Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Recept på goda såser tack!
          Pius
          Inlägg 09-04-2010, 16:50
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 060
          Medlem sedan:
          13-11-2002
          Medlem nr: 352



          Så har ni några goda recept på såser så tar jag tacksamt emot dem!

          Är ganska så trött på min rödvinssås respektive whiskeysås.

          Det måste finnas flera goda såser. Till kyckling i första hand!

          Pius

          Redigerat av Pius: 09-04-2010, 17:16


          --------------------
          Pius, zon 1
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Peztis
          Inlägg 09-04-2010, 17:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Det beror ju på vad du ska ha såsen till, alltså vad som ska serveras mer än sås biggrin.gif

          Till fisk t ex så är det helt underbart med Sauce Verte (Grön sås). Den gör man enkelt genom att hälla ned allt grön man kan komma över i mixern, köra så slätt som möjligt och sedan i med gräddfil och majonnäs, salt och peppar.
          Här är ungefärliga mängder:

          SAUCE VERTE à la Peztis

          1 dl ärtor
          1 dl spenat (fryst)
          1 dl persilja
          1/2 dl gräslök
          1/2 kruka basilika
          1 tsk timjan el motsvarande färsk
          3 dl gräddfil
          1 dl majonnäs
          salt
          peppar
          Tjänar på att görsa dagen innan.

          Till kyckling och fläskkött är ju tzatsiki-liknande såser jättegott!

          TZATSIKI à la Peztis

          5 dl yoghurt naturell
          3 msk olivolja
          1 msk vinäger och/el citron
          2 vitlöksklyfta, pressad
          1/2 gurka, grovt riven
          salt
          peppar
          basilika
          timjan
          italiensk salladskrydda

          Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vätska rinna av under ca 1 h. Lägg den rivna grukan på en tallrik och häll över salt, låt stå.
          Blanda de övriga ingredienserna. Häll i den avrunna yoghurten, krama ur gurkan och lägg i den. Rör om, förvara svalt. Tjänar på att göras innan.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 09-04-2010, 19:32
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Mangochuntneysås är jättgott!

          3 dl matlagningsyoghurt
          3 msk mango chutney
          eventuellt lite extra chili
          salt
          Rör ihop och servera kall till kyckling, lax eller fläskfilé


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 09-04-2010, 19:39
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          När det gäller varma såser tycker jag att trattkantarellsås är svårt att slå, särskilt till kött förstås. Grädde i såsen förstås.
           
          Citera
          Christina i Taxi...
          Inlägg 09-04-2010, 21:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 894
          Medlem sedan:
          24-05-2004
          Medlem nr: 3 702



          Snabb, enkel, god, kall, grön sås:

          2 dl matlagningsyoghurt
          lite drygt hälften av alla basilikabladen från "en kruka Basilika"
          2 tsk honung
          salt, peppar

          Kör i mixer, ställ i kylskåp så den blir riktigt kall.


          --------------------
          När tillgången på ord är större än efterfrågan är det dags att vara tyst!
          MIN HEMSIDA - VÄLKOMMEN!

           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 09-04-2010, 21:20
          Länk hit: #6


          Gäster






          CITAT (Christina i Taxinge~ @ 09-04-2010, 22:17) *
          Snabb, enkel, god, kall, grön sås:

          2 dl matlagningsyoghurt
          lite drygt hälften av alla basilikabladen från "en kruka Basilika"
          2 tsk honung
          salt, peppar

          Kör i mixer, ställ i kylskåp så den blir riktigt kall.


          mmm det lät enkelt och fräscht ! smile.gif
           
          Citera
          elleave
          Inlägg 10-04-2010, 13:04
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 662
          Medlem sedan:
          08-09-2004
          Medlem nr: 4 441



          Jordnötssås

          1 burk kokosmjölk
          några rågade skedar jordnötssmör
          några skedar mango chutney
          ev några stänk sweet chili

          Blanda ihop allt och låt koka till lagom konsistens, man får smaka av eftersom.

          Paprikasås

          2 msk smör
          3 msk mjöl
          2½ dl mjölk
          2½ dl vatten eller buljong
          1 msk finhackad lök
          1 paprika
          1-2 tsk paprikapulver
          salt och svartpeppar

          Hacka eller strimla paprikan. Fräs paprika och lök i smöret.
          Tillsätt mjöl och paprikapulver. Blanda ordentligt.
          Tillsätt vätskan.
          Koka 3-5 min under omrörning.
          Smaka av och krydda

          Annars gör jag mycket yoghurtsåses, blandar turkisk yoghurt med tex tacosås, ajvarrelish, sweetchili eller mangochutney


          --------------------


          Min hemsida... - Skriv gärna i gästboken!
           
