Du behöver inte pm:a. Här kommer recepten!
Laxrulle med hjortron och glaserad syltlök (4 portioner)
Ingredienser: 2,5 dl färskost naturell 1 dl hjortronsylt 200 g kallrökt lax
Syltlök efter behag Lite socker Smör till stekning
Tillagning laxrulle: Bred ut plastfilm 30*30 cm på bänken. Blanda färskost med hjortronsylt. Lägg laxskivorna omlott på plasten och bred ut ostmassan på laxen. Rulla som en rulltårta. Ställ i kyl en timme och skiva sedan upp rullen i skivor.
Tillagning glaserad syltlök: Värm en stekpanna och klicka i lite smör. Lägg i syltlöken, strö över socker och stek tills löken blivit ljusbrun och glansig. Lägg två eller tre laxrullar på en tallrik och servera med syltlöken.
Hjortronglasspaj (8-10 bitar)
Pajdeg: 100 g smör 2 dl mjöl 1 dl finhackade hasselnötter eller sötmandlar 2 msk socker
Fyllning: 2 äggulor 2 msk socker 1 ½ dl hjortronsylt 3 dl grädde
Tillagning: Hacka samman smör, mjöl, hasselnötter/sötmandel och socker till en grynig massa. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 min, låt svalna. Vispa äggulor och socker poröst till fyllningen. Tillsätt hjortronsylt. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt. Fyll pajskalet. Frys pajen minst 5 timmar. Garnera med hjortron och citronmeliss (kan uteslutas).
Brie med hjortron (10 personer)
1 påse pinjenötter Rapsolja till pensling 750 g brie 2 – 2 ½ dl hjortronsylt
Tillagning: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Riv kvadratiska ark av folie, pensla med olja, lägg brieost och hjortronsylt på och strö över pinjenötter. Vira ihop arken till små knyten. Lägg knytena på grillen ett par minuter så att osten smälter lite. Klart!
Smördegsinbakad västerbottenost med varm hjortronsylt (detta recept är eget så jag har inga exakta mått)
1 färdig skiva smördeg (köpes fryst i rektanglar) Västerbottenost efter behag Hjortronsylt Ägg till pensling
Tillagning: Kavla ut en skiva färdig smördegsplatta till önskad tjocklek per person. Fyll den med önskad mängd västerbottenost. Vik över deg, fäst ihop kanter och pensla med ägg. Sätt ugnen på 200 grader, grädda tills smördegen fått färg och osten smält. Lägg på tallrik. Värm önskad mängd hjortronsylt och lägg bredvid smördegsbakelserna.
Smaklig måltid!
|