Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > ogräsrecept
          Malin_MeL
          Inlägg 29-04-2010, 19:34
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          I senaste mersmak eller vad coops tidning heter så var det ogräs-recept.
          jag har gott om både kirskål och maskrosblad! ska testa iår, det ska ju vara gott.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 12)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 30-04-2010, 17:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Annars går det ofta bra att anvnda spenatrecept och bara byta ut spenaten mot kirskål, jag har redan ätit flera kirskålspajer och jag tänkte testa lax och kirskålslasagne i veckan.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 01-05-2010, 11:10
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 30-04-2010, 18:19) *
          jag tänkte testa lax och kirskålslasagne i veckan.



          det lät ju spännande!

          kommer nog "skörda" en del idag....
           
          Citera
          vitavargen
          Inlägg 01-05-2010, 17:22
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 576
          Medlem sedan:
          13-11-2009
          Medlem nr: 26 792



          CITAT (Malin_MeL @ 29-04-2010, 20:34) *
          I senaste mersmak eller vad coops tidning heter så var det ogräs-recept.
          jag har gott om både kirskål och maskrosblad! ska testa iår, det ska ju vara gott.


          Såna idéer gillar jag.

          Kirskål steks med lök. Man kan blanda i fet grekisk yoghurt och lite salt och peppar. Sen rullar man hela härligheten i en libabröd. Vårrullen är klar.
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 02-05-2010, 12:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Det gör du rätt i Malin! Kirskålssoppa och kirskålsscones är det jag gjort i ogräsväg i vår. Nässlorna är så pyttesmå här annars är det min favoritorgräs wub.gif
          Bifogad fil  Hembakat_kn_ckebr_d__Martins__984__v_rkv_llsmat_med_kirsk_lsscones_o_kirsk_lssopa_m.m..JPG ( 119.96k ) Antal nedladdningar: 25


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 02-05-2010, 21:54
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (zissi @ 02-05-2010, 13:35) *
          Det gör du rätt i Malin! Kirskålssoppa och kirskålsscones är det jag gjort i ogräsväg i vår. Nässlorna är så pyttesmå här annars är det min favoritorgräs wub.gif
          Bifogad fil  Hembakat_kn_ckebr_d__Martins__984__v_rkv_llsmat_med_kirsk_lsscones_o_kirsk_lssopa_m.m..JPG ( 119.96k ) Antal nedladdningar: 25


          det ser gott ut!

          jag testade lite stekt kirskål till lunchen igår, jag tyckte det var gott, men lite fibrig
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 03-05-2010, 07:32
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag brukar bara ta de yngsta mjuka skotten + jag hackar dem efter förvällning och då känns de inte fibriga.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 12-05-2010, 23:27
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Dagens enkla och goda nässelbröd:

          5 dl mjölk (el. vatten) 37 grader
          50 g jäst
          0,5 dl rapsolja
          2 tsk salt
          1-2 msk honung
          3 msk linfrö
          1 dl havregryn
          1 dl grahamsmjöl
          9-11 dl vetemjöl
          150 g förvällda och hackade nässlor (= 3 dl förvällda = drygt 1 liter färska tror jag)

          Gör en deg och låt jäsa 30 minuter i bunken under bakduk.
          Kavla ute degen så den passar i en bakpappersklädd långpanna. Skär försiktigt i rutor och nagga. Jäs 30 minuter till.
          Grädda i 220 grader i 12-15 minuter.

          Byt ut nässelhacket mot 2-3 stora finrivna morötter och vips blir det ett morotsbröd tummenupp.gif

          Bifogad fil  Hembakat_kn_ckebr_d__Martins__1343__n_sselbr_d_20100512.JPG ( 153.26k ) Antal nedladdningar: 39


          Redigerat av zissi: 12-05-2010, 23:28


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 13-05-2010, 07:31
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Vad gott det låter, det ska jag testa. Man kan väl ta torkade nässlor också andra årstider?

          CITAT (zissi @ 02-05-2010, 13:35) *
          Kirskålssoppa och kirskålsscones...

          Har du recept på det också?


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          zissi
          Inlägg 13-05-2010, 10:07
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Nässel/kirskålssoppa

          2 l färska nässlor/kirskål/spenat
          2 msk smör
          2 msk mjöl
          9 dl färdigblandad höns- eller grönsaksbuljong
          1 dl grädde (kan minskas)
          ev. ½ gul lök
          ev. ½ dl klippt gräslök

          Gör så här:
          - Skölj nässlorna/kirskålen noga.
          - Lägg nässlorna i kokande lätt saltat vatten, koka 5 min och häll sen ut kokvattnet.
          - Hacka nässlorna/kirskålen och fräs dem i smöret tillsammans med löken.
          - Strö över mjöl, rör om och späd med buljongen lite i taget. Låt småkoka 5 minuter.
          - Tillsätt grädden och smaka av med salt o peppar
          - Strö över hackad gräslök vid serveringen
          - Kokta, ev. delade ägg och ett gott bröd (gärna surdegsbröd förstås) serveras till soppan.

          Till sconesen ( g.gif stavas det så) tog vi ett vanligt sconesrecept från kokboken och bara la till hackade färska nässlor men nästa gång ska jag testa att förvälla nässlorna först och sen hacka och ha i det i brödet. Tror det blir lite saftigare då.

          Egentligen var det det här receptet i länken från COOP (som Malin Mel tipsade om) vi blev inspirerade av, men det skulle ju vara torkade nässlor i ....så därför blev det som det blev... Ska plocka massor av nässlor i helgen och torka tänkte jag.

          http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/n/naesselscones/

          Redigerat av zissi: 13-05-2010, 10:54


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 13-05-2010, 12:43
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          thanks.gif


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          mejram
          Inlägg 21-05-2010, 23:36
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 82
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 887



          I dag bidde det nässelpesto. En kasse nässlor förvälldes och trycktes ner i mixern med olivolja, vitlök, pumpafrön, solrosfrön och parmesanost. Lite citronsaft och salt och voila - det perfekta grilltillbehöret! Plötsligt är jag inte lika ivrig att gräva bort nässeleländet...
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 24-05-2010, 17:59
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Maskrosvin:
          10 liter

          7 liter maskrosblommor
          1 kg russin
          Saft av 4 citroner
          6 mg B-vitamin
          4 g jästnärsalt
          vinjäst, se mängd enligt paket
          2,5 kg socker
          Så här lagar du Maskrosvin:

          Koka upp 7 liter vatten. Lägg maskrosor, russin och citronsaft i en stor jästhink och slå över kokande vatten. Rör om. Täck över med en handduk och vänta tills temperaturen sjunkit till 20 grader. Mät med termometer innan du tillsätter jästnärsalt, jäst och B-vitamin. Rör om och ställ att jäsa. Blommorna bilder ett lock som ska tryckas ner några gånger om dagen då och då för mer smak. Efter 4 dagars jäsning tappar du om vinet och tar bort maskrosor och russin. Rör i sockret så att det löser sig och justera upp mängden med ljummet vatten till 10 liter. Låt jäsa vidare med jäslås tills jäsningen avstannat efter några dagar. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

          Redigerat av netaave: 24-05-2010, 17:59


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 14:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon