|
Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp? |
|
|
|
16-08-2008, 13:45
|

Medlem
Antal inlägg: 2 648
Medlem sedan: 14-07-2007
Medlem nr: 11 526

|
Det är ju inte utan att man ibland önskar att man var den enda människan på jorden som åt kantareller. Har precis varit ute i skogen och konstaterat att det kan bli ett bra kantarellår i år. Jag är ingen vidare "svampmänniska", och är lite skeptisk till exempelvis fårtickor som ser jättegoda ut där de växer, men vansinnigt oaptitiliga när de tillagats. Det finns dock en svamp som jag faktiskt tycker bättre om än kantareller och det är rodnande fjällskivling. Den smakar som champinjoner fast lite mer och ser dessutom riktigt god ut där den står. Tyvärr växer det inga sådana i skogarna här runt huset, men om man åker en bit så är det gott om dem. Jag älskar att fräsa upp svampen i lite smör och salt och så stuva till dem med en gnutta grädde och lägga på mackan. Det växer myckat annan svamp - soppar, skivlingar och kremlor här. Vilken svamp är er favorit och hur smakar den?
20060718_002.jpg ( 897.26k )
Antal nedladdningar: 47(Bilden är från sommaren 2006)
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
21-09-2009, 22:24
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.
Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.
Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
22-09-2009, 21:31
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 21-09-2009, 23:24)  Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.
Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.
Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor). Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk  . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
23-09-2009, 09:04
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (smuleborg @ 22-09-2009, 22:31)  Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk  . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara? Du menar säkert tvärtom: Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig. --------------- Här gör jag en ändring nu i efterhand. Svartriskan rekommenderas ej längre som matsvamp. Den åts tidigare utan tvekan. Se inlägg längre fram om detta. --------------- Alla ska de kokas först. Hur länge eller i hur många vatten, beror på vilken styrka man föredrar i smaken. Men ju mer man kokar o byter vatten, desto mer mineraler och nyttiga spårämnen spolar man bort. Jag gillar den lite peppriga smaken i riskor mycket, det är min barndoms svampsmak!!! Mina föräldrar plockade inga andra svampar. De skördade ett par-tre hundra liter om året på 50- och 60-talen när jag var liten, och familjen ganska stor. Vi barn fick förstås lov att hjälpa till!! Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik.
Redigerat av RitRat: 27-09-2009, 10:24
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
23-09-2009, 17:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 23-09-2009, 10:04)  Du menar säkert tvärtom: Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig.
Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik. Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre. Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper. Till helgen tar jag en "risktur".
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
23-09-2009, 19:02
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (smuleborg @ 23-09-2009, 17:27)  Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre. Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper. Till helgen tar jag en "risktur". Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta: http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriska
|
|
|
|
|
23-09-2009, 20:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (KURT @ 23-09-2009, 20:02)  Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta: http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriskaJo (kände det på mig). Skogsriska? Jag ifrågasätter absolut inte RitRat:s kunskaper. Men okunnig som jag är...
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
Grå Förutom kantareller 16-08-2008, 13:45 skogstroll mmm jag gillar kantareller, trattkantareller, trum... 16-08-2008, 13:57 Sussie F-Flower Härligt!!!
Jag plockar mest kantarell... 16-08-2008, 14:05 Grå Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gång... 16-08-2008, 14:14 Boxer Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gång... 16-08-2008, 16:57  Grå OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plo... 16-08-2008, 18:46   KURT Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse ;... 17-08-2008, 03:31  ingrid fuxwall Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas... 16-08-2008, 21:07 skogstroll ja man kanske borde våga lite... min svåger är en ... 16-08-2008, 14:32 Gillan Älskar att vara i skogen och leta svamp. Kantarell... 16-08-2008, 14:34 Hans i Värmland Min absoluta favorit är blodriska med stekt,salt f... 16-08-2008, 18:15 KURT Riskorna tillhör de svampar som är ganska lätt att... 16-08-2008, 18:23 Myosotis Äter inte svamp alls men gillar att samla till min... 16-08-2008, 18:59 Myosotis Kantareller, Karl-Johan och soppar, mer vågar vi o... 17-08-2008, 08:28 AstLar Stolt fjällskivling. Det blir mycket mat av en sva... 16-08-2008, 19:12 Huggorm Taggsvamp är en favorit, och dom går ju knappast a... 16-08-2008, 19:37 Grå Har ktiskt aldrig hört förut att man kan äta röksv... 16-08-2008, 19:43 Boxer Du ska bara ta röksvamp som är vit och fast inuti.... 16-08-2008, 20:30 Huggorm Smaken går nog inte att beskriva, den är helt unik... 16-08-2008, 21:26 vildvittra åh min lilla topplista är följande
1.Karl Johan
2.... 17-08-2008, 00:05 *Stintan* Förutom herr kantarell så är nog mina favoriter
St... 17-08-2008, 07:30 Chamomille Det är ju inte utan att man ibland önskar att man ... 17-08-2008, 07:30 Platinum Oj svårt att utse någon favorit eftersom de smakar... 17-08-2008, 08:44 Anki på Öland Allra godast tycker jag är blandsvamp - kantarelle... 17-08-2008, 09:31 Sussie F-Flower Fråga till Er som plockar Blomkålssvamp:
Växer de... 17-08-2008, 10:04 Grå Vad är det här? Plockade med mig några stycken för... 17-08-2008, 10:45 Chamomille Vad är det här? Plockade med mig några stycken för... 17-08-2008, 12:03  Grå Kan det vara en fläckmusseron?
Nja... inte som de... 17-08-2008, 12:13 Myosotis Vad är det här? Plockade med mig några stycken för... 17-08-2008, 19:06 storm Vad är det här? Plockade med mig några stycken för... 18-08-2008, 20:29 Anders zon 1 Svamp är mumsisch! :) Jättesvårt att säga vi... 17-08-2008, 10:55 Anki på Öland ..............................En annan god svamp s... 18-08-2008, 08:57 Chamomille Ostronskivling sade någon här bredvid. 17-08-2008, 12:10 *Stintan* Jag har sett blomkålssvamp växa även vid ek men de... 17-08-2008, 12:16 Grå Grå på din bild tror jag det är någon sorts spinde... 17-08-2008, 12:30  Bettis Nja, spindelskivling tror jag inte att det är hell... 18-08-2008, 12:32 Christer i Falköping I mina trakter finns inte kantarell eller taggsvam... 17-08-2008, 12:21 Wilmer Är inte rodnande fjällskivling giftig? 18-08-2008, 11:45 ingrids Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT:... 18-08-2008, 11:51 smuleborg Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT:... 22-09-2009, 19:52 Aqvakul Svart trumpetsvamp är en riktig höjdare, tycker ja... 18-08-2008, 11:54 Platinum Kom precis på en svamp till som jag inte plockar i... 18-08-2008, 21:22 Winnowill Trattkantarell! Plockade flera kilo förrförra ... 21-08-2008, 10:20 Chamomille (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lam... 21-09-2009, 16:57 Maxirolisa Hemma växte denna skönhet så jag var bara tvungen ... 22-08-2008, 16:40 Hannele Mums för svamp, ätit nyss omelett med trattkantare... 21-09-2009, 16:22 russin Jag älskar vanliga hederliga gula kantareller, men... 21-09-2009, 18:41 Meriona Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding... 21-09-2009, 19:11 Chamomille Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding... 21-09-2009, 19:21  ingrid fuxwall Blek taggsvamp är perfa att dillstuva :tummenupp:... 21-09-2009, 20:07   Chamomille Berätta gärna hur du gör då
ingrid
Ehh... Vi gjor... 21-09-2009, 21:57 zissi 1. Kantarell
2. Karl Johan
3. Trattkantarell
4. Tr... 21-09-2009, 21:50      KURT Jo (kände det på mig).
Skogsriska? Jag ifrågasät... 24-09-2009, 05:43       smuleborg Skogsriska går utmärkt att äta, i t ex "Nya s... 24-09-2009, 15:27     RitRat Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men nume... 26-09-2009, 19:04      smuleborg Visst. Jag vet att svartriskan är omdiskuterad och... 27-09-2009, 18:36    RitRat Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på... 27-09-2009, 10:29     smuleborg Skogsriska, Lactarius trivialis, är ganska vanlig ... 27-09-2009, 18:48 Platinum Som jag skrev i ett föregående inlägg så är det om... 22-09-2009, 05:38 smuleborg
[*]Karl Johan och kantarell
[*]Svart trumpetsvamp... 22-09-2009, 19:05 KURT
[*]Karl Johan och kantarell
[*]Svart trumpetsvamp... 23-09-2009, 11:03  smuleborg Den är mycket speciell, även om man aldrig sett de... 23-09-2009, 17:33 Blomstertanten Är svampgalen ! Lite ledsamt att vi haft lite... 22-09-2009, 20:27 smuleborg En del blodriska när grannen , som kan den, varit ... 22-09-2009, 20:42 Monaxe Älskar trattkantarell och taggsvamp!
Brukar g... 22-09-2009, 21:02 Platinum Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd ... 24-09-2009, 05:51 KURT Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd ... 24-09-2009, 07:37 ängsvädd Svart trumpetsvamp är min favoritsvamp :D
Skäggri... 24-09-2009, 07:49 Motti Brukar plocka Soppar Taggsvamp Riskor och Trattkan... 24-09-2009, 15:14 Nauti Jag upptäckte den bleka taggsvampen i fjol och det... 24-09-2009, 15:17 Snöflinga Plockar det mesta :) Ung fårticka är jättegod at... 27-09-2009, 09:26 smuleborg Blek taggsvamp verkar vara omtyckt av många. Vi sk... 27-09-2009, 19:00
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|