Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Nässlor, tips
          LottaK
          Inlägg 02-05-2008, 21:54
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 211
          Medlem sedan:
          28-06-2003
          Medlem nr: 1 795



          Hej!
          Har sett att jag fått brännäslor på en jordhög bakom huset.
          Vet att de är nyttiga på många olika sätt.
          Men eftersom jag aldrig tagit hand om såna tidigare undrar jag
          en massa:
          När ska jag ta dem?
          Hur ska jag förvara dem?
          Hur länge håller de?
          Näring?
          Recept?
          Tacksam för allt om nässlor.
          TACK

          LottaK
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 17)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 02-05-2008, 22:15
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Det är unga skott vår-försommar man plockar, vill man ha så mycket näring som möjligt plockar man dem precis innan man använder dem, annars kan man både torka nässlor (titta på vad de tar för torkade nässlor på hälsokosten) samt förvälla och frysa in. Nässlor kan användas i många recept där man använder spenat typ pajer, piroger, lasagne, soppa etc. Här åt hunden och jag nässelplättar till lunch, hunden bad om mera så goda var de tydligen. Jag bara mixade råa sköljda nässlor med mjölet i matberedaren och tillsatte sedan mjölk, ägg och lite smält smör + salt (jag tog lite extra mjöl jag räknade med att bladen innehåller en del vätska), sedan hällde jag den gröna pannkakssmeten i plättlaggen. Jag åt med lingonsylt men man kan även ha lingonsylt + bacon eller fläsk till nässelplättar.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Krakan
          Inlägg 02-05-2008, 23:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 75
          Medlem sedan:
          16-01-2008
          Medlem nr: 13 618



          Jag brukar koka te på torkade brännässlor. Blanda gärna i grönt te också för mer smak. smile.gif
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 02-05-2008, 23:43
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Hej!

          Oj vad kul att de har kommit!
          Inte hos mig ännu..

          Plocka och torka det du inte har användning för. Högsta höjd jag har lärt mig av min mamma är 10-15 cm.
          Lägg på handdukar och låt torka. sedan förvarar du i papperspåsar mörkt. Som te. Kan sparas iallafall 2 år.

          Nässelsopppa (med grädde) är en av de lyxigaste vårrätterna du kan äta!!! Gott tillsamman med vitlöksbröd och ostgratinerad avokado! MUMS!!!!!!!!!!
          (tycker jag i alla fall...)

          Smaklig Måltid!


           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 03-05-2008, 09:51
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          CITAT (Krakan @ 03-05-2008, 00:13) *
          Jag brukar koka te på torkade brännässlor. Blanda gärna i grönt te också för mer smak. smile.gif

          fast då ska man inte glömma att nässelte (dock inte nässlor i maten) är urindrivande men inte jättemkt


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          sollis
          Inlägg 03-05-2008, 12:57
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 9
          Medlem sedan:
          01-04-2008
          Medlem nr: 14 980



          Har hittat ett recept på nässelpesto i ICA.s buffetidning.
          Nässlor finns det ju och nyttigt är det också.
          Lycka till //Sollis
          Ingredienser 4 port.:

          4 port. grön tagliatelle eller någon annan pasta
          Pesto:
          cirka 2 dl förvällda nässlor
          1 knippa persilja
          4 vitlöksklyftor
          ca 2 dl pinjenötter eller mandel
          1/2 dl riven västerbottensost
          1/2 dl riven parmesanost
          2 1/2 dl olivolja
          salt, grovmald svartpeppar
          hyvlade flagor av parmesanost
          färsk salvia eller annan örtkrydda
          Att servera till:
          tunnskivad parmaskinka
          Så här gör du:
          Koka pastan. Mixa i matberedare eller mixer nässlor, persilja, vitlök och 1 1/2 dl pinjenötter eller skållad, skalad mandel. Tillsätt och mixa i riven ost. Häll droppvis i oljan med maskinen i gång. Smaka av med salt och peppar.
          Lägg upp och blanda den ljumma, avrunna pastan med pesto och ostflagor. Strö över resten av pinjenötterna och garnera med färska örtkryddblad. Lägg upp parmaskinkan runt salladen
           
          Citera
          LottaK
          Inlägg 03-05-2008, 22:06
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 211
          Medlem sedan:
          28-06-2003
          Medlem nr: 1 795



          TACK ... nu får jag mycket att göra *ler*
          ska bli skoj ... och nyttigt
           
          Citera
          Krakan
          Inlägg 05-05-2008, 09:47
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 75
          Medlem sedan:
          16-01-2008
          Medlem nr: 13 618



          Allt om mat har några recept: http://www.alltommat.se/bjud-in-varen-med-...-nasslor-1.7339
          Krakan
           
          Citera
          LottaK
          Inlägg 05-05-2008, 21:43
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 211
          Medlem sedan:
          28-06-2003
          Medlem nr: 1 795



          Oh ... ska genast gå och kolla!
          Spännande!
          /LottaK
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 06-05-2008, 09:01
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Nässlor är rena bomberna när det gäller vitaminer och mineraler som järn t.ex.

          Jag brukar om jag plockar dem små och späda tidigt på våren plocka hela nässlan och senare när de är större och kraftigare enbart toppskottet.

          I trädgården kan man gräva ner hackede nässlor underst i planteringsgropen då man planterar tomater. De ger näring åt plantorna, samt skyddar dem mot vissa sjukdomar. Tomater tycker också om att bli vattnade med vatten där nässlor legat och dragit. På http://www.belof.se/trgd-5.htm finns det mera info om detta.


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          ena
          Inlägg 08-05-2008, 10:10
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          08-05-2008
          Medlem nr: 15 906



          Jag plockar nässlor hela sommaren men tar bara toppskotten innan de gått i knopp. Nässelpesto är helt ljuvligt men persilja förtar smaken av nässlor i mitt tycke....bättre då att låta några kvistar kirskål gå med för en lite friskare mer pepprig smak...och tål man inte nötter är rostade solrosfrön ett gott och svenskt alternativ till pinjenötter...

          Kirskål kan man för övrigt även ha med i nässelsoppan... angel_not.gif
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 08-05-2008, 12:11
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag gjorde ogräspizza igår inspirerad av Runåbergs calaloopizza.


          gör en pizzadeg lagom till en långpanna

          stek ett paket bacon eller några kryddstarka korvar i slantar. Lägg på ett fat, i flottet stek lök, champinjoner och lite vitlök (är det mager korv7bacon måste man tillsätta matfett). Släng sedan på ett berg med grovhackat ogräs typ nässlor, kirskål, lungrot (går även att ta spenat, mangold och dyl om man vill göra den ogräsfri) det sjunker ihop ganska mycket, krydda med ex. salt och peppar.
          Blanda ner bacon eller korven i blandningen, bred ut på den utkavlade pizzadegsplattan och strössla på ost + oregano + dekorera med ex. oliver (tomater, fetaost och dyl funkar det med man kan variera lite efter egen smak) grädda och ät som vanlig pizza.




          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 13-05-2008, 09:18
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 08-05-2008, 13:11) *
          Jag gjorde ogräspizza igår inspirerad av Runåbergs calaloopizza.


          gör en pizzadeg lagom till en långpanna

          stek ett paket bacon eller några kryddstarka korvar i slantar. Lägg på ett fat, i flottet stek lök, champinjoner och lite vitlök (är det mager korv7bacon måste man tillsätta matfett). Släng sedan på ett berg med grovhackat ogräs typ nässlor, kirskål, lungrot (går även att ta spenat, mangold och dyl om man vill göra den ogräsfri) det sjunker ihop ganska mycket, krydda med ex. salt och peppar.
          Blanda ner bacon eller korven i blandningen, bred ut på den utkavlade pizzadegsplattan och strössla på ost + oregano + dekorera med ex. oliver (tomater, fetaost och dyl funkar det med man kan variera lite efter egen smak) grädda och ät som vanlig pizza.



          Ogräspizza!!! giggle.gif Vilken skojig idé! Och gott var det säkert också.


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          Lisapo
          Inlägg 23-05-2008, 07:02
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 26
          Medlem sedan:
          13-01-2007
          Medlem nr: 8 960



          Ska man även torka stjälken samt hur länge ska de ligga och torka? Tänkte testa och smula och ha i filmjölken med müsli och ev i maten om jag tycker det smakar bra. Kanoners att det är mycket nyttigt i de rackarna.
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 23-05-2008, 09:04
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Ja, man kan torka även den späda stjälken. Låt det torka till det går att smula. Jag brukar fylla botten på en korg och där får de ligga till de är torra, sen lägger jag i en burk. Sen en ny omgång i korgen, så håller jag på hela sommaren och har sedan ett vinterförråd. Nässlor är mycket nyttiga för bla hjärta, lever o njurar. Tidigare var mina naglar jättedåliga, bara gick sönder. Sedan jag började dricka nässelte har jag jättefina långa naglar. Det var bara ETT exempel på nyttan med nässlor.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          bredano
          Inlägg 12-05-2009, 08:40
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 21
          Medlem sedan:
          21-03-2009
          Medlem nr: 21 734



          Om man ska frysa in nässlor, ska man förvälla dem först och sedan frysa in dem ?
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 12-05-2009, 08:58
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Jepp, förvälla först skulle jag säga är bäst.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Pote2illa
          Inlägg 12-05-2009, 13:57
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          01-10-2008
          Medlem nr: 19 210



          [size="3"][/size] Nässlor kan - liksom många andra örter användas som HÅRBALSAM i sista sköljvattnet. Nässlor är bra mot torrt hår.

          1 msk nässlor får dra i
          8 ½ dl kokande vatten tills det svalnat

          Sila väl och blanda med

          1 msk cidervinäger eller
          1 msk citronsaft (för ljust hår)

          Häll genom håret under massage av hårbotten. Låt vätskan rinna ner i en skål och upprepa behandlingen tills antingen tålamodet eller armarna ger upp. Om den sista sköljningen görs med kallt vatten kommer hårets ytceller att ligga ner så att håret blir lent och lättkammat.

          Receptet har jag hämtat från PRISMAS "Vår Örtabok"
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 08:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon