Angående gödselmedel och jordbearbetning:
Som någon sade, så är sågspån i ren form inte särskilt bra att mylla in i jorden. MEN om man (som jag) har mest finsilt -> mo i marken, så är en ide att på djupet (10 till 20 cm djup) gräva in ett lager sågspån, och över det lagret (0 till 10 cm) blanda in torvmull i sanden.
Det organiska materialet i torven hjälper till att hålla fukten kvar i marken, efter som att vattnet bara rinner igenom sanden.
I södra sverige är lerjordar vanligare. Torvmull i en lerjord fungerar ungefär tvärt om som i sand jordar: Torven hjälper till att tillföra syre och dränering i marken eftersom att leran är så kompakt och vattensjuk.
Det organiska materialet i torven komposteras sedan ihop med leran/ sanden och skapar prima matjord med hög humushalt på en sådär 2 till 3 år.
Efter första året kan maan om man vill tillföra kogödsel: Brunnen för rabatter och dylikt, färsk i trädgårdsland/ potatisland.
Vad är det då för skillnad på färsk och brunnen "koskit"? Den brunna gödseln är "mildare" för växternas rötter, som skall stå i den en längre tid (läs: perenner) medan den färska gödseln innehåller högre halter av framför allt kalium, som är t.ex. potatisens "viktigaste" näringsämne (för mycket kalium -> blöt, "svampig" koncistens, för lite kalium -> torr och grynig koncistens) Gemensamt för de två är dock att de tillför redan nedbruten cellulosa till marken, vilket gör att kol-kväve halten i jorden inte rubbas nämnvärt.
Det är här sågspånet kommer in i bilden: Färsk sågspån innehåller höga kolhalter, vilket gör att den "använder" kväve som reaktant i sin kompostering, den s.k. kol-kväve balansen. Har man mycket spån i sin kompost/ jord, är det bästa sättet att "hjälpa" processen att mylla in grönmassa, t.ex. gräsklipp.
Å andra sidan, om man slänger gräsklipp på en hög så får man som bekant en slemmig, illaluktande massa. Kväveöverskott! Blanda in sågspån så blir det bra.
Ha det väl, och lycka till med era jordar!
--------------------
Gör, eller gör inte. Det finns inget 'försöka'. -- Yoda
|