Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ringblommor, Kan man torka blommorna?
          Myosotis
          Inlägg 27-07-2009, 09:57
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Nu blommar ringblommorna för fullt och blombladen lär ju vara så nyttiga att äta, jag brukar ha dem i sallad eller klippa lite över mackan. Kan man inte skörda nu för att äta dem hela året? Torka? Frysa in? Eller försvinner nyttigheterna då?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 8)
          Daggmasken
          Inlägg 27-07-2009, 10:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9
          Medlem sedan:
          06-06-2009
          Medlem nr: 23 995



          Gissningsvis, som alla andra grönsaker, så förlorar man vitaminer vid lagring men frysning är nog det bästa alternativet. Gurkörtsblommor har jag fryst de senaste åren med gott resultat - de är så vackert blå att dekorera med :-) Se bara till att de inte är fuktiga annars blir det en hård kaka...
           
          Citera
          smajlizz
          Inlägg 27-07-2009, 19:43
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          01-06-2004
          Medlem nr: 3 763



          Det går bra att torka bladen och tillsätta i te tillexempel! smile.gif
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 28-07-2009, 05:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Daggmasken @ 27-07-2009, 11:49) *
          Gissningsvis, som alla andra grönsaker, så förlorar man vitaminer vid lagring men frysning är nog det bästa alternativet. Gurkörtsblommor har jag fryst de senaste åren med gott resultat - de är så vackert blå att dekorera med :-) Se bara till att de inte är fuktiga annars blir det en hård kaka...

          Man får styckfrysa dem kanske och sedan hälla ihop. Känns ju rätt omständligt om man inte vet säkert att resultatet ens blir nyttigt. Vad var det det hette igen? Det är ju samma som finns i mörka bär, t.ex. svarta vinbär och som de har kommit fram till är så nyttigt.

          CITAT (smajlizz @ 27-07-2009, 20:43) *
          Det går bra att torka bladen och tillsätta i te tillexempel! smile.gif

          Vad händer med nyttigheterna vid torkning/kokning då? Vad har ringblommete för egenskaper?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Daggmasken
          Inlägg 31-07-2009, 09:53
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 9
          Medlem sedan:
          06-06-2009
          Medlem nr: 23 995



          Vissa vitaminer oxiderar ("rostar") och blir då inaktiva och andra bryts sönder av hög temperatur / ändrat pH-värde, alkohol, ljus (UV-strålning) etc. Vid hög värme sker alla kemiska processer fortare. Andra är mer stabila men generellt bör grönsaker och frukt "processas" så lite som möjligt. Frysning är dock ofta det snällaste.
          / Ulf (Diverse kurser i bl.a Biokemi ;-) )
           
          Citera
          Pote2illa
          Inlägg 31-07-2009, 15:37
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          01-10-2008
          Medlem nr: 19 210



          Jag torkar kronbladen. Använder till vetebrödsbak. Bullarna får gul färg och man kan bjuda dom som inte tycker om saffran. Bra också till risrätter. biggrin.gif
           
          Citera
          smajlizz
          Inlägg 31-07-2009, 21:06
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          01-06-2004
          Medlem nr: 3 763



          Enligt en bok i örtmedicin som jag har så ska ringblomma ha följande egenskaper:
          stärker immunförsvaret, löser upp lymfstockning, antiseptisk, blodstillande, anti-inflammatorisk, svampdödande, läkande och upplyftande. smile.gif Teet kan vara bra att dricka vid förkylning t.ex.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 02-08-2009, 07:52
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Tack för alla svar! Igår bakade jag ringblommescones. Vitaminerna kanske förstörs vid uppvärmningen också, men man hoppas ju att det blir lite kvar. Om teet har så många bra egenskaper förstör ju inte värmen allt. Jag tror jag ska testa att frysa in och torka lite blommor i alla fall. yes.gif


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 14-08-2009, 09:15
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Inga fler tips? Ingen som vet om/hur länge det nyttiga finns kvar vid frysning?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 20:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon