Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Förvällning (av vaxbönor) innan infrysning nödvändigt?
          Anemone nebulosa
          Inlägg 21-09-2009, 00:47
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 239
          Medlem sedan:
          05-03-2007
          Medlem nr: 9 216



          Hej!

          Jag skördade just en massa vaxbönor från min odlingslott och är osäker på hur jag ska frysa in dem? När jag läser mig fram till hur man gör så står det att man ska förvälla dem innan infrysning. Är det verkligen nödvändigt, och varför? Påverkas smaken? När jag tar ut de ur frysen kommer jag ju ändå att tillaga dem (och ev "gifter" därmed försvinna?)...

          Har för övrigt läst om det förr, att man bör förvälla innan infrysning (om svamp tex) men är osäker på exakt hur och hur länge man ska göra det mm. Vill ju inte gärna förstöra min skörd!

          Finns det växter man inte behöver förvälla innan infrysning - och vilka isf? Några konkreta riktlinjer för detta?


          Skördehälsningar i höstdimman och tack på förhand


          --------------------
          Odlar på västkusten i zon II
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 21-09-2009, 05:36
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Orsaken till att man förväller är att man vill stoppa all enzymaktivitet i livsmedlet, värmen förstör alla proteiner. Man behöver inte koka länge, man kan koka upp vatten och bara lägga i grönsakerna och koka 1 min, och sedan direkt kyla av dem.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 21-09-2009, 06:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (KURT @ 21-09-2009, 06:36) *
          Orsaken till att man förväller är att man vill stoppa all enzymaktivitet i livsmedlet, värmen förstör alla proteiner. Man behöver inte koka länge, man kan koka upp vatten och bara lägga i grönsakerna och koka 1 min, och sedan direkt kyla av dem.

          Ja haa. Gäller det även kantareller? Förmodligen... Vad händer ifall man inte förväller svampen? Kortare hållbarhet?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 21-09-2009, 07:11
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (Chamomille @ 21-09-2009, 07:58) *
          Ja haa. Gäller det även kantareller? Förmodligen... Vad händer ifall man inte förväller svampen? Kortare hållbarhet?


          Just när det gäller svamp så sägs den bli besk om man fryser den rå.

          Vad gäller hållbarhet skiljer det sig en del beroende på hur man tar reda på sin svamp. Torkad svamp hållbar 10år+, konserverad 2år+, fryst förvälld svamp max 3år. Råfryst skulle jag gissa bör konsumeras inom kortare tid än så...


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-06-2025, 11:39
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon