Jag brukar göra en Indien-inspirerad böngryta ibland, kanske det kan vara något som passar.
Bönkok: 2 dl gröna mungbönor 1 tsk salt 1 krm kayennepeppar 1 tsk gurkmeja
Köttfärsröra: 500 gr köttfärs 2 gula lökar 2 klyftor vitlök 2 tsk curry 2 tsk spiskummin 1 tsk kayennepeppar 1 msk tomatpure 1 burk tomatkross, 400 gr 2 hackade röda jalapeno 1 dl hackad persilja
Blötlägg bönorna i 30 minuter. Skölj bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull, slå över vatten så det precis täcker bönorna och krydda med salt, kayennepeppar och gurkmeja koka på svag värme under lock i ca 30 minuter tills bönorna blivit mjuka och det mesta av vattnet kokat in.
Värm upp olja i en stekgryta och fräs lök och vitlök mjuka, tillsätt köttfärsen och låt fräsa tills färsen är brynt. Krydda med curry, spiskummin, kayenne och tomatpure, slå sedan över en burk tomatkross och låt koka ihop några minuter. Vänd sedan ner de kokta bönorna i köttfärsröran tillsammans med 3 dl vatten och finhackad färsk jalapeno och låt koka ytterligare 10-15 minuter. Avsluta med att klippa över rikligt med persilja. Servera med ris, pasta eller en bit bröd.
--------------------
|