Jag har provat flera av Jan Hedhs recept och bara lyckats en enda gång och då var det recept med vanlig jäst i. Annars blir de dåligt jästa, hårda och ofta för hårt gräddade. Levain gjorde jag som såg ut som det skulle, och luktade som det skulle, men fungerade inte alls.
Så nu är jag lite less på hans bok, man lägger ju ner en massa tid och energi när man bakar hans bröd.
Istället gör jag en startdeg med 2g jäst, 1,5 dl kallt vatten och 3,5 dl vetemjöl som får stå i en kruka med plastfolie över i tre dagar i skåpet ovanpå kylen. Sedan bakar jag ut det med 5 dl ljummet vatten, 15 g jäst, 3 msk olivolja, 1 msk salt och 1 kg vetemjöl. Jäs en timme i bunke, baka ut till två limpor och jäs en timme till.
Sätt ugnen på 250 grader, när du sätter in brödet i ugnen sänker du till 175. Grädda 40-45 minuter.
Det blir stora, vackra och framförallt goda bröd!
--------------------
Zon 3-4
|