Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Pizzadeg hemma och på pizzerian - vad är skillnaden?
          Peztis
          Inlägg 15-03-2010, 19:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Vad är det som gör att pizzadegen från pizzerian är så mycket godare än alla de varianter som man själv har provat hemma eller hos andra?

          Jag inbillar mig att pizzadeg på pizzerian inte innehåller mer än mjöl, jäst, vatten, salt och kanske olja. Eller är det någon som har ett recept på "riktig" pizza.
          Hanterar de degen på något speciellt sätt?

          Är det degen överhuvudtaget som skiljer?
          Är det ugnen?
          Eller är det en kombination av dessa?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Platinum
          Inlägg 15-03-2010, 19:18
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (Peztis @ 15-03-2010, 19:12) *
          Vad är det som gör att pizzadegen från pizzerian är så mycket godare än alla de varianter som man själv har provat hemma eller hos andra?

          Jag inbillar mig att pizzadeg på pizzerian inte innehåller mer än mjöl, jäst, vatten, salt och kanske olja. Eller är det någon som har ett recept på "riktig" pizza.
          Hanterar de degen på något speciellt sätt?

          Är det degen överhuvudtaget som skiljer?
          Är det ugnen?
          Eller är det en kombination av dessa?


          Undrar om de inte har kalljäst deg, har sett att de tagit ut pizzadegen ur kylen på några pizzerior.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 15-03-2010, 19:26
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Ja, det har jag också funderat på, att de gör degen dagen innan, gör bollar med massa mjöl runt och låter stå svalt till dagen efter.

          En vän till min svärmor har ju för 17 jobbat på pizzeria men jag glömmer alltid bort att fråga honom när vi träffas!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 15-03-2010, 20:04
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          kalljäst deg + heta bakstenar är nog det som gör smaken men man kan ju kalljäsa själv + det finns ju bakstenar man kan stoppa i ugnen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 15-03-2010, 23:23
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Pizzerierna gör sin på jäst !Jag har gjort på bakpulver då blir degen spröd,gör man på jäst så får man den här lite sega degen som Pizzerierna annvänder,säkert är deras kalljäst alltså förvaras i kylen tills den ska annvändas.
           
          Citera
          Simplicity
          Inlägg 16-03-2010, 10:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 293
          Medlem sedan:
          20-01-2010
          Medlem nr: 27 477



          Har oxå funderat på detta...
          Kan det vara så att de gör som man gör med chiabatta och pain riche? Man gör en liten jästdeg dagen innan och blandar till den riktiga degen av fördegen (det heter väl egentligen nåt annat) dagen efter? Då blir den lätt syrlig och aromatisk...

          De använder förmodligen överbliven deg från dagen före som fördeg...

          Redigerat av Simplicity: 16-03-2010, 10:06


          --------------------
          zon 5 (4) mellersta Dalarna
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 16-03-2010, 10:26
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          hm jag har provat massa olika varianter bakpulver, mineralvatten, jäst... Igår gjorde jag på jäst och det blev riktigt riktigt bra... den fick jäsa en halvtimme och sen åka på en heeeeet plåt... det verkarde göra tricket


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          theseraphim
          Inlägg 16-03-2010, 11:25
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          Har fått lära mig att en riktig pizzadeg ska ha jäst och det gör absolut inget om den står över natten. Stenhäll är ett plus då ytan under blir riktigt bra.
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 16-03-2010, 11:26
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          måste kanske prova på nåt sånt då... tycker de verkar onödigt dyra bara di där stenarna...


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          theseraphim
          Inlägg 16-03-2010, 12:30
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 494
          Medlem sedan:
          15-02-2008
          Medlem nr: 14 081



          Kan visserligen trösta med att säga att jag själv inte har en sten utan kör med en vanlig bra ugnsplåt och det är riktigt gott det med och så mycket godare blir det inte med sten att det rättfärdigar priset:-)
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 16-03-2010, 17:08
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Ja, inte kan jag tänka mig att de använde bakpulver på pizzeriorna, det blir en helt annan koncistens.

