Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Fråga angående potatissherry, Vad tror ni?
          Chamomille
          Inlägg 03-09-2008, 16:37
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Jag har ett recept på potatissherry. Nu är frågan, är det något speciellt med potatis? Stärkelse eller nåt, eller tror ni att jag kan byta ut potatisen mot t.ex äpple som vi tonvis av?

          g.gif

          Redigerat av Chamomille: 08-09-2008, 16:17


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Sussie F-Flower
          Inlägg 03-09-2008, 20:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Men , va spännande!!!
          Det skulle jag också vilja prova! laugh.gif
          Tror att det skulle kunna ligga något i det du säger ang stärkelsen. Äpplena är ju söta iofs. men skulle tro att man får ta lite till socker till dessa. dunno.gif

          Skulle du vilja vara så vänlig att lägga ut receptet här? bravo.gif kompiskram.gif Please...
          Jag har inte gjort sherry på närmare 20 år, så det skulle vara kul att prova igen. yahoo.gif
          Jag har också hur mycket äpplen som helst.... yes.gif men ingen potatis... no.gif

          Mvh.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 03-09-2008, 21:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Jamen visst ska du få receptet. Kunde ju ha lagt ut förut såklart blush.gif
          Det är ett gammalt recept som jag fick av mormor för länge sen. Jag har aldrig gjort det själv, men däremot smakat wink.gif

          Potatissherry

          5 l vatten
          1/2 kg potatis skuret i tärningar
          1 kg farinsocker
          1 1/2 kg strösocker
          50 g jäst
          1 msk hjorthornsalt
          rivet skal av 2 citroner
          saften av 3 apelsiner

          Potatisen fryses över natten. Häll alla ingredienser i hinken utom vattnet.
          Värm vattnet till 37 grader. Häll över vattnet och rör till allt löst sig. Lägg folie över hinken och låt den stå varmt vid ett element i 14 dagar. Tappa över det fina i ny hink och låt stå i 14 dagar till. Klart!

          Japp, då kanske man ska prova med äpplen istället, kanske lite mer än ett halv-kilo? Det skadar ju aldrig att exprementera lite biggrin.gif



          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 03-09-2008, 22:05
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Va kul att receptet är efter mormor. Hur smakade det tyckte du? Var det gott?

          Ja, just det ja... "låt hinken stå varmt vid ett element..."
          Vad gör man om man inte har några varma element så här på hösten...? confused.gif
          Undra om det går bra ändå, g.gif annars måste jag nog börja att elda i kaminen...

          Tack för att du delade med dig av receptet!!!
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 03-09-2008, 22:53
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Tjaa, det där med element... Vi har inte ens några element giggle.gif Och tända kaminen... Nää, då dör vi här sweatingbullets.gif Det spelar nog ingen roll, bara det står så varmt som möjligt. Jag ställer mitt på kontoret i vanlig rumstemperatur.
          Jag vill minnas att det smakade gott. Inge fel alls, fast nu var det ju säkert 20 år sen jag smakade. Såå, nu ska det testas att "baka". Jag tror jag provar med nåt kg äpplen. Man kan ju förstås göra en på potatis också whist.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 03-09-2008, 22:55
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Chamomille @ 03-09-2008, 23:53) *
          Tjaa, det där med element... Vi har inte ens några element giggle.gif Och tända kaminen... Nää, då dör vi här sweatingbullets.gif Det spelar nog ingen roll, bara det står så varmt som möjligt. Jag ställer mitt på kontoret i vanlig rumstemperatur.
          Jag vill minnas att det smakade gott. Inge fel alls, fast nu var det ju säkert 20 år sen jag smakade. Såå, nu ska det testas att "baka". Jag tror jag provar med nåt kg äpplen. Man kan ju förstås göra en på potatis också whist.gif



          Haha, testa att blanda kanske...? whistling.gif naughty.gif
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 03-09-2008, 23:00
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Ja varför inte. Satt just och tänkte på andra frukter och bär också... Plommon? Jordgubbar? Man kanske kan göra en stor fruktsallad och hälla i hinken?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 08-09-2008, 14:36
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Det ser ut att kunna vara det recept som vi gjorde sherry efter i mitten av 70-talet. Hur den smakade har jag inget minne av, men den tog slut biggrin.gif

          Efteråt var det någon som påstod att det var olagligt i och med att det var potatis i. Jag har ingen aning och det känns i så fall inte särskilt brottsligt, men någon av er tycker kanske att det är intressant.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 14:45
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Eva i Skåne @ 08-09-2008, 15:36) *
          Det ser ut att kunna vara det recept som vi gjorde sherry efter i mitten av 70-talet. Hur den smakade har jag inget minne av, men den tog slut biggrin.gif

          Efteråt var det någon som påstod att det var olagligt i och med att det var potatis i. Jag har ingen aning och det känns i så fall inte särskilt brottsligt, men någon av er tycker kanske att det är intressant.

          Ooops, olagligt? Då måste anledningen vara att det bli starkt då? Eller?

          Jaså, den tog slut biggrin.gif Märkligt... Hur tyckte du den smakade?

          Jag har gjort en sats nu fast med äpplen istället (jag skar äpplen i småbitar, det blev ungefär 900 gram). Det ska bli spännande å se om det fungerar yes.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Ramred
          Inlägg 08-09-2008, 14:53
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 297
          Medlem sedan:
          12-01-2008
          Medlem nr: 13 580



          Tror inte det har någon betydelse att det är potatis i.

          Utdrag ur alkohollagen:
          kap 1 5§ Med vin förstås en alkoholdryck som är framställd genom jäsning av druvor eller druvmust eller av bär, frukt eller andra växtdelar samt andra alkoholdrycker som innehåller högst 22 volymprocent alkohol och som inte är spritdryck, starköl eller öl.

          kap 2 2 § Vin, starköl eller öl får inte tillverkas utan tillstånd om det inte gäller tillverkning i hemmet för eget behov.

          Däremot är det ju inte tillåtet att bränna själv. Vare sig med potatis eller annat.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 15:27
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Aha, men då är det nog inga problem. Kan inte tänka mig att det blir såå starkt. Eller g.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 08-09-2008, 16:29
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Jäst dör innan 22%, enda chansen att bli olaglig med vin eller sherry är att destillera den.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 08-09-2008, 16:33
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Chamomille @ 08-09-2008, 16:27) *
          Aha, men då är det nog inga problem. Kan inte tänka mig att det blir såå starkt. Eller g.gif



          Man borde kunna tänka så här:

          Om man gör sitt eget vin/sherry, t.ex. tre ggr varje år. Varje sats blir 10 liter 12%:igt vin.
          Helt lagligt. Ok?

          Men om man bara gör vin/sherry en gång per år, (10liter) så borde det ju inte göra något om det så skulle bli 24% starkt.
          Det blir ju ändå mindre än om man gör många ggr av det vanliga.... laugh.gif

          Är ni med på hur jag "tänker"? yes.gif
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 08-09-2008, 16:54
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          1: Det har ju inget med vin eller sherry att göra - mäsk eller bult är ju bättre namn.
          2: Äpplen innehåller betydligt mindre med socker än frusen potatis, det blir nog lägre alkoholhalt.

          Jag kan rekommendera http://www.bryggforum.nu/

          Redigerat av KURT: 08-09-2008, 16:59
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 17:14
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (ingrids @ 08-09-2008, 17:29) *
          Jäst dör innan 22%, enda chansen att bli olaglig med vin eller sherry är att destillera den.

          Ja, det har du rätt i wink.gif

          CITAT (Sussie F-Flower @ 08-09-2008, 17:33) *
          Man borde kunna tänka så här:

          Om man gör sitt eget vin/sherry, t.ex. tre ggr varje år. Varje sats blir 10 liter 12%:igt vin.
          Helt lagligt. Ok?

          Men om man bara gör vin/sherry en gång per år, (10liter) så borde det ju inte göra något om det så skulle bli 24% starkt.
          Det blir ju ändå mindre än om man gör många ggr av det vanliga.... laugh.gif

          Är ni med på hur jag "tänker"? yes.gif

          Jadå giggle.gif

          CITAT (KURT @ 08-09-2008, 17:54) *
          1: Det har ju inget med vin eller sherry att göra - mäsk eller bult är ju bättre namn.
          2: Äpplen innehåller betydligt mindre med socker än frusen potatis, det blir nog lägre alkoholhalt.

          Jag kan rekommendera http://www.bryggforum.nu/

          Ja just det. Tänkte inte på det - att potatisen blir söt när den fryser. Ja, då blir det kanske lite lägre alkoholhalt.


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 08-09-2008, 17:25
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Med risk för att framstå som en riktig glädjeförstörare: Tror ni inte de har godare grejer på Bolaget? crazy.gif

          Redigerat av Aqvakul: 08-09-2008, 17:26


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 18:01
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Aqvakul @ 08-09-2008, 18:25) *
          Med risk för att framstå som en riktig glädjeförstörare: Tror ni inte de har godare grejer på Bolaget? crazy.gif

          Näe, det tror jag inte sleep.gif . Dessutom är det roligt att göra eget av egen frukt och egna bär.



          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 08-09-2008, 18:25
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Om man absolut skall tillsätta socker, så är det bättre att välja något som har bättre förutsättningar att ge god smak än potatis. T ex maskrosblommor eller fläderblommor.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 18:31
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (KURT @ 08-09-2008, 19:25) *
          Om man absolut skall tillsätta socker, så är det bättre att välja något som har bättre förutsättningar att ge god smak än potatis. T ex maskrosblommor eller fläderblommor.

          Ja, maskrosvin är gott. Det gjorde jag förra året. I år fanns inga maskrosor (???).


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Lena i Torslanda
          Inlägg 08-09-2008, 19:46
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 123
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 250



          Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört"


          --------------------
          Lena
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 20:49
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon