Kinaskocka (korogi, chorogi)
Kinaskocka (korogi) är en perenn växt vars rotknölar används i matlagning. Den bildar ett stort antal underjordiska utlöpare som mot slutet sväller upp och bildar ett antal vitaktiga knölar, liknande små jordärtskockor. Ursprung från Östasien, troligtvis från Japan. Rotknölen innehåller liksom jordärtskockor ingen stärkelse, utan ett sockerämne. Plantan är vanlig i Europa.
Kinaskockor sköljs och borstas. De kan användas råa i sallader, eller lätt kokta i några få minuter, som tillbehör till kötträtter eller i grytor. Fungerar som ett alternativ till jordärtskockor.
I Kina används den som pickles och i Japan ingår rotknölen i traditionell nyårsmat. Som pickles benämns den chorogi.
Säsong september-januari. Sällsynt i handeln.
Förvaras kallt, 0-4°C.
Visste absolut inte vad det var innan jag sökte på nätet och fick upp den här informationen.
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|