Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > starkaste chilin, användning?
          tantGröön
          Inlägg 12-09-2009, 11:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          21-03-2009
          Medlem nr: 21 731



          Jag har precis skördat min första bhut jolokia chilifrukt.

          Om jag har förstått det rätt så är det världens starkaste chili.

          Är det någon här som har provat att laga mat med denna chili, eller är det bara vansinne att försöka krydda med denna frukt?

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 15)
          officinalis
          Inlägg 12-09-2009, 11:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 098
          Medlem sedan:
          14-02-2009
          Medlem nr: 21 126



          Aldrig testat, men för att behålla en smakkaraktär så kanske du helt enkelt bara ska använda väldigt lite.
          Glöm inte handskar!


          --------------------
          Odlar i zon 3 och skriver om grönsaksodling, trädgård och natur med förhållandevis jämna mellanrum.
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 12-09-2009, 13:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          själv brukar jag torka och göra pulver i en elektrisk kaffekvarn tummenupp.gif


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          tantGröön
          Inlägg 12-09-2009, 14:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          21-03-2009
          Medlem nr: 21 731



          aha, tack för tipsen! ja handskar och simglasögon rekommenderas visst när man har att göra med denna frukten.
          elektrisk kaffekvarn var ju jättesmart!

          det vore roligt att höra om någon provat att använda den i matlagning, jag tror bestämt att jag har lite respekt för den.
           
          Citera
          Nauti
          Inlägg 13-09-2009, 09:44
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 276
          Medlem sedan:
          06-06-2008
          Medlem nr: 16 626



          Jag odlade red savina en gång för skojs skull. Men även den var i princip obrukbar i matlagningen. Jag odlade även andra sorter för att ha till just matlagning, men jag skulle vilja påstå att det är meningslöst att odla sådana där starka frukter för att ha till matlagning.

          Det blir bara starkt och man känner ingen egentlig smak av chilin, om man skall använda så små mängder att det inte blir för starkt så smakar det som sagt ingenting alls av chilin. Jag gillar smaken av sådan där köpt tabasco så nu för tiden odlar jag mildare chilis med mer smak och reglerar styrkan med tabasco i stället.

          Är styrka fel ordval, är det hetta man talar om i chilisammanhang? Jag blev tveksam när jag skrev tongue.gif


          --------------------
          Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 13-09-2009, 10:00
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          CITAT (tantGröön @ 12-09-2009, 15:54) *
          aha, tack för tipsen! ja handskar och simglasögon rekommenderas visst när man har att göra med denna frukten.
          elektrisk kaffekvarn var ju jättesmart!

          det vore roligt att höra om någon provat att använda den i matlagning, jag tror bestämt att jag har lite respekt för den.


          jag är sjukt förtjust i väldigt starka kryddor så jag strör lite på maten ibland beroende på vad det är smile.gif MYCKET bättre än alla såser och sånt de har i affären!


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 14-09-2009, 07:46
          Länk hit: #7


          Gäster






          hvis du nøjes med at bruge spidsen, som er den mindst stærke del af chilien, og sørger for, at alle kerner og frøstolen (det hvide) er væk, så har du fjernet en meget stor del af styrken og kan bruge chilien i madlavning.

          Men den er stadig forrygende stærk, så det bedste er nok at tage et helt, renset stykke og lægge det i retten 5-10 sekunder ad gangen, tage det op og smage, om styrken passer.... Og evt. give den en omgang mere, hvis det ikke er stærkt nok, og så fjerne frugten helt, når det er nok.

          mvh
          Anja

           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 14-09-2009, 08:03
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          örtagårdens hemsida under rubriken recept hittar du just bra sådana. speciellt het habanerosås kan rekomenderas att utgå ifrån.

          fiery foods har en bra receptsamling.

          annars så kan du halvera frukterna och frysa in alt. kör de i mixer med lite vatten/juice och frys i iskuber.


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 14-09-2009, 08:07
          Länk hit: #9


          Gäster






          men husk at fjerne kerner og alt det hvide, inden du fryser dem ned - de beholder styrken fint efter en tur i fryseren...
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 14-09-2009, 14:52
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          man kan ju blanda ut t.ex. habanero med andra chilisar om man inte vill ha det för hett, fast så himla hett blir det inte ändå


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          tantGröön
          Inlägg 14-09-2009, 18:24
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          21-03-2009
          Medlem nr: 21 731



          tack för all feedback och kloka tips

          jag är fortfarande lite rädd för just den här chilin, men tipset om att ha i det en liten stund verkar ju smart, eller att ta bort fröna.
          jag är barnsligt förtjust i stark mat, men man blir ju lite skakis av att läsa sånt här:

          ''One seed [..] can produce sustained intense pain sensations in the mouth for up to 30 minutes before subsiding.''
          http://en.wikipedia.org/wiki/Naga_Jolokia_pepper#Uses


          jag är fortfarande nyfiken på om någon provat med just denna chilin..eller om det är för tokigt.
          jag får väl testa helt enkelt och rapportera här sen.


          Att frysa in mixad chili blandat med vatten i iskuber var ju också ett väldigt fiffigt sätt att bevara frukterna. det ska jag göra med min peruvian red.


          för övrigt så önskar jag mig en egen avdelning för chilis på odla.nu-forumet =)



           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 25-09-2009, 08:22
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          häller man på en tesked är det klart att det blir hett, men man kan ju bara ta en pyttenypa smile.gif

          nu har jag egna chocolate scotch bonnet under mognad inne + cayenne. När det inte är säsong köper jag i affären några nävar habanero och gör pulver av och häller i min lilla burk. Annars skulle jag deppa ihop... rolleyes.gif habanero är så himla gott, en sån söt o go smak

          Redigerat av skogstroll: 25-09-2009, 09:25


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 25-09-2009, 08:55
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Man kan koka dem i olja, och använda oljan som smaksättning.

          I den danska programserien Naturtid, handlar ett avsnitt bara om chili. De besöker en professionell chiliodlare och får testa en massa olika sorter:

          http://www.dr.dk/Forms/Published/PlaylistGen.aspx?qid=801402
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 25-09-2009, 09:00
          Länk hit: #14


          Gäster






          Tak for linket!

          Gartneri Toftegaard, hvor Naturtid er optaget, er et helt fantastisk sted, hvor jeg har købt mange planter...

          Se her: http://gartneri-toftegaard.dk/main-default.asp

          mvh
          Anja

           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 26-09-2009, 19:49
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Borde det inte funka att bara rensa den och stoppa nedden i olja - inte koka den, alltså.

          Och sedan använda oljan, tänkte jag.

          Eller stoppa ned i brännvin och skräm slaget på folk! smile.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 27-09-2009, 06:03
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Peztis @ 26-09-2009, 19:49) *
          Borde det inte funka att bara rensa den och stoppa nedden i olja - inte koka den, alltså.

          Och sedan använda oljan, tänkte jag.

          Eller stoppa ned i brännvin och skräm slaget på folk! smile.gif



          Stoppar man kryddor eller grönsaker som inte är torra, utan innehåller vatten i olja, så kan det växa otrevliga bakterier där. Skall man lägga in i olja så skall det antingen vara torra kryddor, eller så skall man sänka pH-värdet eller ha salt för att förhindra bakterietillväxt.

          Lägger man in i sprit eller ättika, så är det inga problem.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-10-2025, 00:49
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon