Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Solrosgroddar, Hur gör man?
          Katti med torpet
          Inlägg 08-01-2004, 20:36
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 906
          Medlem sedan:
          05-11-2002
          Medlem nr: 190



          Ibland får man ganska kraftiga, väldigt goda groddar i maten/salladen när man äter på restaurang. Någon har sagt att det är solros"skott".
          Eftersom jag inte hittar några sådana i affärernas diskar tänkte jag försöka göra dem själv. Det borde ju inte va så svårt, eller?

          Köpte en påse solrosfrön (fågelmat) och lade en näve i en burk med lite fuktat hushållspapper och en plastpåse med hål över.
          Visst det växer men det gör möglet också. mad.gif
          Hur skall man göra?
          Mamma groddade när jag var liten men jag minns inte så mycket...


          --------------------
          Odlar i kall zon 3.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 4)
          sanna
          Inlägg 08-01-2004, 22:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Hej svejs!
          Skott och groddar KAN vara olika...
          Groddning är en metod, att så skott en annan...jag är inte säker, men möjligt är att de "solrosskott" man kan få på restauranter är framdrivna i jord. Jag brukar t ex driva fram skott av mangold i jord.
          Men så här groddar jag i alla fall:

          Först och främst: jag använder alltid ekologiska fröer, bönor eller ärtor – de finns att köpa på närmaste hälsokost. Jag menar, om man nu ändå tar sig besväret, varför inte lägga ner några spänn extra på giftfritt? Kittlar dödskönt i kistan, jag lovar…

          Man kan grodda det mesta, t ex alfaalfa, linser, mungo, solroskärnor, testa dig fram själv.
          En del sorts groddar ska man dock inte äta råa, de bör tillredas, fast inte de ovan nämnda, de går bra att äta som de är. Men det där kan de nog upplysa dig om på hälsokosten.
          Använd även en riktigt stor glasburk om du har.

          Dag 1: Skölj noga av det som ska groddas i vatten ett par minuter. Plocka bort det som verkar skadat eller missfärgat. Sila bort sköljvattnet och fyll på nytt friskt vatten igen. Låt allt ligga i blöt över natten i rumstemperatur.

          Dag 2: Häll bort vattnet och skölj igenom allt noga igen. Burkens öppning, eller burkarnas, jag brukar köra fler laddningar på en gång, täcker jag sedan med en avklippt strumpbyxa med en kraftig gummisnodd runt. (Ja! Strumpan är ren! Väldigt ren! Och om någon tycker att det låter motbjudande med strumpor i maten, så kan jag lugna er med att strumpbyxorna är billigt inhandlade på Ö&B för 5 spänn, ett litet tips där, och aldrig av människa använda… smile.gif )

          Därefter vänds burken upp och ned i ett diskställ och täcks med en handduk så att det blir mörkt för groddisarna. Groddar utvecklas bäst i mörker. Därefter skall groddarna sköljas varje morgon och kväll. Om jag känner mig riktigt inspirerad brukar de ibland få sig en mitt-på-dagen-sköljning också. Det skadar inte, två sköljningar per dag är alltså minimum.

          Efter 3- 6 dagar är de färdiga. Man kan då ställa dem ljust i fönstret några timmar, så kommer de att bli lite grönare.
          Sedan in med dem i plastpåse och in i kylen. De håller några dagar, säg en 4-5 dagar, skölj dem varje dag så de håller sig fräscha.

          Sanna
          smile.gif


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          Katti med torpet
          Inlägg 09-01-2004, 07:24
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 906
          Medlem sedan:
          05-11-2002
          Medlem nr: 190



          Tusen tack för ett minst sagt utförligt svar!

          Misstänker att det jag fått i maten varit skott och inte groddar, precis som du säger för de har kraftiga gröna blad och långa ganska raka "stammar" och så blir det väl inte i röran i en mörk glasburk?

          Vad gäller skott-varianten. Har du några tips att komma med där också?
          Hur djup jord behöver det vara, hur tätt kan man sätta osv?

          Skott eller groddar? Nåväl, smaken borde ju vara ungefär den samma. Inser att det finns en hel del övrigt att önska vad gäller min groddningsmetod, men nu vet jag bättre så ikväll skall här groddas!!

          Testar nog att sätta några i jord också, har jag nu köpt en påse fröer så får jag väl göra slut på dem. Skall ha det där med hälsokost i åtanke när det blir dags för påfyllning...


          --------------------
          Odlar i kall zon 3.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 09-01-2004, 08:07
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det är groddade solrosfrön som man äter. Att de är gröna beror på att man den sista dagen av groddningen tar ut dem i solljus, då blir de gröna. Att du får mögel beror på att det är alltför fuktigt, det är alltså vilktigt att de sköljs varje dag (gärna 2 ggr/dag) och att de sedan står upp och ner vända så att vattnet rinner av.

          Alfalfa och lökgroddar är betydligt spädare än solrosfrön.
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 09-01-2004, 13:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Jag har som sagt bara odlat skott av mangold, då sådde jag i en vanlig kruka, men jag undrar om man ändå inte ska gå tillväga lite som man gör med smörgåskrasse?
          Det vill säga, eftersom uppdragningen ska gå snabbt behöver man inte ha så mycket jord eller tänka på dränering osv. Tunt lager med jord i en djup tallrik t ex, täck över så det blir mörkt och varmt tills groddarna kommer upp, därefter ställer man fatet på ett ljust ställe, i rumstemperatur och låter skotten dra iväg...vad tror du om det, Katti?

          Nu blev jag också inspirerad att prova, det blir vanligare med grönsaksskott av olika slag i maten på restauranger har jag märkt, och det är faktiskt väldigt gott och fräscht! Säkert oanständigt nyttigt också...
          Senast åt jag ärtskott, det var suveränt, har aldrig provat det. De var lätt wokade och smakade...gott helt enkelt!
          Undrar om man bara kan köpa vanliga torkade ärter och så dem?

          Testa att så skott av röd mangold, förutom att det är gott är det dessutom oerhört dekorativt! De blir däremot inte så snygga wokade...


          Skott nytt år!
          Sanna
          smile.gif


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 00:49
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon