Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Rumtopf, Rolig efterrätt
          Chamomille
          Inlägg 14-05-2009, 09:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Varva frukter och bär råa i en kruka med socker och rom. Ta lika vikt bär/frukt som socker. Häll på vit rom så det täcker. Börja med jordgubbar och lägg sedan i bär och frukt allt eftersom de mognar, såsom blåbär, körsbär, plommon, vindruvor... Skölj frukten och lägg i den hel. Rör om någon gång i veckan försiktigt. Förvara svalt, väl täckt. I september när all frukt ligger i krukan häller man på 3 dl arrak och låter frukten stå minst en vecka till.
          Servera kompotten med glass och vispat grädde!
          Bifogad fil  drunk.gif ( 13.76k ) Antal nedladdningar: 15
          Bifogad fil  hapydancsmil.gif ( 2.86k ) Antal nedladdningar: 26


          Recept ur Bonniers nya kokbok. (Nya wacko.gif )


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 12)
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 14-05-2009, 09:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Har ofta gjort rumtopf men aldrig med vit rom och inte heller tillsatt arrak.

          Vanligt, brun rom men med minst 50 % alkohol. Bäst blir den i ett stenkrus. Men tänk på det, det blir starkt.

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 14-05-2009, 09:48
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 14-05-2009, 10:41) *
          Har ofta gjort rumtopf men aldrig med vit rom och inte heller tillsatt arrak.

          Vanligt, brun rom men med minst 50 % alkohol. Bäst blir den i ett stenkrus. Men tänk på det, det blir starkt.

          Aha.. Ok, jag har aldrig provat att göra rumtopf men tänker testa i år. Just det där med arrak undrade jag över. Finns det att köpa numer i fall man vill ha det? Men, då vet jag att jag kan strunta i det smile.gif Och... Man ska alltså INTE köra bil efter den efterrätten biggrin.gif
          Föresten, vart kan man köpa ett stort krus (typ höganäs)? Har letat men inte hittat unsure.gif

          Edit: Var får du tag på stark rom confused.gif

          Redigerat av Chamomille: 14-05-2009, 09:49


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 14-05-2009, 11:06
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Rom finns ju med 40 % och med 50 eller 54 %. Vad systembolaget har, vet jag inte.

          Att man skall ta minst 50 % är för hållbarhetens skull.

          Köra bil skall du definitivt inte när du provsmakar eller har en god efterrätt med rumtopf i.

          Man kan också ta ett stort glas (minst 5 Liter) men do måste du täcka glast (jag virade in mitt i alufolie)

          Och så skall man inte ta vilka bär och frukt som helst, det finns viassa man inte tar.

          Nu är det så länge sedan jag gjorde en rumtopf så att jag nästan får titta efter i mina gmala bayerska kokboken.

          Elisabeth
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 14-05-2009, 11:26
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Man ser ibland höganäskrus i antik eller loppisbodar, Myrorna och andra liknande ställen.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 14-05-2009, 11:32
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (ingrids @ 14-05-2009, 12:26) *
          Man ser ibland höganäskrus i antik eller loppisbodar, Myrorna och andra liknande ställen.

          Ja, jag har kollat men inte hittat no.gif . Mormor hade ett jätte-krus när jag var liten där hon la in gurkor. Ett sånt krus vill jag ha.


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 14-05-2009, 11:35
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Då har jag nog bara rådet att kolla vidare, själv har jag fömånen med två ärvda.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 14-05-2009, 11:43
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (ingrids @ 14-05-2009, 12:35) *
          Då har jag nog bara rådet att kolla vidare, själv har jag fömånen med två ärvda.

          Lyllo dej... smile.gif Jag har bara ett puttelitet där det får plats några blåbär och en jordgubbe wacko.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          pianja
          Inlägg 14-05-2009, 11:43
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 62
          Medlem sedan:
          30-04-2009
          Medlem nr: 22 816



          Krusen brukar finnas på loppis men vara rätt så dyra. Kanske vanligare här nere i Skåne, där krusen tillverkades? Jag har köpt några billigare, med avslagna öron och liknande. Där bor mina penséer. Romstinna efterrätter låter gott men farligt.
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 14-05-2009, 12:57
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Nu frågade jag Mamma Google lite efter Recept på Rumtopf. Dom svenska Recept tycker jag låter lite konstigt.

          http://rezeptsuche.info/suche/Rumtopf/

          Där finns det en hel del recept men tyvärr alla på tyska. Men är det något ni vill frågar, då gör det.

          Alltid när man lägger in frukten, så sockrar man dom innan och när frukten saftar sig, först då lägger man dom till det andra. Jag hat alltid tagit 250 gram socker till 500 gram frukt.

          Frukten måste alltid vara täckt av rom. Om man lägger på ett tallrik på frukten så trycks det när.

          Som sita frukt la vi alltid in russin, sedan på med lite rom till och sedan är det bara att vänta. Man kan säga att till advent är det klart att ta av.

          Körsbär lägger man i med kärna i men vinbär skall vara utan kärnor. Bananer har vi aldrig lagt i, dom blir för mjuka.

          Och som ja sa förut redan, det hela är starkt. Smakar inte starkt men det är det och då speciellt all frukt som har legat i rom.

          I Tyskland finns ju många krus att köpa för rumtopf.

          Elisabeth
           
          Citera
          Rosmarin
          Inlägg 26-05-2009, 09:18
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Detta är en mycket god dessert whist.gif Precis som Elisabeth skriver så måste romen vara stark för hållbarhetens skull.
          Om du lägger in i en kruka måste det vara stengods eller porslin. Lergods ska man inte använda till detta. Du kan kanske hitta passande stengodskärl här: Raus Wallakra


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera
          stella08
          Inlägg 29-05-2009, 23:48
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 114
          Medlem sedan:
          03-09-2006
          Medlem nr: 8 537



          Jag har ett jättefint krus som skulle passa exakt men det saknar lock. Om man lägger en tallrik på blir det inte 100% tät... Kan man täcka med palstfolie?
           
          Citera
          stella08
          Inlägg 05-08-2009, 13:23
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 114
          Medlem sedan:
          03-09-2006
          Medlem nr: 8 537



          Hej,

          jag är förstagångare vad gäller rumtopf och behöver lite stöd..
          Nu är det dags att fylla på med syra körsbär.
          I det tyska receptet som jag följer står det att körsbären ska vara med kärna. Man strör socker över och väntar tills bären avger saft. Först då kan man blanda korsbärssatsen i rumtopfen.


          Först har bären blandade med socker stått i rumstemperatur i ca 6 timmar. Inte en droppe saft kom. Under natten har jag ställt hela alltet i kylskåpet. Nu känns socker och bären lite svettiga, men fortfarande ingen saft no.gif
          Snart blir det ett dygn... Jag är rädd att de börjar jäsa.
          Har jag förstört satsen och ska börja allt på nytt, eller?

          Snälla, help.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 19:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon