Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Capsaicin!, Hettan i chilifrukterna!
          DragonLady
          Inlägg 27-04-2009, 00:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 762
          Medlem sedan:
          10-10-2005
          Medlem nr: 6 663



          Hej Alla!

          Fick en liten fundering på varför det står olika på Impectas sida om chilifrukternas styrka.

          T,ex. så står det att Capsicum annuum L. 'Early Jalapeno' har styrkan 400 F, och att Capsicum annuum L. 'De Arbol' har 8000 T.

          Vad står F och T för?

          Har läst att styrkan mäts i Scoville.



          --------------------
          I mitt nästa liv skall jag vara en katt hos en snäll gammal dam!!

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          KURT
          Inlägg 27-04-2009, 05:40
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Fråga gärna Impecta direkt, jag är ganska säker på att F resp. T inte har något med styrka att göra. Scovilleskalan är på väg att ersättas med en mera objektiv analysmetod där man använder HPLC för att mäta mängden capsaicin, men den har om något skalan "American Spice Trade Association (ASTA) pungency units."


          http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 27-04-2009, 07:16
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          Om jag inte minns fel så står det för Färsk eller Torkad.

          Edit: Kollade upp i papperskatalogen från Impecta vad som stod. Här kommer citatet/faktarutan:

          "Styrkan/hettan hos chilipeppar graderas enligt olika skalor. Vi har valt att följa en av de mest kända: Craig´s (Dremanns´s). Graderingen går från 0 (svagast) till 50000 (starkast). Värdet för styrkan anges i slutet av katalogtexten för varje sort. Styrkan varierar också mellan färska och torkade frukter. Direkt efter värdet på styrkan anges vad som avses för de olika sorterna; (F) för färska frukter och (T) för torkade frukter. Torkade frukter är vanligen 2-10 gånger starkare än färska frukter av samma sort."

          Redigerat av Skruttis: 27-04-2009, 07:25


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 01:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon