CITAT (MariaS @ 16-09-2009, 10:19)

Täckning är först och främst för att förhindra ogrästillväxt. Är jorden nygrävd blir det garanterat erosion (frostsprängning) vare sig man täcker eller inte. Ytan är ju spräckt.
Effekten av att man täcker över vintern, är att man vinner en fruktansvärd massa arbetstid. Så snart solen börjar värma, är detta den första platsen, som tjälen kommer släppa på -också på grund av ytbrottet- därför kommer också ogräset att fullständigt explodera. Ogräsets rötter kommer då att binda ihop ytan igen, innan man hinner börja odla det man planerat. Har man då täckt ytan, gror visserligen en del ogräs ändå, men de blir inte gröna så fotosyntesen kan börja och med lite tur har de alltså vuxit ihjäl under täckmaterialet. Så ja, det är definitivt värt arbetet med täckningen.
Maskarna (det låter kanske löjligt?) är trädgårdens absolut viktigaste medarbetare. Höstgräver man sent, förlorar man en hel del av dessa viktiga medarbetare. Höstgräv, om du måste, i så fall inte alltför sent. Använd grep, inte spade. Och täck med t. ex. löv. Det skapar ett bra klimat för maskarna, dina medarbetare. Maskarna producerar jord, dränerar; var rädd om dem.
Hösttäckning är för att
i viss mån förhindra ogräsinvasion (hur stor invasion är det om hösten?), men
framför allt handlar det om, som jag ser det, att tillföra godis och ett bra klimat till jord, mask.