          Citera
          Motti
          Inlägg 12-04-2010, 22:17
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 802
          Medlem sedan:
          03-06-2008
          Medlem nr: 16 563



          Här har du en sås som både är enkel snabb och fruktansvärt god!

          1dl buljong
          2 dl Creme fraiche
          2 msk balsamvinäger
          1 msk Honung
          1 tsk soya
          1 krm svartpeppar
          1 dl färsk basilika eller timjan (inte nödvändigt)
          '
          man blandar allt och låter det sjuda upp.
          Servera till Oxfile, Fläskfile ,Kycklingfile eller fisk passar utmärkt till grillat.Den här såsen är en smakupplevelse !

          Här har du en sås till !
          grädde och mesost (hård) lite buljong och svartpeppar.
           
          Citera
          JRo
          Inlägg 14-04-2010, 08:05
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 74
          Medlem sedan:
          05-09-2008
          Medlem nr: 18 731



          God tomatsås, gott till grillat, kyckling etc

          1 pkt krossade tomater med basilika
          5 msk god olja
          1-2 msk balsamvinäger
          1 msk honung
          salt
          ev, mer örter, färska eller torkade (ofta tar jag min favorit, örtagårdskrydda)

          Koka ihop allt, vinner på att stå och koka ihop lite längre, men funkar med ett snabbkok också. God både varm och kall.
          Viktigt att ta ganska mycket fett för att få en rund smak.


          --------------------
          750 kvm villaträdgård i Mölndal (zon 2) och torp med obegränsade odlingsmöjligheter.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 14-04-2010, 08:49
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Creme Fraiche är bra grund till massor av olika såser, varma som kalla.
          (Om man tål mjölk förstsås)

          En favorit: Ädelostsås!
          Häll en burk creme fraiche (valfi fetthalt ) i en kastrull, och smula ned ädelost, så mycket man ösnkar. Det ska synas massor av gröna prickar i såsen. Hetta upp under omrörning så osten smälter. Salt behövs inte, osten har så det räcker.


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 14-04-2010, 15:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (RitRat @ 14-04-2010, 09:49) *
          Creme Fraiche är bra grund till massor av olika såser, varma som kalla.
          (Om man tål mjölk förstsås)

          En favorit: Ädelostsås!
          Häll en burk creme fraiche (valfi fetthalt ) i en kastrull, och smula ned ädelost, så mycket man ösnkar. Det ska synas massor av gröna prickar i såsen. Hetta upp under omrörning så osten smälter. Salt behövs inte, osten har så det räcker.


          Måste ju funka med turkyoughurt också, finns ju kokbar sån också

          Den här var med i ett recept till laxpaté men funkar till all fisk och skaldjur, jättefräsch är den. Om du byter ut det gröna till timjan borde det bli gott till kyckling också.

          Grön sås:
          3 msk finhackad dill
          3 msk finhackad persilja
          skal av 1 citron
          saft av en halv citron
          3 dl gräddfil
          salt & peppar


          --------------------


           
          Citera
          herkules
          Inlägg 20-04-2010, 07:37
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 5 521
          Medlem sedan:
          14-03-2006
          Medlem nr: 7 219



          CITAT (Pius @ 09-04-2010, 17:50) *
          Så har ni några goda recept på såser så tar jag tacksamt emot dem!
          Är ganska så trött på min rödvinssås respektive whiskeysås.
          Det måste finnas flera goda såser. Till kyckling i första hand!
          Pius


          1,5 dl Caj P's grillolja
          1,5 dl vispgrädde
          Låt koka ihop 15 minuter.
          Lägg i så mycket grovmalen svartpeppar ni pallar (1,2,3 tsk kanske?)
          Sjud någon minut till.
          (En skvätt konjak i är också gott, men bara en liten skvätt)


          --------------------
          likes anarki och faråthelvete ☺
           
          Citera
          Pius
          Inlägg 20-04-2010, 09:08
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 060
          Medlem sedan:
          13-11-2002
          Medlem nr: 352



          Tack allihopa för era svar, nu har jag recept att prova framöver.

          blomma.gif

          Pius


          --------------------
          Pius, zon 1
           
          Citera
          PetterHedman
          Inlägg 19-05-2010, 21:20
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          17-05-2010
          Medlem nr: 30 259



          Vi brukar göra kalla såser på turkisk yoghurt, som vi blandar med lite olika kryddor.

