CITAT (lotte.schioler @ 18-04-2009, 12:47)

Är det någon som har något annorlunda recept på att använda rabarber i "vanlig" mat?
Alltså utan massa socker? Som t ex salsor eller tillsammans med kött, fisk .........
Jag brukar göra kompott av rabarbern och söta mycket måttligt. Kompotten använder jag mest till morgonfilen, men även till glass eller varvat med "fetyoghurt" i portionsglas till dessert. En mandelskorpa till det är jättegott!
Så här gör jag:
Häll en bottenskyla med vatten i en stor gryta/kastrull. På med rabarber skuren i bitar, cm-tjocka "skivor" blir lagom. Du kan fylla kastrullen ända upp till kanten, det sjunker ihop rejält. På med ett lock och värm lite försiktigt. Låt puttra tills rabarbern "smält" så bitarna lösts upp eller näst intill i alla fall. Tidigt på året går det på 5 minuter, senare kan det ta uppåt 20. Dra sen grytan från värmen.
Sen brukar jag krydda, antingen med kardemumma och/eller kanel, eller med vanilj. Söta med socker (strö-, rå-, farin), honung eller sötningsmedel. Sirap kanske går bra också, men det har jag inte testat. Här kan man smaka sig fram, man tål mer syra än man tror. I alla fall om man vänjer sig.
Men kom ihåg att rabarber inte odlades av vanligt folk förrän socker blev överkomligt för gemene man. Helt osötad blir den tuff att få i sig.
Kan tänka mig att rabarber funkar t.ex. till fläskkött också, men det har jag inte testat. Rabarberspäckad fläskkarré kanske?