|
Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp? |
|
|
|
16-08-2008, 13:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 648
Medlem sedan: 14-07-2007
Medlem nr: 11 526

|
Det är ju inte utan att man ibland önskar att man var den enda människan på jorden som åt kantareller. Har precis varit ute i skogen och konstaterat att det kan bli ett bra kantarellår i år. Jag är ingen vidare "svampmänniska", och är lite skeptisk till exempelvis fårtickor som ser jättegoda ut där de växer, men vansinnigt oaptitiliga när de tillagats. Det finns dock en svamp som jag faktiskt tycker bättre om än kantareller och det är rodnande fjällskivling. Den smakar som champinjoner fast lite mer och ser dessutom riktigt god ut där den står. Tyvärr växer det inga sådana i skogarna här runt huset, men om man åker en bit så är det gott om dem. Jag älskar att fräsa upp svampen i lite smör och salt och så stuva till dem med en gnutta grädde och lägga på mackan. Det växer myckat annan svamp - soppar, skivlingar och kremlor här. Vilken svamp är er favorit och hur smakar den?
20060718_002.jpg ( 897.26k )
Antal nedladdningar: 47(Bilden är från sommaren 2006)
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
16-08-2008, 13:57
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
mmm jag gillar kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp, taggsvamp, blomkålssvamp... och nu står det helt still för jag har haft dålig skörd senaste åren  Vi brukar ta en årlig tur (släkten) och sen åker vi hem och gör trattkantarellsoppa med ädelost  men vi kanske borde pröva lite nya ställen för det var ett tag sen nu vi fick en bra skörd
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
16-08-2008, 14:05
|

Medlem
Antal inlägg: 3 217
Medlem sedan: 25-03-2008
Medlem nr: 14 814

|
Härligt!!!
Jag plockar mest kantareller. Vanliga gula, trattisar och gul trumpetsvamp (som jag alltid har trott varit trattkantareller...).
Även Karl johan, Rynkad tofsskivling, Citrongul slemskivling, Stolt fjällskivling och Smörsopp åker ner i korgen om jag hittar några. Svart trumpetsvamp har jag hittat några ggr också men den har jag givit min mamma, hon älskar den, medan jag tycker att den ser lite läskig ut.
Jag kan inte så många fler svampar. Jo, Murklor förståss. Länge sedan jag plockade det nu men det är väldigt gott också tycker jag. Kremlor är lite svåra tycker jag så dom tar jag inte ens.
En svamp som är god att lägga in som sill är Fjällig taggsvamp.
Får väl passa på att önska Dig en smaklig måltid, Grå!
|
|
|
|
|
16-08-2008, 14:32
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
ja man kanske borde våga lite... min svåger är en hejare på svamp men det slutar bara med att vi äter gamla vanliga...
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
16-08-2008, 14:34
|

Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203

|
Älskar att vara i skogen och leta svamp. Kantareller eller sopp spelar ingen större roll. Hittar jag ingen spelar det inte heller nån roll. Det är underbart att bara vara där ute
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
16-08-2008, 16:57
|

Medlem
Antal inlägg: 3 234
Medlem sedan: 09-07-2004
Medlem nr: 4 038

|
CITAT (Grå @ 16-08-2008, 15:14)  Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gånger i tron att det varit en "skitsvamp" som mamma uttrycker det. Ska plocka med mig ett par nästa gång och prova.  OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plockar citrongul slemskivling. Annars har du gråa naglar lååång tid framöver. Blodriska är min absoluta favorit Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också.
--------------------
Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
|
|
|
|
|
16-08-2008, 18:15
|
Medlem
Antal inlägg: 112
Medlem sedan: 01-11-2007
Medlem nr: 13 053

|
Min absoluta favorit är blodriska med stekt,salt fläsk och potäter. Mycket gott och rustikt. Soppar,Karl-Johan,sandsopp,smörsopp,brunsopp som har skurits i skivor och torkat tre timmar i svamptorken är idealiska att göra goda grytor och stuvningar av. Man kan torka dem i ugnen också i skivor med öppen ungslucka (träslev emellan) och 45 grader men färgen blir inte bra. Man också göra svampmjöl av den torra svampen och smaksätta såser med. Mal den råa svampen och blanda med kokt potatis och gör biffar,mumsigt.
|
|
|
|
|
16-08-2008, 18:23
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Riskorna tillhör de svampar som är ganska lätt att lära sig som nybörjare (bara några få arter som man bör undvika), även kremlorna men där är ju de flesta oftast angripna av insekter. Annars är sandsopp en favorit, den är sällan inseksangripen, den är vanlig och smakmässigt brukar den (torkad) jämföras med murklor.
|
|
|
|
|
16-08-2008, 18:46
|

Medlem
Antal inlägg: 2 648
Medlem sedan: 14-07-2007
Medlem nr: 11 526

|
CITAT (Boxer @ 16-08-2008, 17:57)  OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plockar citrongul slemskivling. Annars har du gråa naglar lååång tid framöver. Blodriska är min absoluta favorit Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också. Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse  Soppar har jag rätt svårt för i och med att jag mumsar svamp på mackor. Jag provade några olika soppar för några år sedan, men varken smak eller konsistens var någon höjdare. Som jag föreställer mig att det är att tugga på en snigel ungefär, fast utan smak. Finns det några soppar som verkligen smakar något? Förutom KURTsoppen då, som smakade murkla. Potatisbullar med svamp i lät mumsigt, så det ska jag prova!
|
|
|
|
|
16-08-2008, 19:12
|

Medlem
Antal inlägg: 1 880
Medlem sedan: 05-06-2008
Medlem nr: 16 603

|
Stolt fjällskivling. Det blir mycket mat av en svamp och god är den. Plockas innan den stått för länge, annars går masken i den. Och, kanske bäst av allt: den kommer i gräsmattan utanför köksfönstret varje år
|
|
|
|
|
16-08-2008, 19:37
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
Taggsvamp är en favorit, och dom går ju knappast att förväxla mot något oätbart heller. Och röksvamp, som har en väldigt speciell och god smak.
Plockar aldrig kremlor eftersom det finns många som liknar varandra och gör det svårt att plocka rätt. Men när jag studerade svampboken för något år sedan kom jag fram till att så gott som alla oätliga kremlor var gula. Kanske är en tumregel att gå efter?
|
|
|
|
|
16-08-2008, 19:43
|

Medlem
Antal inlägg: 2 648
Medlem sedan: 14-07-2007
Medlem nr: 11 526

|
Har ktiskt aldrig hört förut att man kan äta röksvamp, de är ju till för att sparka på... fast nu är ni ju två som säger att de är goda så jag får väl ta mig en allvarlig funderare på om de ska få hamna i fickan eller inte. Vad är en "speciell och god smak" ? Vad kan de jämföras med?
Red. fa
Redigerat av Grå: 16-08-2008, 19:44
|
|
|
|
|
16-08-2008, 20:30
|

Medlem
Antal inlägg: 3 234
Medlem sedan: 09-07-2004
Medlem nr: 4 038

|
Du ska bara ta röksvamp som är vit och fast inuti. De som ryker kan du fortsätta trampa på
--------------------
Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
|
|
|
|
|
16-08-2008, 21:07
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
CITAT (Boxer @ 16-08-2008, 17:57)  Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas till pulver, och är en höjdare i grytor. Brunsopp, lärksopp, tegelsopp och aspsopp åker med hem också. Tack för tipset1 Kan du beskriva smaken? ingrid
|
|
|
|
|
16-08-2008, 21:26
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
Smaken går nog inte att beskriva, den är helt unik. Den smakar svamp, men inte som andra svampar. Och som sagt, bara röksvampar som är vita och fasta innuti. Börjar de bli gula är de övermogna. Så vitt jag vet går de inte heller att missta sig på, det finns inget farligt eller oätligt som påminner om röksvamp. Dessutom brukar dom vara rena och fina, och aldrig angripna av mask eller annat äckligt  Edit: för den som äter svamp på smörgåsen, jag tror jag läste något om det ovan, så passar röksvamp perfekt. Bara skiva upp och steka, eventuellt med lite lök. Salta och peppra lite, och sedan kan inte livet bli bättre!
Redigerat av Huggorm: 16-08-2008, 21:28
|
|
|
|
|
17-08-2008, 00:05
|

Medlem
Antal inlägg: 346
Medlem sedan: 11-08-2007
Medlem nr: 11 979

|
åh min lilla topplista är följande 1.Karl Johan 2.stolt fjällskivling 3.svart trumpetsvamp- 4.blek taggsvamp 5.grynsopp/smörsopp 6.kantarell 7.trattkantarell 8.blomkålssvamp 9.blodriska 10.strävsoppar det är grymt svårt att beskriva hur dessa smakar! det är helt beroende på tillagningssätt,kryddor osv dock är alla (förutom blomkålssvampen) riktigt goda med bara lite salt,peppar och smör
Redigerat av vildvittra: 17-08-2008, 00:08
Bifogade fil(er)
kj.jpg ( 306.16k )
Antal nedladdningar: 72
|
|
|
|
|
17-08-2008, 03:31
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Grå @ 16-08-2008, 18:46)  Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse  Soppar har jag rätt svårt för i och med att jag mumsar svamp på mackor. Jag provade några olika soppar för några år sedan, men varken smak eller konsistens var någon höjdare. Som jag föreställer mig att det är att tugga på en snigel ungefär, fast utan smak. Finns det några soppar som verkligen smakar något? Förutom KURTsoppen då, som smakade murkla. Potatisbullar med svamp i lät mumsigt, så det ska jag prova! De flesta soppar blir mycket bättre i både konsistens och smak om de torkas först. Det är ju ingen slump att det främst är sopparna som uppskattas allra mest (förutom tryffel) i södra Europa.
|
|
|
|
|
17-08-2008, 07:30
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Förutom herr kantarell så är nog mina favoriter Stolt fjällskivling, därefter kommer Karl Johan och champinjoner, trattkantarellerna går inte heller av för hackor.
I min svampkorg brukar även hamna allsköns svampar som jag tycker är godare att använda som blandsvamp såsom soppar, kremlor, riskor, taggsvampar, fingersvampar, m.fl ätliga läckerheter.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|