Här kommer ett recept på paj med aronia och äpple
Det här behövs: form ca 24 cm diameter 3 dl vetemjöl 1 dl socker 2 tsk bakpulver 1 tsk vanlijsocker 100 g margarin 1 ägg
Fyllning: 3 äpplen 2 1/2 dl aroniabär 1/2 msk malen ingefära 1-2 msk florsocker
Sätt ugnen på 175 gr.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, finfördela fettet i blandningen, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Ställ kallt 30 min.
Tryck ut hälften av degen i formen Skala och riv äpplena, rulla aroniabär i ingefära. Fyll formen med frukten. Kavla ut resten av degen till ett lock, täck med pajlocket, tryck till kanterna och nagga med en gaffel. Grädda 35 min. Sikta över florsocker och servera med glass eller grädde.
Aroniamos
1 kg aroniabär 1/2 kg äpplen ca 2 dl vatten 1 dl socker eller sötningsmedel
Koka bären i lite vatten, mosa sedan dem. Skär äpplen i skivor, låt dem bli mjuka i lite kokande vatten och mosa. Blanda de två mosen med socker. Frys in. Använd till bakverk, desserter eller på gröten.
Pajen har jag gjort flera ggr. moset tänkte jag prova att göra iår eftersom jag lyckats att hinna före fåglarna med att skörda bären. Så nu ligger några liter i frysen.
|