          Funderar... när jag gör pizza själv så kavlar jag ut pizzan direkt på plåten, det känns ju rätt ohanterligt annars. Men om man hettar upp plåten i ugnen och lägger den förberedda pizzan sedan på den heta plåten och in i ugn, då borde det bli annorlunda också.

          En annan sak är att deras degar bearbetas nog rätt bra också, inte bara någon minut med händerna eller matbeterdare.

          De där stenhällarna, tar inte de fruktansvärt lång tid på sig innan de blir varma? Har för mig att någon bekant gnällde över detta och att de därför aldrig använde den.

          Med dagens energipriser... nä, då skippar jag nog en sådan.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 18-03-2010, 13:56
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          okej jag har lite av lösningen!

          Jag gjorde pizza måndag kväll av nygjord deg som som jäst en halvtimme. Helt OK men inte sådär superknaprigt som man vill ha i kanterna. I alla fall... tiden gick och igår hade jag en degklick kvar av den jag gjorde på måndagskvällen. Och ojoj vad krispigt och fint det blev helt plötsligt. Min slutledning är att pizzeriorna helt enkelt inte använder dagsfärsk deg. Kanske dan efter! Ett steg närmare den perfekta pizzan...

          väntar fortfarande på flottet...


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Carl
          Inlägg 18-03-2010, 16:59
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 222
          Medlem sedan:
          18-04-2007
          Medlem nr: 9 850




          Har också försökt men inte hel hjärtat. Idag har iaf gjort en deg som jag stoppade in i kylskåpet och ska prova med i morgon.Skillnaden mot tidigare degar är att jag använt vete mjöl special. Annars tror jag att man uppnår bättre resultat med pizzasten. Kommer att rappotera hur degen blir.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 18-03-2010, 20:29
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Vi väntar alla med spänning på rapporterna!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 18-03-2010, 20:34
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Upplever att har man mycket olja i degen så blir den sprödare
           
          Citera
          herkules
          Inlägg 18-03-2010, 20:48
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 5 521
          Medlem sedan:
          14-03-2006
          Medlem nr: 7 219



          jag köper pizzadegen av pizzabagaren blush.gif


          --------------------
          likes anarki och faråthelvete ☺
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 18-03-2010, 20:59
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Herkules, gräddar du den sedan som vanligt i ugn eller har du pizzasten eller ngt annat? Hur blir den då i jämförelse mot om den gräddats hos dem på pizzerian?

          Här har vi ju då ett ypperligt tillfälle att se om det är deg eller ugn! Eller båda...


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          herkules
          Inlägg 18-03-2010, 21:06
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 5 521
          Medlem sedan:
          14-03-2006
          Medlem nr: 7 219



          CITAT (Peztis @ 18-03-2010, 20:59) *
          Herkules, gräddar du den sedan som vanligt i ugn eller har du pizzasten eller ngt annat? Hur blir den då i jämförelse mot om den gräddats hos dem på pizzerian?
          Här har vi ju då ett ypperligt tillfälle att se om det är deg eller ugn! Eller båda...

          i vanlig ugn på galler, i rund och låg folieform (för att ta med mig halva dagen efter), där jag gjort små hål i botten. det blir ju inte precis som från pizzerian men godare än om jag skulle gjort degen själv.
          jag är lat också ... wink.gif


          --------------------
          likes anarki och faråthelvete ☺
           
          Citera
          lorentz
          Inlägg 18-03-2010, 22:20
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 166
          Medlem sedan:
          11-01-2010
          Medlem nr: 27 325



          Anledningen till att man har degen i kylskåp är att degen jäser sakta.
          Googlar man på kalljäst deg så får man mycket info bla om porstorlek .
           
          Citera
          elleave
          Inlägg 18-03-2010, 22:27
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 662
          Medlem sedan:
          08-09-2004
          Medlem nr: 4 441



          Här hae de gjort kalljäst deg, ska nog provas någon gång smile.gif

          http://www.recept.nu/1.35321/johan_sorberg/pizza


          --------------------


          Min hemsida... - Skriv gärna i gästboken!
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 20:35
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon