Hmmm .... det var en märklig fråga.
Det beror väl på vilken ört/krydda det är, hur mycket aromatiska ämnen den har, hur mycket eteriska oljor som finns i. Är smakämnena vatten- eller alkohollösliga. Kanske blandat, både och. Hur som helst ska det ganska mycket till innan det är att tala om en mättad lösning i nån kemisk/fysikalisk betydelse om du lakar ur örter och kryddor.
Vad tänker du på ??? Ska du göra essenser och koncentrat el.dyl.?
Det är inte helt lätt ... eller rättare sagt, jä**ligt svårt. Många ämnen oxideras och förstörs när dom kommer i kontakt med luft och ska du extrahera i vatten så lär du få både dåligt utbyte och en produkt som inte håller sig speciellt länge. Extraherar du i alkohol så har du också oxidationsproblemet att handskas med men du slipper få massa småflaskor och burkar som stinker surdike.
Jag tror att de flesta örter förvaras bäst i torkat eller fryst skick (eller levande). Annars är definitivt alkohol att föredra framför vatten.
Berätta vad du är ute efter så blir det lättare att svara.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|