          Sour cream krydda eller Cream Cheese krydda e kalasgod att blanda i yoghurten:)

          Persilade e oxå en favvokrydda...den kan man ha till nästan allt:)

           
          Citera
          netaave
          Inlägg 22-09-2010, 18:16
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Rödlökssås med porter o honung

          Skär och hacka rödlökarna i medelstora bitar.
          Fräs dom tills dom blir lite genomskinliga, alltså inte brynta!
          Häll i en hel flaska öl (helst porter, men det funkar med vilken god öl som helst! Helst mörk dock!),
          tillsätt två matskedar honung och låt det koka ihop tills det blir "rinnigt"...
          Man vill ju ha skyn i såsen kvar!
          Serverashelst till stekt nötkött


          --------------------


           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 22-09-2010, 18:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Gjorde en " klassisk " ugnstekt kyckling häromdagen . FYllde kyklingen med hackade syrliga äpplen , gned in den med pressad citron och kryddade med salt och vitpeppar.


          La kycklingen i en ugnspanna och i botten på den hade jag bitar av gul lök , morötteroch rotselleri.


          När kycklingen var klar tog jag bort den och slog in den i folie.

          Hällde i vatten i ugnspannan och lät det puttra lite . Silade av skyn i en kastrull , redde av med lite vetemjöl och så i med grädde.

          Såsen fick smak av citron , äpple och grönsakerna , jättegott tyckte vi.


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 25-09-2010, 16:14
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Jag är nog inte någon fena på såser, men dom är lätta att göra och goda.

          Hälften creme fraich och grädde, tillsammans ca 4 dl
          1 fiskbuljongtärning
          Saft och ev skal från en citron
          Lite citronpeppar
          Koka ihop

          Andra såsen
          Creme fraich
          Grönsaksbuljongtärning
          Pressad färsk vitlök
          Puttra ihop.

          /Åsa
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 25-09-2010, 17:50
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Béarnaisesås

          Smält 300g smör i en skål i micron (alt. kastrull)

          Knäck tre ägg och lägg enbart gulorna i en rostfri kastrull (ca. 2 liter)


          Kryddblandning:

          * 1 msk vitvinsvinäger
          * 3 msk vitt vin (matlagningsvin går bra)
          * 5 msk vatten
          * 1 lagerblad
          * 2 msk finhackad purjolök, alt. gul lök
          * 1 hackad vitlöksklyfta
          * 1 msk torkad< dragon
          * 1 msk torkad körvel
          * smulad buljongtärning

          Blanda ingredienserna till krydddblandningen i en liten rostfri kastrull och låt blandningen koka sakta tills hälften av vätskan återstår.

          Värm vatten till kokpunkten i en stor gryta. (ca. 4 liter)

          Häll kryddblandningen genom en sil ner i äggulorna, Håll ner kastrullen med äggulorna och kryddblandningen i det kokheta vattnet. Vispa kraftigt med elvisp tills det hela tjocknar.

          Fortsätt att vispa kraftigt och droppa till att börja försiktig ner det smälta smöret, tillsätt resten av smöret sakta och försiktigt under fortsatt kraftig vispning.

          När allt smör är tillsatt tar man upp kastrullen ur vattenbadet och tillsätter salt och hackad persilja efter behag och rör om. Såsen mår bra av att få vila en stund innan den serveras. Det är viktigt att använda rostfria kastruller och redskap eftersom såsen kan bli missfärgad av tex. aluminium och det är bra om alla ingredienserna är rumstempererade för bästa resultat.

          Lycka till!

          Redigerat av malcolm: 25-09-2010, 18:18
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 25-09-2010, 18:26
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          En enkel sås som passar till stekt nötkött är att göra en vanlig vitsås och smälta ner en skaplig bit ädelost som tex. blå-/grönmögelost.
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 28-09-2010, 15:35
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          En fjällhotellkock lärde mig under ungkarlstiden på 60-talet ett par bra knep. Gärna i kombination.
          Hon hade på en kockskola lärt sig att tillsätta en aning kaffe samt messmör i såsgrunden före redningen och ev blankning. Detta till rött kött och vilt. Dessutom är det ett absolut måste att smaka av skyn före såsberedningen. Bl a är det viktigt att smaka av brynfettet sedan man brynt vildfågel. Många gånger måste man byta stekfett/olja före färdigstekningen för det kan smaka fränt.

          Redigerat av Överbölingen: 28-09-2010, 15:36
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 12-08-2025, 01:05
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon