Det finns två sätt att beskära vin på.
1. Pincering. Man klipper av ett skott genom att först se var druvklasen sitter, sen räknar man två bladpar efter klasen och klipper mellan det andra och tredje bladparet. Man klipper altså bort övriga klasar på ett skott. De kommer inte att mogna i alla fall.
2. Vinterbeskärning. Görs mellan slutet av november till slutet av januari. Med denna beskärning gör man en radikal beskärning om man behöver klippa tillbaka plantan ordentligt. Då klipper man strax efter en stor knopp så långt ner på skottet man vågar.
Oftast räcker det med att man utför pinceringen. Vinterbeskärningen kan dock äventyra livet för druvan, då det finns viss risk för att starkt tillbakaklippta skott kan få frostskador och torka in under februari och mars. Vinterbeskär man senare än i slutet av januari, finns det risk att snittet inte torkat tillräckligt och druvan kommer att blöda riktigt ordentligt! Det formligen rinner ur snitten på vårkanten innan druvan börjar sätta blad igen.
|