Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Surdegsbröd
          Klura
          Inlägg 26-12-2009, 23:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          Blev jätteglad över boken Surdegsbröd av Martin Johansson som jag fick i julklapp av dottern.
          Har velat prova på det här med surdeg i många år men tyckt det verkat så knepigt.
          I augusti när Peruanerna var här gjorde vi ett studiebesök på Saltå kvarn som var minst sagt intressant.
          Köpte några olika mjölsorter och annat smått o gott. De har även kurser som tyvärr brukar vara fulltecknade.
          Men i o m denna bok så ska det inte vara några problem.
          Den är så pedagogiskt skriven så t o m jag kommer fixa det här.
          Massor av läckra recept t o m Kanelbullar fanns det med, och jag vill prova alla.
          Jag kan verkligen rekommendera denna bok.

          Surdegsbröd av Martin Johansson

          Någon annan som bakar?


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          ninnisky
          Inlägg 27-12-2009, 00:35
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          CITAT (Klura @ 26-12-2009, 23:31) *
          Blev jätteglad över boken Surdegsbröd av Martin Johansson som jag fick i julklapp av dottern.
          Har velat prova på det här med surdeg i många år men tyckt det verkat så knepigt.
          I augusti när Peruanerna var här gjorde vi ett studiebesök på Saltå kvarn som var minst sagt intressant.
          Köpte några olika mjölsorter och annat smått o gott. De har även kurser som tyvärr brukar vara fulltecknade.
          Men i o m denna bok så ska det inte vara några problem.
          Den är så pedagogiskt skriven så t o m jag kommer fixa det här.
          Massor av läckra recept t o m Kanelbullar fanns det med, och jag vill prova alla.
          Jag kan verkligen rekommendera denna bok.

          Surdegsbröd av Martin Johansson

          Någon annan som bakar?



          Fick också den boken i julklapp - men inte hunnit läsa närmare i den. Lovar att rapportera nar jag bakat något av alla recept. Älskar surdegsbröd!


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 27-12-2009, 11:57
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          Enda nackdelen är att man måste vänta några dagar på att surdegen ska bli klar.
          Jag vill ju baka NU!!
          Fast såklart, då har jag mer tid att tänka på vad jag ska baka för bröd.
          Tyckte knäckebrödet såg jättegott ut.


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 27-12-2009, 13:44
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Fast sedan då du har en surdeg i kylskåpet så går det ju snabbare när man ska baka, surdegen blir bara bättre med tiden tycker jag, bara mata någon gång i veckan så håller den sig bra.

          De äldre surdegarna jag haft har ofta haft bättre jäsförmåga än en ung nystartad så ska man bara baka med surdeg och ingen jäst är ofta en lite äldre surdeg att föredra tycker jag.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          emmas matte
          Inlägg 27-12-2009, 14:20
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 423
          Medlem sedan:
          01-04-2007
          Medlem nr: 9 588



          Beställde den boken på juldagen till mej själv,ville ha den biggrin.gif
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 27-12-2009, 21:15
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          Någon som använder Skrädmjöl?
          Jag har en påse som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med.
          Köpte den för att göra nävgröt men det har inte blivit av.
          Hittade nyss ett recept på drömmar.
          Men finns det någon som har testat det till bröd?

          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 27-12-2009, 13:44) *
          Fast sedan då du har en surdeg i kylskåpet så går det ju snabbare när man ska baka, surdegen blir bara bättre med tiden tycker jag, bara mata någon gång i veckan så håller den sig bra.

          De äldre surdegarna jag haft har ofta haft bättre jäsförmåga än en ung nystartad så ska man bara baka med surdeg och ingen jäst är ofta en lite äldre surdeg att föredra tycker jag.


          Det låter nästan lite som att man pysslar om ett djur.. mata och gulla med den så den mår bra kram1.gif
          Jag satte min surdeg i morse så jag får ju vänta några dagar nu.
          Bakningen får ske på helgerna då det tar så lång tid.

          Redigerat av Klura: 27-12-2009, 21:16


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 28-12-2009, 15:03
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Jag har läst ganska mycket på Martin Johanssons blogg. Vår grabb gjorde surdegslimpor därifrån som blev så goda. Han gjorde även så goda bröd av egenhändigt gjord vildjäst....tror att det var från Martins bok också. Just vildjästbrödet är nog det godaste jag nånsin ätit. Rekommenderas varmt. Aprikoserna som blev kvar av vildjästen åt vi som dessert doppade i smält choklad. Mums!

          Jag fick nya upplagan av VÅR KOKBOK i julklapp. Den gamla från 1978 hållerpå att ramla isär helt och hållet.
          Där stod det så tydligt och bra just om surdegsbak, så jag satte en surdeg i förgår kväll. I kväll ska den bli färdig. När jag vaknade i morse hade degen jäst lite för mycket.....eller rättare sagt jag hade lagt den i för liten glasburk....men nu bor den i en större glasbytta.
          Den här gången hade jag ekologiskt rågmjöl. Jag har ju provat några gånger förut och någon gång har det blivit bra och de andra gångerna har det brödet inte jäst ordentligt utan blivit hårt och platt, men då hade jag vanligt rågmjöl bara. Hoppas att det blir bra nu annars ger jag nog upp surdegsbakandet.

          Lycka till med era bak nu Klura, ninnisky, Emmas matte och alla ni andra tummenupp.gif . Visst är det en kul hobby att baka? Jag blev ju av med jobbet före jul så nu blir det väl bakning för hela slanten........ja, ja lite odling, matlagning o sociala aktiviteter kanske behövs emellanåt också. Får väl inte glömma bort att söka jobb också giggle.gif ohmy.gif , just nu känns det som en lång härlig semester bara.


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 28-12-2009, 15:15
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          Ja det stod om vildjäst i boken också så det kanske var något av Martins recept sonen använt.
          Trist att bli av med jobbet (kanske), men skönt att du tar det bra och får dagarna att gå i alla fall.
          Det skulle inte vara helt fel att vara hemma och baka ett tag... Undrar bara vad chefen skulle säga om jag begärde ledigt nono.gif


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 28-12-2009, 15:20
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Klura @ 27-12-2009, 21:15) *
          Någon som använder Skrädmjöl?
          Jag har en påse som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med.
          Köpte den för att göra nävgröt men det har inte blivit av.
          Hittade nyss ett recept på drömmar.
          Men finns det någon som har testat det till bröd?
          Det låter nästan lite som att man pysslar om ett djur.. mata och gulla med den så den mår bra kram1.gif
          Jag satte min surdeg i morse så jag får ju vänta några dagar nu.
          Bakningen får ske på helgerna då det tar så lång tid.


          Skrädmjöl är en äldre betäckning för Rågsikt, skrädkakor t.ex. gör vi till julen numer gör jag den på nåt jag köper som Samsikt från en kvarn i östergötland.


          --------------------


           
          Citera
          Klura
          Inlägg 28-12-2009, 15:48
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          CITAT (netaave @ 28-12-2009, 15:20) *
          Skrädmjöl är en äldre betäckning för Rågsikt, skrädkakor t.ex. gör vi till julen numer gör jag den på nåt jag köper som Samsikt från en kvarn i östergötland.


          Men Skrädmjöl är ju rostad havre och inte råg, hur går det ihop?


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          emmas matte
          Inlägg 28-12-2009, 15:56
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 423
          Medlem sedan:
          01-04-2007
          Medlem nr: 9 588



          Jag har en Herman surdeg som står och jäser på bänken, den ska matas i morgon. jag bakar både vitt bröd kakor och rågbröd med hjälp av Herman, vid rågbröd får han hjälp av ca en tredjedels påse torrjäst för det jäser så långsammt annars smile.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 28-12-2009, 18:22
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Klura @ 28-12-2009, 15:48) *
          Men Skrädmjöl är ju rostad havre och inte råg, hur går det ihop?


          Ja inte vet jag men så har jag lärt mig iaf.


          --------------------


           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 28-12-2009, 18:31
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Nej skrädmjöl är inte samma som rågsikt, skrädmjöl görs på rostat havre och sägs inte innehålla gluten (men eftersom man ofta maler annat i samma kvarn kan det ändå finnas spår av gluten = man bör ändå inte äta det som gluten allergiker)

          Redigerat av Åsa, mälardalen zon 2: 28-12-2009, 18:34


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 28-12-2009, 18:56
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 28-12-2009, 18:31) *
          Nej skrädmjöl är inte samma som rågsikt, skrädmjöl görs på rostat havre och sägs inte innehålla gluten (men eftersom man ofta maler annat i samma kvarn kan det ändå finnas spår av gluten = man bör ändå inte äta det som gluten allergiker)


          Om man köper från Stöpafors bör det vara glutenfritt, då Havre är det enda sädesslag som mals där.




          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 28-12-2009, 20:08
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Jag har en surdeg som står och bubblar i min femliters gryta just nu. Skall grädda imorgon.
           
          Citera
          Bettis
          Inlägg 28-12-2009, 20:15
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 4 213
          Medlem sedan:
          07-02-2007
          Medlem nr: 9 061



          Jag satte en igår, så jag ska snart mata den igen.


          --------------------
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 28-12-2009, 20:33
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          CITAT (Bettis @ 28-12-2009, 20:15) *
          Jag satte en igår, så jag ska snart mata den igen.


          Jag fixade också min igår.
          Enligt boken ska den stå i 3 dygn och på 4:e dagen ska den matas.
          Jag ska alltså mata en skvätt på ons morron och på kvällen hälla ut allt utom 50 gram för att tillsätta nytt mjöl och vatten.
          Så den är väl klar att förberedas på Nyårsafton för att sen bakas med på Nyårsdagen om jag fattat det hela rätt.

          Sätter mig å väntar så länge.... rolleyes.gif


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 28-12-2009, 20:35
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Klura @ 28-12-2009, 20:33) *
          Jag fixade också min igår.
          Enligt boken ska den stå i 3 dygn och på 4:e dagen ska den matas.
          Jag ska alltså mata en skvätt på ons morron och på kvällen hälla ut allt utom 50 gram för att tillsätta nytt mjöl och vatten.
          Så den är väl klar att förberedas på Nyårsafton för att sen bakas med på Nyårsdagen om jag fattat det hela rätt.

          Sätter mig å väntar så länge.... rolleyes.gif


          Då menar du väl den surdegen som du skall ha som start?
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 28-12-2009, 20:39
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          CITAT (Christa @ 28-12-2009, 20:35) *
          Då menar du väl den surdegen som du skall ha som start?


          Precis. Det är den första klutten jag gör.


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera
          Klura
          Inlägg 06-01-2010, 11:14
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 026
          Medlem sedan:
          10-05-2006
          Medlem nr: 7 630



          CITAT (Klura @ 26-12-2009, 23:31) *
          Den är så pedagogiskt skriven så t o m jag kommer fixa det här.


          Har gjort två försök nu precis enligt boken men det händer ingenting.
          Använder Saltå kvarns biodynamiska rågmjöl, är det fel mjöl?

          Hur går det för er andra med bakandet?


          --------------------

          Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 10:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon