Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vinranka - i valet och kvalet, Daggblå & god druva utomhus önskas!
          cosmic
          Inlägg 01-06-2009, 10:47
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 46
          Medlem sedan:
          26-04-2003
          Medlem nr: 1 256



          Nu behöver jag råd av den samlade erfarenhetspanelen.
          Bor i zon 2, Skokloster, och har sedan tidigare en Himrod i växthus. God, fin, funkar bra. Nu vill jag ha en en daggblå druva utomhus. Två möjliga lägen: antingen mot en varm, skyddad stenmur i söder/österläge eller mot trädgårdsförrådets östra vägg (solig och varm men mer vindutsatt).
          Jag väljer mellan Schuyler, Vino Nordica och Booskop Glory.

          Vilken sort skulle ha bäst chans att trivas och ge mycket och goda druvor?

          Redigerat av cosmic: 01-06-2009, 10:48


          --------------------
          Karlsson på pinnmon
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          RibesRubusVitis
          Inlägg 02-06-2009, 12:43
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 132
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Det där med härdigheten verkar onekligen mysko. I boken anges Vanessa till minus 32 och Schuyler minus 26. (Och mycket av hemsidans text är samma som i boken.)
          Med beskärning avses alltså vinterbeskärningen, som är den viktiga och är kopplad till olika växtsätt och uppbindningsformer. Vissa vinstockar får skott uppåt, andra neråt etc. DVD:erna är säkerligen intressanta, men all denna information finns gratis på nätet. Youtube har en massa filmsnuttar om beskärning, även med Rombough själv:
          http://www.youtube.com/watch?v=tN13kcVv154
          Sök t ex på "grape pruning" eller "Rebschnitt":
          http://www.youtube.com/watch?v=MYOCJbBL3y4

           
          Citera
          cosmic
          Inlägg 02-06-2009, 18:28
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 46
          Medlem sedan:
          26-04-2003
          Medlem nr: 1 256



          CITAT (RibesRubusVitis @ 02-06-2009, 13:43) *
          Det där med härdigheten verkar onekligen mysko. I boken anges Vanessa till minus 32 och Schuyler minus 26. (Och mycket av hemsidans text är samma som i boken.)
          Med beskärning avses alltså vinterbeskärningen, som är den viktiga och är kopplad till olika växtsätt och uppbindningsformer. Vissa vinstockar får skott uppåt, andra neråt etc.


          Ja, men han pratar en massa om sommarbeskärning också, t ex:
          SUMMER PRUNING."The shoots on my vines grow out where I don't want
          them in the summer. Can I cut them off?"
          Removing green growth from a vine should be taken on a case-by-case
          basis. That green, new growth is often producing food the vine needs
          to help the fruit ripen and to mature the wood for winter. Further,
          cutting the shoots may stimulate shoots at the end of the cut cane to
          start growing, keeping the vine active late in the season when it
          should be getting ready for cold weather.
          ...
          Finally, if you prune shoots in the summer too much, you may find your
          self short of good, long canes at dormant pruning time - they were
          shortened prematurely.
          Of course, there ARE times when the vine is just too big, either
          because it's a very vigorous variety, like "Niagara", or you have no
          control over the moisture or fertility of the location where it is
          growing, and you have to do something to keep it from overrunning it's
          space.
          If you must cut green shoots, a compromise is to cut them back to the
          point on the shoot where the leaves are half the size of mature size.
          Until a leaf reaches that size, it isn't producing food for the vine,
          so it will be missed less than mature leaves that are feeding the vine.
          In general, however, it's safest not to cut or remove green shoots from
          the main structure of the vine. This insures the vine will have it's
          food-producing capacity unimpaired. The exception is in the removal of suckers from the trunk, which should be taken off as early as possible.
          ------------

          För mig bidrar han rätt bra till att öka förvirringen blink.gif


          --------------------
          Karlsson på pinnmon
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 04:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon