Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > En fråga om barrväxter, tips!
          Mi70
          Inlägg 02-06-2004, 08:57
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 521
          Medlem sedan:
          17-07-2003
          Medlem nr: 1 914



          Jag tycker man ofta ser trista och halvdöda barrväxter i många villaträdgårdar, det verkar vara ett vågspel att plantera något......... huh.gif

          Jag undrar om någon härinne kan tipsa om lättskötta, men "roliga" barrväxter som passar i en trädgård storlek mindre? Dvs inga tujor eller granar utan något annat som ser kul/fint ut......................och där risken att misslyckas är minimal? Har tittat på sockertoppsgranar (heter de det?) men sett och hört om sådana som bara blir bruna t ex.................
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Ingo
          Inlägg 02-06-2004, 12:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 723
          Medlem sedan:
          24-04-2003
          Medlem nr: 1 235



          Ja, effekterna av vintertorka på barrväxter brukar inte synas riktigt förrän framåt maj.
          Jag håller med Ewa om att skräckexemplen som man ser på fula barrväxter nog mest beror på ett felaktigt intryck att barrväxter är underhållsfria. Se bara på alla bergtallar som planterades på sjuttiotalet och nu är stora, spretiga och har förlorat sin lurviga charm. Men genom att beskära årsskotten på olika sätt kan man hålla dem kompakta och lurviga.

          Vintertorkan beror på att barrväxter behöver vatten året om, eftersom de är vintergröna, och om de utsätts för stark sol samtidigt som marken är frusen kan de torka ut. Blåst förstärker problemet. Det finns olika tips om hur man kan förebygga det: En extra vattning på senhösten som en fuktreserv inför vintern. Lägga tjockt med täckbark eller vissna löv som isolering på marken under växten, så hålls fukten kvar och tjälen går inte lika djupt. Skugga växten med säckväv, särskilt i februari-mars, men det kan vara mer eller mindre svårt beroende på hur stor växten är och var den står.
          Men det ska väl vara måtta på allting: En bekant som ville ta det säkra för det osäkra och och gav en rejäl rotblöta i oktober OCH lade på massor med täckbark fick i stället en thuja med ruttna rötter...

          Vintertorkan slår hårdare på små plantor som inte hunnit rota sig så mycket. Fast de är ju å andra sidan lättare att täcka med skuggväv.

          Grejen med barrväxter är ju att de inte kräver så mycket omvårdnad, men det lilla som behövs får man inte fuska med "för en gångs skull", för eftersom de flesta barrväxter bara växer till i de gröna delarna - det kommer inte nya skott från gammal ved - så blir de sällan lika fina igen om de en gång har skadats. Se bara på alla sockertoppsgranar som har fått ett kalt eller brunt parti efter basen på ena sidan.

          Sen är det förstås olika med torktåligheten. Jag är ingen expert men mitt intryck är: Enar verkar tåla mest. Tallar, också rätt tåliga i de flesta sorter, men fråga på plantskolan för det finns undantag. Ädelcypresser, varierande: Jag har en nutkacypress som verkar så där medeltålig och japansk ädelcypress som verkar vara mycket känslig. Idegran och thuja är så där: I soligt läge bör man ge dem rätt mullrik (fukthållande) jord och tillämpa tipsen ovan åtminstone de första åren.


          --------------------
          Hälsningar Ingo, zon III
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 20:42
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon