Har odlat buskbönor milagrow och montano tidigare och förra året hade jag också purple teepee, som var jättegod och rolig att ge bort i buntar med bastband runt, jättefint! Tyvärr tappade de färgen då jag kokade dem. I år ska jag testa störböna cobra på hälften av störarna jag tidigare odlat rosenböna på. Rosenbönan och bondbönan är för övrigt mycket goda att äta då baljorna är späda, jag gillade inte heller de mogna bondbönorna, blev jättepilligt. Men skivade späda hela bönor med skida och allt var gott i soppa! Med rosenbönan lönar det inte sig att vänta på stora baljor, de blir håriga och trådiga och trista. Ät dem i stället då de är platta och typ 10cm långa.
Har ni för övrigt lagt märke till hur de i engelska matlagnings- och trädgårdsprogram alltid smakar på bönorna direkt från plantan? Blir alltid lika överraskad då jag också alltid har hört att de absolut måste kokas först...
Lycka till med bönodlingen!!
|