Medlem
Antal inlägg: 891
Medlem sedan: 19-09-2008
Medlem nr: 18 990
Ett sötkörsbärsträd började blomma så fint i vår men just efter att de första blommorna slagit ut så dog hela trädet. Trädet var över 10 år. Är det vanligt att ett så pass gammalt träd dör? Vi har inte sett några tecken på sork eller gjort någonting med trädet.
Ska man klippa ner trädet? Kan det komma ett skott från rötterna?
Jag tror inte man kan betrakta ett 10 år gammalt träd som "äldre" utan det är nog snarare ett modernt träd, om det nu inte är en stickling eller så från ett ännu äldre träd.
Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009
Hade ni det väldigt torrt förra sommaren? Det kan göra att trädet förbrukar för mycket av sina krafter. Sedan kan det finnas så lite kvar att det bara räcker för lövutspring eller blomning, sedan är det tvärslut och trädet dör till synes utan anledning. Var det inte Cilla som skrev om detta i fjol, eller var det någon annan?
Om trädet är ympat på sötkörsbär så kan bär från rotskott mycket väl bli goda trots att dom inte blir samma som på det inympade. Åtminstone jag tycker att vildkörsbär är goda, även om dom varierar mycket i smak mellan olika träd
Medlem
Antal inlägg: 891
Medlem sedan: 19-09-2008
Medlem nr: 18 990
Sensommaren/hösten var extremt blöt här så det var ingen brist på vatten den tiden på året:-( Det numera döda sötkörsbärsträdet blev dock ganska högt, för högt till slut. Och fåglarna ÄLSKAR sötkörsbär så de tog 95% av bären så ett ev framtida körsbärsträd kommer att bli surkörsbär!
Medlem
Antal inlägg: 891
Medlem sedan: 19-09-2008
Medlem nr: 18 990
Min erfarenhet från barndomen är att fåglarna inte är lika fanatiskt intresserade av surkörsbär som sötkörsbär. Med sötkörsbärsträden måsta man vara ute i gryningen eller använda nät för att få någon mängd körsbär att tala om. När jag plockade surkörsbär som barn var det inte alls lika stort svinn från fåglarnas sida. Då kunde man plocka in större mängder bär. Dock är det ju några år i mellan så jämförelsen är inte så bra...