I FEMINA nr 10 Oktober 2003 kan man läsa följande:
För den som så vill förmedlar Lena Katariana också ett recept på ett bakverk med det sanslösa namnet Klimakteriekakan. Den hittade hon i boken "Eat to beat menopause" av Linda Kearns. Linda hamnade tidigt i klimakteriet efter en operation. Efter 13 års östrogenbehandling avbröt hon den pga biverkningar och oro för bröstcancer. När svettningar och andra klimakterieproblem dök upp började hon leta efter alternativa motåtgärder. Hon läste på om fytoöstrogener och gjorde ett kakrecept av olika ingredienser som är rika på sådana. Hon åt en bit av kakan varje dag och fann att det hjälpte. Hon testade på grannar och väninnor med gott resultat. Till slut hamnade hon i brittisk tv med sitt kakrecept och blev nerringd av kvinnor som tyckte kakan var toppen. Lena Katarina ville inte utesluta att placeboeffekten har sitt finger med i smeten med vidarebefordrar i alla fall receptet:
LINDAS KAKA: Sju bitar
100g sojamjöl 100g grahamsmjöl 100g havregryn 100g linfrön 50g solrosfrön 50g pumpafrön 50g sesamfrön 50g flagad mandel 2 bitar finhackad färsk ingefära 225g russin ½ tsk muskot ½ tsk kanel ½ tsk torkad, mald ingefära 4½ dl sojamjölk 1 msk maltextrakt
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sojamjölk och maltextrakt, rör ordentligt och låt smeten svälla i en halvtimme. Späd ev mer mer sojamjölk. Konsistensen ska vara mjuk men det ska inte gå att hälla smeten. Värm ugnen till 200 grader. Klä en avlång kakform med bakplåtspapper. Sleva i smeten. Grädda ca 1½ timme. Prova med sticka. Kakan ska vara helt torr när den är färdig.
|