Medlem
Antal inlägg: 3
Medlem sedan: 11-05-2009
Medlem nr: 23 161
Odlade basilika från frön för några veckor sedan. Nu har plantan blivit ganska stor. På paketet stod att man skulle så april-maj o skörda jul-aug, men nu har plantan börjat lukta ganska starkt. Men det är en stak lukt, inte den typiska basilika lukten som den luktade för en vecka sedan. Vad är det som har hänt?
Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626
Jag antar att det handlar om den vanligaste storbladiga basilikan. Min basilika luktar också starkt och smakar likadant, inte alls särskilt gott. Det blev så direkt jag ställde ut den, så det har med största sannolikhet att göra med kylan.
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
Medlem
Antal inlägg: 3
Medlem sedan: 11-05-2009
Medlem nr: 23 161
Ocimum basilicum står det på paketet. Min står inne i köket på fönsterbrädan. Den växer fortfarande bra o ser frisk ut men lukten blir värre o värre som sagt o bladen smakar ganska illa.
Jag bor i lägenhet så kan inte plantera dom i vanlig jord. Kanske är bäst att ge bort den då?
Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626
Ocimum basilicum är bara släkt- och artnamn. Sorten brukar stå inom ''-tecken. För övrigt har jag ingen aning om vad det kan vara som gör att det luktar och smakar sådär.
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
Medlem
Antal inlägg: 3
Medlem sedan: 11-05-2009
Medlem nr: 23 161
Den ser frisk ut som sagt, så tror inte den har torkat ut. Köpte såjord på en trädgårdshandel, sen blomjord hos en florist, så var väl kankse ingen superjord. Går det att rädd plantorna på något sätt?
Medlem
Antal inlägg: 1 699
Medlem sedan: 03-02-2003
Medlem nr: 678
Hemmaodlad basilika blir kraftigare i smak än den du köper i grönsaksdisken, men smaken borde inte vara direkt otrevlig för det.
Heter basilikan något annat än "ocimum basilicum"? Det finns ju massor med sorter, t.ex. genovese, rödbladig basilika osv. Vissa sorter smakar lite udda.