid vita viner blir det genomskingliga glasliknande bitar. Det är helt naturligt men för att vi konsumenter ska slippa det (ofta) så brukar man kylstabilisera vinet (dock ej alla) vilket innebär att man kyler ner vinet i några minusgrader under ett antal veckor för att sedan filtrera bort det. Man kan själv försöka förvara vinet på ett bra ställe för att undvika vinsten, bästa sättet är att förvara det i lagom temperatur för vinet att avnjuta och alltså inte för kallt. Lustigt är att man brukar faktiskt se vinsten som ett kvalitetstecken i bättre viner då man inte vill hålla på att filtrera riktigt bra viner för mycket yes.gif

          Tack för det svaret! Det var faktiskt från Systembolagets beställningssortiment, ett alldeles utmärkt och gott vin: Cono Sur Gewürztraminer 2006 från Chile. thanks.gif

          [

          Redigerat av Lilla Birka: 20-01-2008, 21:28


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 11:15
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon