Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Grahamsbröd i lergryta
          Eva-Helene
          Inlägg 12-11-2008, 15:44
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          2 dl grahamsmjöl
          2 dl kokhett vatten
          25 g jäst
          4 dl fingervarmt vatten
          ½ msk salt
          1 msk honung eller sirap
          drygt 1 liter vetemjöl

          Häll grahamsmjölet i en bunke och slå det varma vattnet över, rör om och täck över bunken med t.ex. ett lock. Låt svälla i ett par timmar.

          Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt grahamsgröten, salt och honung/sirap och blanda. Rör i det mesta av vetemjölet och arbeta degen tills den släpper bunken.

          Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Lägg samtidigt lergrytan i vatten.

          Olja grytan och locket litegrann. Arbeta ihop degen en aning, lägg den i grytan och jämna till degen. Lägg på locket.
          Ställ grytan på gallret på nedersta falsen i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Efter ca 1½ timme är brödet klart. Stjälp upp det och låt kallna under bakduk.

          Jag brukar öka mängden grahamsmjöl till 4 dl och minska vetemjölet till 9 dl eller använda grahamsmjöl+fullkornsmjöl av vete (lite kaka på kaka, men..). Dessutom häller jag i 2 dl krossat linfrö och 3 dl solroskärnor.


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          Eva i Höga
          Inlägg 12-11-2008, 16:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Ditt recept låter gott! Här har jag ett:

          Valnötsbröd
          25 g (1/2 pkt) jäst
          5 dl vatten
          1/2 dl olja
          2 tsk salt
          2 dl (80 g) grovhackade valnötskärnor
          ca 1,5 liter matbrödsmjöl av vete
          Smula ner jäsen i en degbunke. Ljumma vattnet till fingervärme (37 grader). Häll lite av det över jästen och rör tills den är ordentligt upplöst. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nötter. Arbeta i så mycket av mjölet att alltsammans kan arbetas till en blank deg som släpper degbunkens kanter. Jäs degen under bakduk ca 1 timme.
          Lägg under tiden lergrytan och locket i kallt vatten.
          Knåda i resten av mjölet i degen och forma en slät limpa.
          Olja in grytan och locket väl. Lägg i degen. Täck med locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt denna på 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme.
          Stjälp upp brödet och låt det svalna inlindat i bakdukar.


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 12-11-2008, 18:44
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          Åh, ljuvligt! Lergrytebröd! yahoo.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 08:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon