Fläderblomssaft med rabarber och lime
Ingredienser 2 liter: ca 30 nyplockade fläderblomklasar 1 liter (ca 500 g) skivad rabarber 4 stora limefrukter i skivor 1 påse (30 g) citronsyra 2 liter (ca 1,7 kg) strösocker 2 liter kokande vatten
Så här gör du: Skaka eller plocka bort insekter. Blommorna är renast när buskarna just börjar blomma. Skölj endast i nödfall. Klipp bort grova stjälkar. Varva fläderblomklasarna med rabarber, limeskivor från renborstade frukter, citronsyra och socker i en plasthink, kruka eller stålkastrull. Använd inte aluminium eftersom syran fräter. Häll kokande vatten över ingredienserna. Lägg över en kökshandduk och låt massan stå 2 dygn i rumstemperatur, 3 dygn i källartemperatur. Rör om ibland. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Korka dem löst eller bind om med plastfolie och förvara flaskorna i kylskåp. Saften har begränsad hållbarhet, den kan lätt börja jäsa. Bäst är att frysa den i plastförpackningar. Blanda ut den koncentrerade saften med kallt kranvatten eller kolsyrat mineralvatten och servera med is.
--------------------
|