Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur länge håller sig jäst deg i kylen?
          Peztis
          Inlägg 14-06-2010, 16:26
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jag gjorde pizzadeg i lördags men gjorde inte av med allt så jag la degen i en påse och la den i kylen, den har jäst en gång 30 min.

          Jag har gjort så förut men då gjort vitlöksbröd av det dagen efter (blir såååå gott!) men nu har det ju legat några dagar till, tänkte göra vitlöksbröd av det imorgon.

          Frågan är alltså, hur länge klarar sig jästsvamparna i kylen?

          Ska jag ta fram degen idag och låta den jäsa lite och slänga in den igen tills imorgon?

          Vill inte göra brödet idag, det blir godast när det är färskt.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 6)
          ingrids
          Inlägg 14-06-2010, 17:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Hm, nu håller jag ju mest på med surdegsbröd men generellt sett dör inte jästen av att stå i kylskåp, den saktar in. Det som kan hända är att degen överjäser (vilket kan hända även i kylskåp, tro mig) och då får man peta ihop den och hoppas att den finns nog med "energi" kvar för att degen ska orka resa sig igen.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 14-06-2010, 20:19
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Tack ingrids!

          Jag bakade korvbröd av hälften av degen igår, de blev goda men jag tycker att de borde ha jäst lite mer, borde nog ha stått lite längre.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 14-06-2010, 21:52
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Peztis @ 14-06-2010, 17:26) *
          Jag gjorde pizzadeg i lördags men gjorde inte av med allt så jag la degen i en påse och la den i kylen, den har jäst en gång 30 min.

          Jag har gjort så förut men då gjort vitlöksbröd av det dagen efter (blir såååå gott!) men nu har det ju legat några dagar till, tänkte göra vitlöksbröd av det imorgon.

          Frågan är alltså, hur länge klarar sig jästsvamparna i kylen?

          Ska jag ta fram degen idag och låta den jäsa lite och slänga in den igen tills imorgon?

          Vill inte göra brödet idag, det blir godast när det är färskt.


          Frys degen i stället, jästsvamparna dör inte av det som man kanske annars tror


          --------------------


           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 15-06-2010, 19:59
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Bakade brödet idag och det blev jättemumsigt och jäste helt ok!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 15-06-2010, 20:26
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Jäst är tåliga saker smile.gif
          Och man kan absolut frysa som Neta skriver, men vad jag förstått så funkar inte alla degar riktigt lika bra att baka från fryst. Jag har flera recept på hemgjort bake-off bröd (i och för sig otestade av mig) och medan jag snokade rätt på de recepten läste jag texter som verkade gå ut på att det bör vara vissa proportioner gluten/jäst för att fryst bröd ska bli rikigt bra. Vet inte om det är sant, har sedan dess som sagt snöat in på surdeg.


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 15-06-2010, 21:25
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Har gjort det här och det blev jättebra

          Frysta frallor färdiga för ugnen
          24 st


          50 g jäst
          6 dl mjölk
          2 msk rapsolja
          2 tsk salt
          2 msk socker
          1.5 dl rostade solroskärnor
          13-14 dl ljust lantbrödsmjöl

          Smula jästen i en bunke
          Värm mjölken till 37 gr och rör ut jästen i det.
          Tillsätt olja, salt, socker och mjöl.
          Arbeta kraftigt till en smidig deg.
          Låt jäsa under duk i 30 min.

          Ta upp o knåda degen lätt på mjölat bord.
          Forma först till en rulle, dela i 24 bitar som formas till 24 bullar.

          Lägg på bakpappersklätt underlag som ryms i frysen.
          Jäs under duk 30 min.
          Ställ dem genast i frysen, efter ca 3 timmar är dom frysta och kan förpackas i fryspåsar.

          Bullarna kan sedan gräddas från frysta på två sätt.

          1. Ställ en plåt med bullar mitt i KALL ugn.
          Värm den till 225 gr
          Bullarna är färdiga efter ca 20 min.

          2. Låt plåten med bullar först stå i rumstemp medans ugnen värms till 250 gr
          Grädda i mitten i 10 min.






          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 15:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon