Jag beskär alltid vindbär på våren eller vårvintern. Däremot som Bassam skriver kan man föryngra mer på svarta vinbär (som får frukt på 2-3 åriga grenar) än på röda och vita (vars grenar måste ha minst en ålder på 3 år innan de bär frukt).
Anledningen till vårbeskärning är att busken då snabbare föryngrar sig.
Är syftet att buskarna ska hållas buskigt täta, bulliga, friska och med mycket bär så behöver man inte beskära så väldans mycket. Tar man de äldsta grenarna som itne bär så mycket frukt, som är krumma, gamla och därmed flagiga i barken eller har svag bladutveckling - lite då och då, kanske vartannat år efter att busken fått några år på nacken - då får man bulliga, frodiga och friska bärbuskar. I trädgårdar där man håller ogräs borta och i övrigt vattnar och jordförbättrar lite för vinbären behöver man beskära mycket sällan - då orkar buskarna bära frukt också på gamla grenar.
Man kan beskära vinbär efter midsommar också men man tjänar knappast på det. Ofta ser man nedklippning eller inkortning av årsskott (som är ljusa, raka och står rätt upp) och det försenar man bara föryngringen med.
Redigerat av Cilla: 11-06-2008, 20:28
--------------------
|