Eklo har gett många bra tips, och jag håller med om att vaxbönor nog är allra godast. Många tycker om bondbönor också -- de är roliga eftersom de växer starkt och frodigt, men jag vet inte om jag egentligen tycker att smaken riktigt är värd pysslet (de ska skalas två gånger för att smaka riktigt gott). De är å andra sidan mycket lättodlade!
Purpurbönan (jag har odlat Royalty) är vacker, och det är också den rödfläckiga vaxbönan, Dragon Langerie. Hildora är annan bra lågväxande vaxböna som jag tycker är god. En högväxande vaxböna som jag varit nöjd med är Neckargold.
En fördel med färgade bönor är att de är lättare att hitta i grönskan när man skördar. Högväxande bönor är nog allra vackrast, tycker jag, men de låga brukar också ge bra skörd. Alla sorter jag nämnt finns på Runåbergs: www.runabergsfroer.se
Bönor måste som sagt kokas. Om du vill äta direkt från busken ska du odla sockerärter. Det finns inget bättre än att knapra färska sockerärter medan man rensar landen!
|