Rättika och rädisor går lätt upp i blom speciellt då det blir varmt och torrt.
Daikon bör inte sås innan juli även om en riktigt tidig sådd kan lyckas.
Runåbergs odlingsråd för Daikon:
"Denna snabbväxande, vita rättika är mycket vanlig i framför allt Kina och Japan, där den odlats i minst femtusen år. Den antas ha samma ursprung som vår europeiska rättika, men har utvecklats i en helt annan riktning. Mer än 25% av Japans grönsaksskörd upptas av daikon. De kinesiska varianterna är traditionellt oftast trubbiga, medan de gamla japanska är spetsiga. Numera finns det ett flertal mellanvarianter. Daikonrättikan, som föredrar en djup jord, blir 25-50 cm lång och 4-7 cm i diameter. Den är mycket spröd och saftig och används i hundratals asiatiska rätter. Rå i sallader och på bröd. Kokt och ångad. Stekt och friterad. Inlagd på många olika sätt. Torkad i bitar och stavar och som kronan på verket, skulpterad till festmåltider. Sent skördade rättikor går dessutom bra att lagra i källare under vintern. Den enda nackdelen med denna lättodlade grönsak är att de flesta sorter går i blom på sommaren om de sås på våren. Men trots det är roten ätbar en tid efter det att blomstocken börjat växa. Den bästa skörden får man vid sådd i juli. Man slipper då också en hel del av skadegörarna. Se vidare under rädisa för råd om odling. SÅDD: Moderna blomningströga hybridsorter kan sås tidigt på våren. De andra i mitten av juli p.g.a. viljan att gå i blom till binas förtjusning. Sådjup 1-2 cm. Rötter för lagring sås i mitten av juli.
AVSTÅND: Gallra till 15-20 cm och håll ett radavstånd på 35-50 cm.
SKÖRD: Skörda så snart de nått ätbar storlek. Rötter som ska lagras skördas sent på hösten och behandlas som morötter. Daikon tål en del frost, men måste tina upp ordentligt innan skörd."
Även rädisor blommar lätt när det blir varmt och torrt, den får aldrig sakna vatten. Ofta brukar det bara ta runt 6-8v från frö till skördeklar planta. Jag tycker det funkar bäst med supertidig sådd av rädisa så den är skördad innan värmen sätter in. Rädisorna som blommar nu kan du dock spara några plantor av de bildar baljor som är ätliga som unga och smakar pepprigt och gott.
Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 02-07-2009, 08:57
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|