CITAT (HelenJ @ 04-05-2009, 22:36)

Inte bara koskiten, inom kort försvinner också hönsgödseln ur säckarna med hönsgödsel. Vad det ska ersättas med vet jag inte - har nån hört talas om fågelurin?
Det är förstås EU-regler - och vem förstår sig på dem?
Att Hasselfors jord är så bra beror mer på kvaliteten på torven de använder, och proportionerna mellan torv och andra mullämnen och näring, och lite till....
Jag var på studiebesök på Hasselfors fabrik utanför Perstorp häromdagen, och vet nu betydligt mer om vad deras säckar innehåller.
I deras kogödsel är det verkligen 50% brunnen koskit och 50% torv, och inget annat. Gödseln kommer från en stor gård som man vet är smittfri där djuren står på djupbädd. Den komposteras i 6 mån och skickas sedan iväg för hygienisering, där den upphettas till 58 grader. Därefter blandas den med torv och paketeras.
Anledningen till att vissa som säljer kopåpåse använder sig av kourin istället för koskit är främst EHEC-bakterien och inte salmonella. Det är inte alla tillverkare som har möjlighet att hygienisera (=dyrt).
Vad gäller hönsgödsel är det krav på att den ska vara ekologisk. De danska reglerna säger att för att gödseln ska vara ekologisk måste hönsen vara ekologiska, dvs beta utomhus. Det finns inte många svenska hönsgödselleverantörer som klarar det.
Hasslefors leverantör har sina höns i ett enormt tält som står ute på gräset. Tältet flyttas sakta framåt till nytt gräs, och man kan gå efter och plocka upp hönsskiten. Smart!
Är ni intresserade av mer info angående hur man tillverkar deras olika jordar finns det
här.