Hej Tesa! Oj vad roligt med en så gammal apel! Jag har ojat mig över denna förut minns jag nu... Mät med ett måttband runt stammen ca 40 cm upp från basen så att man kan bilda sig en uppfattning!
Ympning har man kunnat i många hundra år, till och med tusen. Mänskligheten har iallafall kunnat ympa i 4 000 år, men jag vet inte när det blev vanligt i Sverige. På de äldre statarbostäderna och gamla torpen kunde varje bonde både ympa och beskära, och man ympade alltid på fröstam, dvs ett spå som växte från en kärna. Skriv och fråga andra pomologer på www.svepom.com och deras diskussionsforum så kanske vi får någon av de riktigt historiskt bevandrade att svara!
Att bladen på skotten vid basen ser lika ut tror jag inte behöver säga så mycket. På mer än hundra år brukar markernas nivåer ha ändrats en hel del, och vanligt är att ympstället hamnat längre ned och ibland till och med i backen på äldre träd. Också äldre ympade träd kan skjuta skott långt nere på stammen, oavsett om nivåerna ändrats.
Å andra sidan är det inte ovanligt med rotäkta, helt unika träd och sorter. Och oavsett om ditt träd är rotäkta eller inte kan detara ympat med en sort som inte längre finns. Om jag vore du skulle jag ta med mig 5 äpplen och några bladkvistar till en pomolog och försöka få äpplena sortbestämda. Många trädgårdshandlar har höstdagar dit pomologer kommer. Om trädet är så gammalt som från början av 1800-talet är det värt att forska vidare på!
Utbuktningar som är jämnt fördelat som en stor "ring" i nedre delen av stammen - antingen grövre eller smalare än övriga stammen - brukar vara det gamla ympstället. Antingen är grundstammen mer starkväxande eller mindre än sorten som ympats.
Utbuktningar som är ojämna och mer som bullar lite här och var på stammen brukar ha andra orsaker, t ex en gammal övervallning, kanske något som trädet "svalt", extra vävnad för att kompensera för skada etc.
--------------------
|